Koncpet Ford C-MAX Solar Energi

Aktualno

Družba Ford je danes na avtosalonu v Ženevi predstavila svoj konceptni model C-MAX Solar Energi Concept, prvo tovrstno vozilo na sončni pogon, ki bi lahko zagotovilo najboljše lastnosti priklopnega hibrida brez odvisnosti od električnega omrežja.

Ford-C-MAX-Solar-Energi

Družba Ford  je danes na avtosalonu v Ženevi predstavila svoj konceptni model C-MAX Solar Energi Concept, prvo tovrstno vozilo na sončni pogon, ki bi lahko zagotovilo najboljše lastnosti priklopnega hibrida brez odvisnosti od električnega omrežja.

Namesto polnjenja akumulatorjev prek električne vtičnice bo Ford C-MAX Solar Energi Concept z uporabo posebnega koncentratorja, ki deluje kot povečevalno steklo in intenzivne sončne žarke usmerja v solarne plošče na strehi vozila, izkoristil energijo sonca.

Ford-C-MAX-Solar-Energi

Rezultat je konceptno vozilo, ki z dnevno ‘zalogo’ sončnih žarkov zagotavlja enako zmogljivost kot običajni priklopni hibrid C-MAX Energi, ki energijo črpa iz električnega omrežja. Z uporabo obnovljivih virov bi Ford C-MAX Solar Energi Concept letne izpuste toplogrednih plinov tipičnega lastnika predvidoma zmanjšal za štiri tone.

“Ford C-MAX Solar Energi Concept predstavlja novo možnost na področju prevoza z električnim pogonom in pri uporabi obnovljive energije,” je povedal Mike Tinskey, Fordov direktor za globalno elektrifikacijo vozil in infrastrukturo. “Kot vodilno inovativno podjetje podpiramo javni dialog o umetnosti možnega in premikanju meja za čistejšo prihodnost.

C-MAX Solar Energi Concept je skupni projekt Forda, podjetja SunPower Corp. iz San Joseja v Kaliforniji in tehnološkega inštituta iz Atlante v ameriški zvezni državi Georgia. Z izdelavo konceptnega vozila C-MAX Solar Energi Concept Ford preverja pozitivne okoljske vplive vozil na sončni pogon in omogoča vpogled v Fordova čista vozila prihodnosti.