Luka: Družina 500 ponuja za vsakega nekaj …

Blog, Fiat, Testi

Zimzeleni Fiat 500 je ob koncu lanskega leta dobil prvo osvežitev modela, ki je pomenil njegovo reinkarnacijo. Tako kot je bilo pričakovati, model 500 predstavlja enega glavnih zaščitnih znakov znamke. Številni Evropejci ga nostalgično povezujejo z izvornim modelom iz leta 1957, nas pa največkrat spomni na priljubljenega “Fička”, ki so ga v Kragujevcu izdelovali po […]

Zimzeleni Fiat 500 je ob koncu lanskega leta dobil prvo osvežitev modela, ki je pomenil njegovo reinkarnacijo. Tako kot je bilo pričakovati, model 500 predstavlja enega glavnih zaščitnih znakov znamke. Številni Evropejci ga nostalgično povezujejo z izvornim modelom iz leta 1957, nas pa največkrat spomni na priljubljenega “Fička”, ki so ga v Kragujevcu izdelovali po vzoru njegovega brata z oznako 600.

500 skupaj z Volkswagnovim Hroščem in Mini Cooperjem tvori sveto trojico brezčasnih evropskih malčkov. A medtem, ko se zdi Beetle s strani nemškega giganta nekoliko zapostavljen, Mini pa je cenovno odplaval v vode BMW-ja, je 500 ostal najbolj ljudski in pri ljudeh žanje obilo simpatij.

A ne le klasična “Petstotica”. 500 je v bližnji preteklosti dobil tudi dva večja brata. Z modeloma 500X in 500L je Fiat ustvaril “družino 500”, ki ponuja za vsakega nekaj. Sam sem imel pred kratkim možnost preizkusiti najmanjšega 500 in njegovega “off road” brata 500X. Žal je izostal model L, a če moram izbrati, bi tudi sam “izločil” slednjega, saj je model že v osnovi prilagojen nekoliko drugačni ciljni skupini, kot pa tej, v katero spadam sam.

Vam že takoj na začetku priznam, da mi je 500X mnogo bolj pri srcu od klasičnega 500, pa tudi ocenjujem ga precej bolje. A pošteno je, da se na začetku obrnemo h koreninam in nekaj pozornosti posvetimo enemu najbolj občudovanih avtomobilov med dekleti.

Novi 500 je proti koncu lanskega leta doživel prvo osvežitev

Novi 500 je proti koncu lanskega leta doživel prvo osvežitev

Fiat 500 je v avtomobilskem svetu prava ikona. Po obuditvi leta 2007 smo več kot 8 let čakali na “facelift”, kar je precej več, kot smo navajeni pri ostalih vozilih. Je pa treba že na začetku poudariti, da avtomobilu storimo krivico, če uporabimo besedo “facelift”, saj gre za celovito evolucijo.

Fiat 500 zadovoljuje najstrožje standarde in sodi v vrh svojega razreda. Izboljšan je zavorni sistem, ki je pri različici z 1,2-litrskim motorjem na voljo z večjimi zavornimi koluti. Serijsko vsebuje sedem varnostnih blazin, ob tem pa so vozniku na voljo tudi številna elektronska pomagala – ABS z elektronsko porazdelitvijo zavorne sile (EBD), ESP, ASR, zt, ki skrbi za lažje speljevanje v klanec ter HBA (hidravlična pomoč pri zaviranju v sili). Ob sprednjem neodvisnem vzmetenju zadnji kolesi povezuje torzijski drog.

A tehnologija, ki je pri Fiatu 500 na zelo solidnem nivoju, običajno ni v prvem planu zanimanja njegovih potencialnih kupcev. Poleg njegovega renomeja je to zunanji in notranji izgled, ob katerem, predvsem od deklet, običajno zaslišimo tisti “oooooo” … 🙂 In res, že zunanja podoba Fiata 500, ki je na voljo v 13 različnih barvah, je izredno privlačna. Če dodamo še številne opcije “second skin”, ki jih predstavljajo poljubno izbrane nalepke, dobimo res “stylish” podobo. K slednji pripomorejo tudi novi žarometi z dodatkom tehnologije LED. Prenovljen je tudi prednji odbijač.

V notranjosti vozila se nahajajo zanimivo oblikovani sedeži, ki s svojim oblazinjenjem sovpadajo s celotno podobo vozila. Nekoliko šepajo le pri funkcionalnosti, saj nimajo vseh možnosti nastavljivosti, ki smo jih navajeni iz drugih vozil. Soliden je tudi sistem “Uconnect”, ki je enostaven za uporabo in zelo pregleden, zato se nanj ni težko navaditi. O prtljažnem prostoru medtem ni vredno izgubljati besed – da, uganili ste, zelo malo ga je.

Pogosto zaslišimo tisti "ooooo" :)

Pogosto zaslišimo tisti “ooooo” 🙂

Moj testni primerek je bil opremljen z 1.2-litrskim štirivaljnim bencinskim motorjem, ki zmore 69 konjskih moči. Glede na to, da gre za avtomobilček, ki je bolj ali manj namenjen za mestno uporabo, konjske moči niso v ospredju pri oceni uporabnosti, oz. lahko rečem, da jih je 69 čisto dovolj. Motor se oddolži tudi z ekonomičnostjo, saj se poraba giblje okoli šestih litrov na sto prevoženih kilometrov. Zelo zadovoljivo je tudi delovanje petstopenjskega ročnega menjalnika.

Fiat 500 je definitivno eden najbolj dopadljivih avtomobilov na trgu ta hip. A njegov večji brat – 500X mi je še nekoliko bolj pri srcu. Morda bi bilo točneje, če bi mu rekel bratranec. 500X si z modelom 500 deli le nekoliko razpotegnjene retro linije. Medtem pa za njegovega pravega brata lahko štejemo Jeepa Rengade. 500X si s tem vozilom namreč deli platformo, morda so nekoliko različni le kupci – Jeep ima vendarle nekoliko drugačen renome od Fiata.

500X je trenutno eden najboljših "softroaderjev"

500X je trenutno eden najboljših “softroaderjev”

Kakorkoli že 500X je eden najboljših “softroaderjev”, kar sem jih imel možnost preizkusiti. Na testu sem imel različico s štirikolesnim pogonom (AWD), dvolitrskih turbodizelskim motorjem ter šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Vozne lastnosti so zelo dobre, čeprav ne morem reči, da sem ob vožnji občutil kakšen delček italijanske romantike. Morda zato, ker slednjo v avtomobilističnem smislu v večini primerov povezujem z nepopolnostjo. No, te pri 500X ni opaziti. Materiali so kvalitetni, avtomobil pa deluje relativno robustno.

Izkaže se tudi pri vožnji po terenu

Izkaže se tudi pri manj zahtevni vožnji po terenu

Robustno 500X deluje tudi pri vožnji. Čeprav gre za križanca, ki je precej dvignjen od tal, sta podvozje ter krmiljenje dovolj odzivna, da si lahko privoščite dokaj dinamično vožnjo po zaviti cesti. Tudi na neasfaltirani podlagi se avtomobil zelo lepo pelje, a to ni stvar, ki jo boste običajno želeli početi s svojim 500X. Da vozilo to zmore, je bolj majhna dodana vrednost, kot pa da bi to lahko proglasili za prioriteto.

Kvaliteta 500X je tudi odličen dizajn. Tako pri zunanjem izgledu kot v notranjosti vozila. Vse linije so izjemno skladne, oblikovalcem pa ne morem zameriti niti nekoliko prostora, ki so ga na račun nižjega zadnjega dela strehe odvzeli potniški kabini. Avtomobil z opremo “off road look” izgleda fantastično, tudi v meni ne preveč ljubi beli barvi.

Tudi v notranjosti opazimo italijansko usmerjenost k detajlom. Aluminijasti zaključki, napisi “500” ter dopolnjevanje okroglih in oglatih linij pričarajo zelo prijeten potovalni ambient. Sistem “Uconnect” je enak kot pri običajni “petstotici”, medtem ko je oblazinjenje (v mojem primeru usnjeno) na mnogo višjem nivoju. Vozniku precej prijaznejši je tudi položaj sedenja, zaradi same oblike pa avtomobil nekoliko zaostaja pri preglednosti.

Družina 500 zna vozniku in potnikom pričarati nasmešek

Družina 500 zna vozniku in potnikom pričarati nasmešek

Pod črto, predstavnika “družine 500” sta ena izmed najbolj zanimivih avtomobilov, ki jih trenutno za razumne vsote denarja ponuja avtomobilistični trg in nedvomno paradna konja italijanske znamke Fiat. Medtem, ko je klasični 500 predvsem mestni malček, ki skuša kričati iz povprečja, je 500X vsestransko uporaben in obenem še “stylish” avtomobil. A vse elemente, ki sem jih naštel, pluse in minuse zasenči faktor užitka pri vožnji in nasmeška na obrazu. Tu “družini 500” konkurenca težko pride blizu!


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

… mimogrede, ustvarili smo tudi svoj Snapchat profil: Najdete nas pod uporabniškim imenom avtoovernet! ?

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.