LEMA iz Italije mešanih občutkov

Avtomobilizem, Slovenija, Šport, Top

Slovenska dirkaška ekipa Lema Racing je ta konec tedna tekmovala v Italiji, kjer je na slovitem dirkališču Enza in Dina Ferrarija v Imoli nastopila na prvih štirih dirkah za italijanski prvenstvi Clio Cup Italia in Clio RS Cup.  Prvenstvo Clio Cup Italia se vozi z Renaultovimi dirkalniki najnovejšega tipa. S temi sta v Imoli barve […]

Slovenska dirkaška ekipa Lema Racing je ta konec tedna tekmovala v Italiji, kjer je na slovitem dirkališču Enza in Dina Ferrarija v Imoli nastopila na prvih štirih dirkah za italijanski prvenstvi Clio Cup Italia in Clio RS Cup. 

Prvenstvo Clio Cup Italia se vozi z Renaultovimi dirkalniki najnovejšega tipa. S temi sta v Imoli barve Lema Racinga zastopala hvaški dirkač Ivan Pulič in slovenski dirkač Željko Čumurdžič. V italijanskem pokalu Clio RS pa nastopajo pokalni Clii prejšnje generacije – takšnega je v Imoli vozil Jaka Marinšek.

Prav Jaka Marinšek je prvi opravil s kvalifikacijami in že takoj izkusil spremenljivost pogojev na progi, ki so začinili dirkanje v Imoli za celotno soboto. Potem, ko so celotni treningi minili v dežju, so se tudi kvalifikacije začele na mokri stezi, ki pa se je kmalu začela sušiti, tako da je Jaka moral v bokse po komplet koles za suho stezo. Skupno je na koncu dosegel 5. čas kvalifikacij in s tem napovedal boj za najvišja mesta na obeh nedeljskih dirkah (oba pokala se vozita v formatu dveh 20-minutnih nedeljskih dirk).

Sobotni prosti treningi so potekali v dežju

Sobotni prosti treningi so potekali v dežju

Nato so se pričele kvalifikacije za Clio Cup Italia, ki so, za spremembo od vsega preostalega sobotnega programa, potekale na suhi stezi. Ivan Pulič si je za nedeljsko prvo dirko priboril 3., Željko Čumurdžič pa 13. štartno mesto.

Nedeljsko jutro se je za Lema Racing začelo odlično, saj je že na prvi dirki italijanskega Clio Cupa tretje mesto osvojil Ivan Pulič. Pulič je bil na tretjem mestu od starta do cilja; pred njim sta se zvrstila le dva italijanska dirkača – Simone Iacone in Massimiliano Pedala v tem vrstnem redu. Željko Čumurdžič je potem, ko je dobil kazen vožnje skozi bokse, dirko zaključil na 14. mestu, čeprav se je pred tem že močno približal deseterici najboljših. Jaki Marinšku se prva dirka ni izšla po načrtih, saj je že v enem izmed prvih krogov zapeljal s proge, se ujel v past peščene izletne cone in moral odstopiti.

Ivan Pulič je že na prvi dirki osvojil tretje mesto

Ivan Pulič je že na prvi dirki osvojil tretje mesto

Popoldne se je začelo z novo dirko Puliča in Čumurdžiča, na kateri je osem najbolje uvrščenih dirkačev s prve dirke štartalo v obrnjenem vrstnem redu. Po tretjem mestu na prvi, je na drugi dirki Clio Cup Italia Ivana Puliča na poti do nove vrhunske uvrstitve, potem ko je suvereno začel dirko ob boku z najboljšimi, ustavila prebita pnevmatika, ki je bila posledica kontakta z enim izmed nasprotnikov. Željko Čumurdžič je z vse hitrejšim dirkanjem osvojil spodbudno 10. mesto in s tem več kot dostojno rešil čast ekipe na tej dirki, ki jo je sicer dobil Italijan Puccetti pred zmagovalcem prve dirke, Iaconejem.

Hitra menjava kolesa v boksih, ko je Pulič prebil gumo

Hitra menjava kolesa v boksih, ko je Pulič prebil gumo

Kot da nesreče še ne bi bilo dovolj, pa je Jaka Marinška na drugi dirki Clio RS Cup dobrega rezultata stala napaka uradnega osebja ob progi. Jaka je ponovno štartal s 5. štartne pozicije, ki si jo je priboril v kvalifikacijah, se več kot polovico dirke boril za stopničke in ves čas držal korak z vodilnim (nekaj časa je vozil celo na 3. mestu). Tedaj pa so ga iz vodstva dirke napačno poklicali na prestajanje kazni vožnje skozi bokse, kar je Jaka tudi upošteval. Tako je namesto stopničk, na koncu, po izjemno hitrih zadnjih krogih, uspel osvojiti 9. mesto. Vodstvo dirke je svojo napako tudi že priznalo, vendar je uvrstitev na razočaranje celotne ekipe ostala dokončna. Obe Marinškovi dirki je dobil Italijan Giacomo Trebbi.

Jaka Marinšek se je dobro boril, a mu je za res vrhunski rezultat zmanjkalo sreče

Jaka Marinšek se je dobro boril, a mu je za res vrhunski rezultat zmanjkalo sreče

Kljub vsemu pa Lema Racing po Imoli lahko, zaradi na sploh dobrih voženj dirkačev, v nadaljevanje sezone zre z optimizmom – naslednja priložnost bo že Španski Clio Pokal na dirkališču Navarra ta konec tedna, kjer bosta dirkala Jure Marinšek in Portugalec Fábio Mota.