Ko avtomobilist sreča dinamičnega motorista. In obratno.

Novosti

Menda so že Rimljani govorili: »Ne stori drugemu, česar ne želiš, da drugi naredijo tebi«.

Dejstva govorijo, da se tega niso držali. Zato je na cestah potreben tudi uradni nadzor. Predvsem pa zavedanje, da je dogajanje v prometu kot veriga: konkreten voznik je le en člen verige, a njegova odločitev vpliva na celotno verigo. Zato bo veliko lažje, če se vsak ne briga le zase, ampak zna tudi razumeti in se vživeti v vlogo drugega. V članku Mitja Gustinčič pojasnjuje nekaj prometnih situacij, kjer se zatika med vozniki avtov in motoristi 

1. Nepredvidljiva hitrost 

Danes industrija ponuja avtomobile in motorje z že »stratosferično« močjo in izredno lego na cesti, kar po tihem sili v zelo dinamično prehitro vožnjo in življenje na robu zakona ter pameti. No, tu se moram popraviti. Namesto »pameti« je bolj prav reči »tveganja«. 

Trdim, da hitrost sama po sebi ni nevarna. Nevarno postane, ko človek uživa hitrost v napačnem prostoru. Zakaj, si lahko preberete v članku o pasteh dinamične vožnje. Hitrost na cesti je prestopniško obnašanje, saj povzroča težave tistim voznikom, ki spoštujejo zakon in red. 

Izstopajoča hitrost predstavlja past zato, ker vsi ostali udeleženci v prometu preživahnega gibanja in divje vožnje pač ne pričakujejo. 

Naj nakažem s primerom. Minule dni sem se po ljubljanski obvoznici vozil z velikim motorjem, z dovoljeno hitrostjo, oblečen v žive barve in seveda pozoren. V nekem trenutku so se z desne strani začela v prometni tok vklapljati vozila s pol manjšo hitrostjo od moje. 

V takšnem primeru je prav, da se jim naredi prostor, da lahko tekoče zapeljejo na vozni pas. In ravno v tem trenutku se je po prehitevalnem pasu z nerazumno visoko hitrostjo približal avtomobilist v belem volvu. Kot vajenca so me dobili v strašansko grde škarje. Potrebno je bilo ostro zavirati in obstajala je velika verjetnost, da me nabaše še kdo v hrbet. Kriv sem bil sam, da sem se zapletel v takšno grdo situacijo, ker nisem dovolj zgodaj reagiral na z desne strani prihajajoča vozila. Hiter bel volvo je bil le kaplja čez rob. Verjetno se mu tudi sanjalo ni, kaj je povzročil s svojo presežno dinamiko. 

Nadaljujte z branjem in preverite še 6 situacij, v katerih morata biti tako motorist kot avtomobilist še posebej pozorna.