Končno razkrili ime za novo Škodino SUV vozilo

Novosti

Zapis imena modela izvira iz jezika otoških staroselcev, ljudstva Alutiiq. Z novim športnim terencem, ki bo javnosti predstavljen v drugi polovici leta 2016, Škoda začenja novo modelsko ofenzivo v segmentu SUV-vozil. Škodin novi veliki SUV se bo imenoval Kodiaq. Ime se navezuje na kodiaškega medveda, ki živi na otoku Kodiak pred južno obalo Aljaske.  Na otoku Kodiak […]

Zapis imena modela izvira iz jezika otoških staroselcev, ljudstva Alutiiq. Z novim športnim terencem, ki bo javnosti predstavljen v drugi polovici leta 2016, Škoda začenja novo modelsko ofenzivo v segmentu SUV-vozil. Škodin novi veliki SUV se bo imenoval Kodiaq. Ime se navezuje na kodiaškega medveda, ki živi na otoku Kodiak pred južno obalo Aljaske. 

Na otoku Kodiak pred južno obalo Aljaske, ki ga prekriva vznemirljivo surova in divja pokrajina, leži pa na 57. stopinji geografske širine in 153. stopinji geografske dolžine, živi poleg 14.000 ljudi tudi okrog 3.500 kodiaških medvedov. Ljudstvo Alutiiq, otoški staroselci, jim pravijo Taq uka ‘aq – črka “q” na koncu besede je značilna za poimenovanja živali. Škoda s tem, da je to črko uporabila v imenu novega velikega modela SUV, izraža svoje spoštovanje do jezika aleutskih staroselcev. S črko “q” poleg tega dobimo prepoznavno ime edinstvenega novega vozila.

Škodin novi športni terenec, ki meri v dolžino 4,70 metra, je dovolj velik za do sedem potnikov in se odlično izkaže tudi izven utrjenih cest. Skrito moč plenilca razkriva tudi dizajn Škode Kodiaqa, njegove markantne, atletske linije simbolizirajo dinamiko, robustnost in izrazito zaščitniški značaj.

Ena od vzporednic med kodiaškim medvedom in novim Škodo Kodiaqom je tudi njun čut za družino. Samci kodiaškega medveda zrastejo v višino do tri metre in dosežejo težo okrog 400 kilogramov, s čimer se uvrščajo med največje in najmočnejše vrste medvedov. Pri tem pa so za razliko od predstavnikov nekaterih sorodnih vrst zelo miroljubni in družabni. Združujejo se v skupine, podobne družinam, izmenjujejo si izkušnje ali pa se skupaj igrajo. Nekateri kodiaški medvedi si delijo najboljša mesta za lov na losose.

napis-Kodiaq

Discover new grounds” se glasi slogan, s katerim bo češka avtomobilska znamka na trg pospremila novi model Škoda Kodiaq. To je šele začetek Škodine SUV-ofenzive, s katero bo znamka v dinamično rastočih segmentih športnih terencev poskušala pridobiti nove skupine kupcev. Škoda Kodiaq bo premierno predstavljen v drugi polovici leta 2016, na trg pa naj bi prišel v začetku leta 2017.