Luka: V kateri zavoj “Gorjancev” najlepše zagrize Megane GT?

Blog, Renault, Testi, Top

Konec tedna bo na Gorjancih ponovno potekala istoimenska “gorska” dirka. Tudi letos bo dolenjska kraljica avtošportnih prireditev odlično …

Konec tedna bo na Gorjancih ponovno potekala istoimenska “gorska” dirka. Tudi letos bo dolenjska kraljica avtošportnih prireditev odlično tekmovalno zasedena ter po zaslugi nekaterih gostujočih evropskih tekmovanj, tudi širše odmevna. Gre za eno najstarejših slovenskih dirk nasploh, v vsakem primeru pa je najstarejša od danes še živečih. Prvič so dirkalniki tam rohneli že leta 1969.

Okoliški prebivalci, ki živijo na širšem področju tekmovalne proge, ki poteka od vasi Težka Voda, do vasi Veliki Cerovec, dihajo s prireditvijo. Slab teden dni pred dirko že z veseljem vonjamo vonj po pokošeni travi in si ogledujemo čudovito urejene prostore, kjer si bodo tekom tekmovalnega vikenda dirko ogledovali številni gledalci. Marljivi člani domačega društva AŠD Novo mesto že pridno zabijajo kole, kjer bodo kasneje potegnili mejo, ki bo označevala še varen koridor za ogled dirke.

Tekmovalna proga predstavlja objekt za prave avtomobilske sladokusce. V veliki večini je sestavljena iz srednje hitrih zavojev, ki jih dirkači odpeljejo v tretji do peti prestavi. Sam bi jo morda želel celo primerjati s slovitim “zelenim peklom”. Legendarna severna zanka Nürburgringa, ki je seveda precej daljša, prav tako v veliki večini ponuja srednje-hitre in hitre zavoje. Asfaltna podlaga na Gorjancih ni najboljša na svetu (vsako leto pred dirko jo sicer malo popravijo), a to je pač dejstvo, s katerim moramo trenutno živeti. Najpomembneje je, da je za vse dirkače enaka, optimizem pa budijo tudi napovedi organizatorja o dodatnih delih na tem področju.

Po tekmovalni progi na Gorjancih sem, seveda v skladu s cestno-prometnimi predpisi, v tednu pred dirko “zapodil” tudi enega izmed najbolj svežih produktov Renault Sporta – model Megane Grandtour GT. Šlo je za dizelsko različico z motorjem z oznako dCi, ki s pomočjo dveh turbo puhal proizvede 163 konjskih moči.

Tak avtomobil lahko kupite v dveh različicah, in sicer klasični, kombilimuzinski in karavanski, kakršno sem testiral. Slednja od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v 8,9 sekunde, kar sicer predstavlja silo, ki ne lomi vratu, vseeno pa ta lahko poskrbi, da otroci ne bodo več zamudili prve ure matematike na ponedeljkovo jutro.

Moč motorja se prenaša na prednji kolesni par (zgolj) preko samodejnega, šeststopenjskega menjalnika EDC. Vizualno je avtomobil čudovit – tako zunaj kot znotraj, sicer pa se po funkcionalnosti prav nič ne razlikuje od klasične različice. Seveda je podvozje bolj športno. Renault Sport je prilagodil vzmeti, amortizerje in stabilizatorje, da bi bil Megane GT čim bolje vodljiv.

Ključno razliko naredi sistem 4Control, ki poveča agilnost vozila. Gre za zavijanje na vsa štiri kolesa, in sicer na naslednji način: Zadnji kolesi zavijeta v obratni smeri kot prvi do kota 2,7 stopinje. To velja za hitrosti do 60 km/h, oziroma, ko vključimo način Sport, do 80 km/h. Od te meje naprej se kolesi obračata v enako smer do kota 1 stopinje. Sistem 4Control oceni kot zavoja zadnjih koles 100-krat na sekundo.

Delovanje 4Control je za volanom precej občutno in zahteva nekaj privajanja, a sistem je nedvomno koristen. Dizelski Megane GT ni ravno “modra puščica”, a vseeno ponuja vrhunske vozniške užitke. Občutek za volanom je primeren vozilu z značkami Renault Sporta in vozniku že ob prvem stiku z vozilom jasno nakaže, s čim ima opraviti. Za ceno 27.790,00€ (ki ji seveda dodajte še poljubno vsoto v zameno za dodatno opremo) dizelski (karavanski) Megane GT ponuja odličen kompromis za “fotre”, ki si poleg vsakodnevnih družinskih in službenih obveznosti na čase zaželijo tudi dinamične sprostitve za volanom. Pa še družinski proračun ne bo preveč trpel, saj je avto zelo varčen.

In kako se avtomobil obnese na “Gorjancih”? Odlično! Poženete ga po startni ravnini v prvi desni zavoj (mimogrede, ta ima po letošnji prenovi nekoliko drugačne specifike), skozi nevarne in pogosto tudi vlažne zavoje v gozd, pa naprej, rahlo navzdol proti zahtevnemu “S-ovinku” v Koroški vasi. Sledi hiter del s številnimi hitrimi zavoji, kjer dirkača med dirko umiri le umetna šikana. Zadnji del proge je ponovno tehnično zahteven z dvema srednje hitrima levima zavojema, kjer je pred dvema letoma s svojim, prav tako Meganeom (le da v izvedbi RS) na strehi končal odlični slovenski smučarski skakalec (upam, da nekoč morda tudi dirkač), Jurij Tepeš.

Moj testni Megane GT je preizkus na progi GHD Gorjanci seveda preživel brez praske. Kako tudi ne, saj se je avtomobilu, ki vozniku zmore ponuditi takšno mero vozniških užitkov, tudi ne spodobi prizadejati. Če moram izbrati zgolj en zavoj, ki sem ga res odpeljal z užitkom: “Koroška vas” je tisto pravo. Čeprav avtomobil ni opremljen za dirke, tu ponudi občutek, kot da je oprijem z voziščem neskončen. V sklop ovinkov zagrize z užitkom in občutkom, ter se ponovno, kot se za športnika spodobi, izstreli proti nadaljevanju … Vedno, ko pomislim na enostaven in dostopen športni avtomobil, ki je obenem primeren za vsakdanjo uporabo, najprej pomislim na Renault, oziroma Renault Sport. Po testu Meganea Grandtour GT se je to le še okrepilo.

Mimogrede, Meganea Grandtour GT po svoji meri si lahko sestavite na novem spletnem portalu Avtoklik. Tam boste zanj prejeli ponudbe različnih slovenskih pooblaščenih prodajalcev. 😉



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.