Luka: Kaj pravijo o Twingu GT in kaj v resnici je.

Blog, Renault, Testi, Top

Renault pravi: Twingo GT je “zabaven in poskočen” Zabaven? Še kako! Poskočen? No ja … Brez skrbi, bom vse utemeljil. 🙂 Prodaja vozil je dandanes kompleksna in večplastna dejavnost. Za avtomobilskega proizvajalca ni pomembno zgolj to, da ima odličen produkt, pač pa bo njegov uspeh vsaj delno določila tudi uspešna marketinška strategija. Njeno izhodišče predstavljajo […]

Renault pravi: Twingo GT je “zabaven in poskočen”

Zabaven? Še kako! Poskočen? No ja … Brez skrbi, bom vse utemeljil. 🙂

Prodaja vozil je dandanes kompleksna in večplastna dejavnost. Za avtomobilskega proizvajalca ni pomembno zgolj to, da ima odličen produkt, pač pa bo njegov uspeh vsaj delno določila tudi uspešna marketinška strategija. Njeno izhodišče predstavljajo korenine, zasajene globoko v zavesti potrošnikov, ki so vse bolj podkovani z znanjem, po drugi strani pa tudi vse bolj oblegani z balastom nepomembnih in včasih celo zavajajočih informacij.

Sidrišče spleta moje zgodbe bo tokrat Twingo GT, ki sem ga pred časom vozil na novinarskem testu. To je avtomobil, ki je za Slovenijo in Slovence zelo pomemben. Izdelujejo ga namreč v mojem domačem kraju Novem mestu, kjer v tovarni (Renaultovih) vozil Revoz s proizvodnega traku vozi enako kot tudi že njegova predhodna generacija.

Zanima me, kaj o Twingu GT pravijo pri Renaultu in kako se lahko s temi trditvami primerjajo moje izkušnje …

Renault: Popestrite si vsakdanjik; Novi Renault Twingo GT, ki je živahen in zabaven z vseh kotov, doda vašemu vsakdanjiku športni pridih.

Nedvomno nismo daleč od teh trditev. Twingo GT sodi v razred vozil, kjer je zabava v vožnji zaželena. Sploh pa mora biti tovrsten avtomobil, ki primarno sodi na mestne ulice, za vožnjo zeloooo lahkoten. In temu kriteriju Twingo GT popolnoma ustreza. Že dejstvo, da ima v svojem razredu daleč najboljši (najkrajši) obračalni krog, je zanj korak v pravo smer. Pohvaliti bi želel tudi ročni menjalnik, ki nudi odličen občutek pri prestavljanju. Je natančen in ima zelo kratke hode. S tem omogoča precej športno naravnano izkušnjo, h kateri pripomore tudi relativno zmogljiv (110 “konjev”) tricilindrski turbo motor.

Manj športno navdahnjena je pozicija sedenja, ki je žal nekoliko omejena s prilagajanjem. Predvsem volanski obroč ni usmerjen po okusu športne vožnje željnih voznikov. Tudi sedeži nudijo precej premalo bočne opore, da bi se pri dinamičnem premagovanju zavojev počutili trdno v sedlu.

Twingo GT je torej kompromis. Je prijeten mestni avtomobilček – popopran ravno toliko, da malo zadiši celo po športnem duhu in voznika zasrbijo prsti.

Je zabaven in poskočen? Je živahen? Težko bi ga opisali bolje … 🙂

Renault: Dodajte vožnji nov zagon; Oranžna, siva, črna in bela … Dinamična barvna paleta prostora za potnike v novem vozilu Renault Twingo GT je odlično usklajena z živahno zunanjostjo.

Emblemi “Renault Sport” so nekaj, kar avtomobilistični navdušenci vedno radi opazimo na vozilu. Obetajo veliko. Renault Sport je pač športni oddelek, ki po mojem skromnem mnenju najbolje ve, kaj si želimo. Na področju dostopnih športnih vozil iščejo preproste in učinkovite rešitve, ki uspejo dvigati kocine ter spodbuditi čustveno navezanost številnih voznikov.

Seveda je povsem nekaj drugega, ko govorimo o oznaki RS, a tudi pri oznaki GT je Renaultsportov pečat dobro viden, pa čeprav večinoma v obliki “šminke”. Najboljše zagotovo predstavljata dve izstopajoči izpušni cevi na zadku, ki poleg ostalih detajlov poskrbita za dinamičen videz. Slednji se (tako kot trdi Renault) nadaljuje v notranjosti. Športni paket tvorijo volan iz perforiranega usnja, fantastična prestavna ročica Zamac, oblazinjenje iz vinilnega usnja in blaga, vinilne vratne letve ter oranžni okrasni šivi.

Renault: Podvozje novega vozila Renault Twingo GT, ki so ga razvili strokovnjaki iz oddelka Renault Sport, je vrhunski dosežek. Vstopite v povsem nov svet zabavne vožnje!

Če kaj v Twingu GT zares NI vrhunsko, je to podvozje. Ne želim preveč kritizirati, saj povsem ustrezno služi svojemu “mestnemu” namenu. Pa vendar, če so ga razvijali “strokovnjaki iz oddelka Renault Sport”, potem je to bilo v petek, zadnjih pet minut pred koncem “šihta”. In to samozavestno trdim, ker so me že neštetokrat prepričali, da znajo delo opraviti izvrstno!

Renault: Poraba goriva – 5,2 l/100 km – poraba goriva v kombiniranem ciklu NEDC – Twingo GT z motorjem 110.

6,8 l/100 km je podatek, ki sem ga uspel izmeriti sam. Ni ravno “5,2”, je pa vseeno popolnoma zadovoljiv rezultat. 🙂 Mimogrede, na tem področju bodo nekatere novosti kmalu poskrbele, da bodo meritve proizvajalcev bolj natančne …

Renault: Zabavajte se brez vsakršnih skrbi.

Za to naj bi posrbeli številni varnostni/asistenčni sistemi. Renault Twingo ima pogon na zadnji kolesni par, kar je zelo pomembno dejstvo. Še bolj kot to, da je tudi motor nameščen v zadku vozila. Kombinacija je popolnoma enaka kot pri Porscheju 911! A Twingo ni Porsche 911 in njegovi ciljni kupci niso cestni dirkači …

Pobalinsko sem si skozi celoten test želel nekje najti skrivno tipko “ESP off” in se zapoditi iz ovinka s smodečima zanjima pnevmatikama. A slednje (beri: naše želje in pričakovanja) običajno predstavlja glavno težavo pri ocenjevanju avtomobilov. Twingo GT je namreč točno takšen, kakršnega bi si želela velika večina njegovih bodočih lastnikov. In točno takšen je odličen. In seveda, božjega daru z nazivom ESP se ne da izklopiti.

Kaj bi torej Renaultov marketinški oddelek lahko zapisal ob Twingu GT?

Twingo GT avtomobil, ki ga boste zlahka vzljubili in se z njim lahko, če boste tako želeli, odlično zabavali. Ni najbolši, še manj pa najslabši. Za vaš denar vam bo ponudil točno to in še več, kar boste v zameno pričakovali. Zaupajte nam, saj dobro vemo, kaj počnemo! 😉



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.