Limuzina na gorivne celice

Zanimivosti

Konec junija, na medijskem dogodku v Tokiu je Toyota predstavila zunanjost in japonsko ceno svoje limuzine na vodikove gorivne celice, ki je bila kot koncept prvič predstavljena lani na tokijskem avtomobilskem salonu. Avtomobil bo pred aprilom 2015 doživel japonsko premiero, potekajo pa tudi že priprave za predstavitev na ameriškem in evropskem trgu poleti leta 2015. Na Japonskem […]

Konec junija, na medijskem dogodku v Tokiu je Toyota predstavila zunanjost in japonsko ceno svoje limuzine na vodikove gorivne celice, ki je bila kot koncept prvič predstavljena lani na tokijskem avtomobilskem salonu.

Avtomobil bo pred aprilom 2015 doživel japonsko premiero, potekajo pa tudi že priprave za predstavitev na ameriškem in evropskem trgu poleti leta 2015.

Na Japonskem bo limuzina na gorivne celice naprodaj pri prodajalcih vozil Toyota in Toyopet. Predvidena cena je 7 milijonov jenov (priporočena maloprodajna cena proizvajalca; brez davka na porabo). Na začetku bo prodaja omejena na regije v katerih razvijajo infrastrukturo za oskrbo z vodikom. Cene v Evropi in ZDA še niso določili, prav tako bodo šele pozneje objavili podrobnejše informacije, kot so tehnični podatki, natančne cene in prodajni cilji.

Toyotino prizadevanje za okolju prijazna vozila temelji na treh načelih: vključevanju različnih energetskih virov; razvoju učinkovitih vozil z majhno količino izpustov; in populariziranju tovrstnih vozil z namenom širjenja pravih in pozitivnih okoljskih sprememb.

FCV1406_Toyota

Zlasti vodik je zelo obetavno gorivo. Pridobivati ga je mogoče iz različnih primarnih virov energije. Stisnjen vodik ima višjo energijsko gostoto kot baterije. Poleg tega, da ima potencial kot gorivo za uporabo doma in v avtomobilih, je mogoče vodik uporabiti na zelo različne načine, vključno za proizvodnjo energije v širšem obsegu.

Pri Toyoti že več kot 20 let razvijajo lastna vozila na gorivne celice. Toyotin sistem gorivnih celic vključuje lasten sklad gorivnih celic, ki ustvarja energijo s pomočjo kemične reakcije med vodikom in kisikom, in jeklenke z vodikom pod visokim pritiskom. Leta 2002 so pri Toyoti v omejenem obsegu na Japonskem in v ZDA začeli v poslovni najem ponujati model “Toyota FCHV”, športno uporabno vozilo na gorivne celice.

Od leta 2002 do danes so sistem gorivnih celic znatno izboljšali. Danes predstavljena Toyotina limuzina na gorivne celice ima na primer enake zmogljivosti in avtonomijo kot vozilo z bencinskim motorjem, napolniti pa jo je mogoče v približno treh minutah. Med vožnjo v ozračje oddaja samo vodno paro, ki je posledica reakcije med vodikom in kisikom.

Zakaj vozila na gorivne celice?

Vozila na gorivne celice pripomorejo k večji raznolikosti avtomobilskih goriv, med delovanjem ne oddajajo CO2 ali drugih okolju škodljivih snovi, hkrati pa so enako praktična kot avtomobili z bencinskim motorjem. Po navedbah strokovnjakov imajo ogromen potencial in naj bi bila idealna okolju prijazna vozila za promocijo družbe s trajnostno mobilnostjo.