Lexus s strategijo za mlajše kupce

Zanimivosti

Dejstva, s katerimi se mora soočiti generalni direktor Lexusa, niso spodbudna: Po več kot desetih letih prevlade v kategoriji luksuznih vozil je Lexus pri prodajnih številkah zaostal za nemškima znamkama. Med krivci so Toyotin odpoklic vozil zaradi težav z nenamernim pospeševanjem in zastala dobava vozil po potresu in cunamiju na Japonskem. Lexusovi kupci so danes […]

Dejstva, s katerimi se mora soočiti generalni direktor Lexusa, niso spodbudna: Po več kot desetih letih prevlade v kategoriji luksuznih vozil je Lexus pri prodajnih številkah zaostal za nemškima znamkama. Med krivci so Toyotin odpoklic vozil zaradi težav z nenamernim pospeševanjem in zastala dobava vozil po potresu in cunamiju na Japonskem.

Lexusovi kupci so danes starejši, v povprečju 60 let, od kupcev nemških avtomobilov, ki so vsvojih petdesetih. Tudi njihovi družinski prejemki so nižji. Kljub tem težavam si bo Lexus očitno opomogel, saj njihova prodaja med mlajšimi kupci raste, tudi po zaslugi kopice novih drznih modelov.

Lexus-za-mlade

Po enajstih letih prevlade na področju skupne prodaje luksuznih vozil je Lexus leta 2011 predal svojo krono in še vedno zaostaja za nemškima rivaloma. V prvi polovici leta so s 138.689 prodanimi vozili za vodilnim BMW-jem zaostajali za skoraj 19.000 vozil, za drugouvrščenim Mercedesom pa za približno 13.000 vozil. Po številu registracij, ki je boljši pokazatelj števila prodanih avtomobilov posameznikom, pa je Lexus zaenkrat v letu 2014 precej izenačen z nemškima luksuznima znamkama (vir: R.L Polk), kar pomeni, da ima znamka še vedno pomemben položaj na trgu.

Da bi zajeli oba svetova, so pri Lexusu ustvarili dve ločeni skupini izdelkov:

• Luksuzni avtomobili so namenjeni Lexusovim tradicionalnim starejšim kupcem. Mednje sodijo modeli, kot so limuzini ES in LS ter križanec RX.

• Skupina s športnimi avtomobili je namenjena mlajšim kupcem, sestavljajo pa jo poskočni limuzini IS in GS, križanec NX in prihajajoči kupe RC. Za nameček sta na voljo še paket opreme F Sport in izrazito športno naravnana znamka F. V nekaterih prodajnih salonih celo ločujejo razstavni mesti in tako še poudarjajo ločeni kategoriji.

Živahnejše marketinške kampanje v prodajne salone privabljajo mlajše kupce. Ti so presenečeni, da izdelki novejše generacije ne spominjajo na starejše modele. Pri Lexusu pridobivajo nove kupce tudi po zaslugi bolj kratkoročnih posojil, pri katerih se ljudem, ki so pripravljeni tvegati z znamko, ni treba dolgoročno zavezati. 50 odstotkov vozil je prodanih z lizingom in delež lizinških pogodb, krajših od 27 mesecev, je skočil s 24 odstotkov na 36 odstotkov Lexusovega portfelja storitev financiranja.

Povzeto po Automotive News