Koncept z vizionarsko notranjostjo

Novosti

Opel GT Concept je s prvinskimi potezami prikaz priljubljenega športnega avtomobila prihodnosti. Kupe se bo svetovni javnosti predstavil na Mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi (od 3. do 13. marca). Brez motenj sta lahko voznik in sovoznik vedno osredotočena na bistveno. Notranjost je prav tako prvinska kot zunanjost. Armaturna plošča modela GT Concept je iz brušenega […]

Opel GT Concept je s prvinskimi potezami prikaz priljubljenega športnega avtomobila prihodnosti. Kupe se bo svetovni javnosti predstavil na Mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi (od 3. do 13. marca).

Brez motenj sta lahko voznik in sovoznik vedno osredotočena na bistveno. Notranjost je prav tako prvinska kot zunanjost. Armaturna plošča modela GT Concept je iz brušenega aluminija, vizualno poudarja lahkotno konstrukcijo (skupna masa vozila znaša manj kot 1000 kilogramov) in daje občutek, kot da lebdi pred voznikom in sovoznikom. Strukturno povezuje vitka stebrička A vetrobranskega stekla in struktura postane skulptura. Oplova oblikovalska filozofija “kiparska umetnost z nemško natančnostjo” prežema celotno notranjost. Tako kot pozornost do podrobnosti: v zunanji prezračevalni šobi iz aluminija s poliranim emblemom GT sta vgrajena okrogla zaslona. Zaslona prikazujeta okolico vozila in nadomeščata zunanji vzvratni ogledali. Tudi sijajno rdeča avtomata varnostnih pasov sta prava umetnina in povzemata oblikovanje rdečih prednjih pnevmatik. Poseben poklon legendarnemu modelu Opel GT iz šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja je volanski obroč z oblikovanjem krakov.

GT Concept predvidi vsako voznikovo željo

V notranjosti boste zaman iskali gumbe in tipke. Ta športni avto upravljate izključno z glasom in v sredini nameščeno sledilno ploščico. Strokovnjaki so tovrstno zasnovo nadzora poimenovali vmesnik med človekom in strojem (Human Machine Interface – HMI). Oplov GT Concept je opremljen z revolucionarnim prilagodljivim sistemom, ki najprej spoznava voznika in se prilagaja njegovim željam. Na ta način se avto prilagodi vozniku in ne obratno. Rezultat je dialog, med katerim avto odgovarja s prijetnim glasom in lahko na primer izbere ustrezno glasbo, pot ali temperaturo v skladu s trenutno situacijo. Oplov HMI je kot prijatelj na sovoznikovem sedežu, preprosto ve, ali bi raje poslušali hip-hop ali kaj bolj umirjenega. Da lahko spontano zagotovi ustrezno podporo, si programska oprema zapomni vsak ukaz, vsak dotik volana in vsako nastavitev iz dneva v dan in iz meseca v mesec.

Če je za voznikom naporen dan in želi brez govorjenja prebrskati menije, lahko uporabi okroglo sledilno ploščico v sredinski konzoli, ki omogoča preprosto upravljanje vseh funkcij. Dva okrogla instrumenta dajeta občutek klasike, a sta dejansko projekcijski površini z možnostjo osvetlitve v različnih barvah in tridimenzionalnega prikaza pestre palete informacij, sistem je leta 2013 prvič prikazala Opel Monza Concept, zdaj pa je dodatno izpopolnjen. Število vrtljajev motorja in hitrost vozila sta vedno pregledno prikazana z levim instrumentom, informacije na desnem instrumentu pa lahko voznik individualno prilagaja.

gt-emblem

Avto lahko tudi povzdigne glas in opozori voznika: “Previdno! Za nama je motocikel!” GT Concept vedno budno spremlja dogajanje v prometu in se ne prilagaja le voznikovemu okusu in razpoloženju, temveč tudi zunanjim pogojem, da zagotovi večjo varnost. Za prikaz dogajanja za vozilom in v njegovi okolici GT Concept namesto zunanjih vzvratnih ogledal uporablja kameri, nameščeni za prednjima blatnikoma. Sliko prenaša na okrogla zaslona levo in desno od voznika ter na velik osrednji zaslon, ki prikazuje vse želene informacije.