Koncept Alfa Romeo 4C

Aktualno, Novosti

Na 81. mednarodnem avtomobilskem ženevskem salonu se premierno predstavlja konceptno vozilo Alfa Romeo 4C, kompaktni "supercar", ki predstavlja bistvo športnega vozila, skladno z vrednotami znamke.

7B182240-481C-11E0-BDC3-2C8D66B94067Na 81. mednarodnem avtomobilskem ženevskem salonu se premierno predstavlja konceptno vozilo znamke Alfa Romeo poimenovano 4C, kompaktni “supercar”, ki predstavlja bistvo športnega vozila, skladno z vrednotami znamke: zmogljivost, italijanski slog ter tehnološka odličnost, ki omogočajo varnost in maksimalni užitek v vožnji.

 
Novo konceptno vozilo je v svoji osnovi klasični dvosed s pogonom na zadnji kolesi in sredinsko umeščenim motorjem. Dimenzije kompaktnega vozila (dolžina približno 4 metre, medosna razdalja manj kot 2,4 metra), poudarjajo njegovo okretnost. Zunaj ga odlikujejo elegantne in čiste linije, ki se nadaljujejo tudi v notranjosti, kjer je značilni slog konceptnega vozila opazen pri vseh elementih in napravah, kar še dodatno poudarja športnost avtomobila.
 
Materiali in tehnologije koncepta 4C se uporabljajo pri modelu 8C competizione (ogljikova vlakna, aluminij, pogon na zadnji kolesi) ter pri vozilih v aktualni paleti Alfa Romeo (prisilno polnjen bencinski agregat 1750 z neposrednim vbrizgom goriva, menjalnik Alfa TCT z dvema sklopkama ter sistem Alfa Romeo D.N.A. za dinamičen nadzor avtomobila. Vozilo je z vsakim svojim delom čistokrvna Alfa. Njena športnost omogoča edinstven občutek vožnje, tako na cesti, kot tudi na dirkališču, kjer so pogoji zaradi hitrosti in bočnega pospeška še toliko zahtevnejši.
 
Na podlagi izkušenj pri modelih 8C competizione in 8C spider, ima konceptno vozilo v svojem bistvu značilnosti super športnih vozil s pogonom na zadnji kolesi, hkrati pa zagotavlja tudi maksimalni užitek v vožnji ter vodljivost in lego na cesti, kar je značilnost za vozila Alfa Romeo. Medtem ko modela 8C competizione in 8C spider prepričata predvsem s svojo veliko močjo, pa je posebnost koncepta 4C majhna teža, ki jo je omogočila uporaba ogljika. Ta ima s svojo široko uporabnostjo ključno vlogo, hkrati pa zagotavlja izjemno okretnost z razmerjem teža/moč, ki je manj kot 4kg/ konjsko moč. Podvozje nosi karbonsko karoserijo s prostorom za voznika in sovoznika, zadnji strukturni del karoserije in varnostna kletka pa sta v veliki meri izdelani iz aluminija. Posledica je znatno nižja teža, manj kot 850 kg, pa tudi optimizacija težišča vozila, kar prinaša večjo okretnost in vodljivost tudi na najbolj zahtevnih cestah.
 
Ime koncepta “4C” nakazuje užitek v športni vožnji, ki ga lahko zagotovi le 4 valjni 1750 prisilno polnjeni bencinski motor z več kot 147 kW (200 KM). Motor, ki je že vgrajen v nekaterih modelih serijske proizvodnje, kot na primer v giulietti quadrifoglio verde, se je izkazal s svojo najnaprednejšo tehnologijo in vrhunskimi tehničnimi rešitvami, kot na primer neposredni vbrizg, dva zvezna variatorja za krmiljenje ventilov, turbinski polnilnik in revolucionarni nadzor sistema “scavenging“, ki odpravlja “turbo luknjo“.
 
Motor koncepta 4C je nameščen zadaj sredinsko in prinaša zmogljivosti, značilne za 3-litrske in večje motorje, ob tem pa je poraba goriva zmerna, kot jo imajo običajno kompaktna vozila s 4-valjnimi motorji. Vozilo je opremljeno z novim samodejnim menjalnikom Alfa TCT z dvema sklopkama, ki je že vgrajen v model MiTo, v kratkem pa bo na voljo tudi v giulietti. Zmogljiv 1750 bencinski prisilno polnjen motor omogoča najvišjo hitrost 250 km/h in pospešek od 0 do 100 km/h v manj kot 5 sekundah. Skupaj s tehnologijo Alfa roemo D.N.A. gre za užitkov polno in prilagodljivo vozilo, z lastnostmi, ki so realno primerljive z lastnostmi ostalih vozil v trenutni prodajni paleti.
 
Konceptno vozilo 4C ima zelo napreden sistem vzmetenja (dvojna prečna vodila spredaj in MacPherson zadaj), ki zagotavlja maksimalno okretnost in vodljivost. Ta rešitev, skupaj s pogonom na zadnja kolesa in odličnega razmerja med močjo in težo, zagotavlja užitek v vožnji, značilen za Alfa Romeo, k čemur prispeva tudi razporeditev teže (40 % spredaj, 60 % zadaj). V konceptu je združena športna tradicija znamke, vse tja do začetkov, ko sta bila okretnost ter razmerje teža/moč ključna za uspeh dirkalnega vozila. Vse to pa zaokrožujejo zahteve današnjih modelov, ki jih lahko vsakodnevno vidimo na cesti.
 
To vozilo ni le “vaja v slogu”, izvedena za predstavitev na avtomobilske salonu, temveč bo naprodaj v letu 2012 ter prispevalo k globalni rasti Alfe Romeo.