Kmalu Formula 1 v Sloveniji?

Aktualno

Slovenija pravega dirkališča za avtomobilistično dirkanje nima. Na pol zgrajeno dirkališče Mobikrog pri Cerkljah ob Krki je vrla slovenska politika uspela zapreti leta 2008. Od tedaj nam – Slovencem – ne preostane drugega, kot da se odpravimo na obisk dirkališča v tujino…

B8772544-98AF-11E0-8471-814165B94067Slovenija pravega dirkališča za avtomobilistično dirkanje nima. Se morda obeta?

Na pol zgrajeno dirkališče Mobikrog pri Cerkljah ob Krki je vrla slovenska politika uspela zapreti leta 2008. Od tedaj nam – Slovencem – ne preostane drugega, kot da se odpravimo na obisk dirkališča v tujino; Italija (Adria, Franciacorta), Hrvaška (Grobnik) ali Slovaška (Slovakiaring). V Sloveniji trenutno obratujejo le kartodromi, ki žal ne dopuščajo varnega dirkanja z večjimi avtomobili ali celo motorji.

V Ajdovščini je nastala pobuda za izgradnjo dirkališča, ki bi lahko gostilo tudi dirko Formule 1. Spodaj sledi njihov dopis:

 

SPOŠTOVANI PRIJATELJI MOTORISTI, VOZNIKI, DIRKAČI, DIRKAČI PO SRCU, ZASVOJENCI Z BENCINSKIMI HLAPI, PREDSEDNIKI IN ČLANI KLUBOV
 
Ta skupina je ustvarjena na podlagi ideje za izgradnjo PRVEGA DIRKALIŠČA V SLOVENIJI in predvsem za vašo pomoč in podporo pri uresničevanju tega projekta.
 
Potrebujemo vaše podpise, podpise vaših članov ali kogarkoli, ki je pripravljen ta projekt podpreti. Če pa kdo želi sodelovati s kakšnimi idejami in predlogi in kasneje tudi sodelovati pri sami gradnji objektov, dobesedno z lopato in krampom :), pa je vsekakor zelo dobrodošel.
 
Najprej ena kratka predstavitev:
 
Projekt obsega poligon za center varne vožnje, go-kart in super moto stezo ali stezi, se še odločamo, stezo za drag racing ter 4710 m dolgo progo primerno tudi za Moto GP in Formulo 1, saj bo zgrajena po zahtevah FIE (asfaltni del, stavbe se bodo dograjevale postopoma). Proga bo potekala v nasprotni smeri urinega kazalca, imela bo 12 zavojev in sestavljena bo iz posameznih delov znanih svetovnih dirkališč.
 
Imela bo tudi skoraj 1000 m dolgo štartno-ciljno ravnino, kar bo posebnost te proge.
 
Ob štartno-ciljni ravnini bodo 2 poslopji. Prvo bo glavna tribuna, z VIP ložami, na zadnji strani bodo mehanične delavnice, vulkanizerske delavnice, trgovina z avto deli in podobno. V prvem nadstropju pa bo tudi restavracija. Na nasprotni strani štartno ciljne ravnine bo objekt v pritličju katerega bodo garaže oz. boksi za dirkalnike, nadzorni prostori in prostori za novinarje. Ob progi bo še nekaj naravnih tribun, ter tudi kasneje še nekaj objektov, na katerih bodo tudi tribune.
 
Kompletno dirkališče se bo napajalo iz sončnih elektrarn na strehah objektov. V bližini glavnega objekta bo tudi parkirišče, ob katerem bo tudi polnilna postaja za električna vozila, ter tudi bencinska črpalka. V izposojo bodo tako električna vozila za okolico, kot tudi pravi dirkalniki za na progo.
 
Ob kompleksu bo tudi športno rekreacijski park, v katerem bo zimsko/letni bazen (notranji in zunanji) ter teniška igrišča ter igrišča za odbojko na mivki. Tribune bodo na začetku sprejele približno 50 000 ljudi, kasneje pa bomo to število tudi povečali, glede na zasedenost ob večjih dogodkih.
 
V roku 1 do 2 let, nameravamo na to dirkališče pripeljati tudi mednarodna tekmovanja v avtomobilizmu ter tudi motociklizmu. Glavna cilja sta Moto GP in Formula 1.
 
Dirkališče bo v vsakodnevno uporabo tudi za vse obiskovalce, ki bodo kupili karto, saj ne bo namenjeno le profesionalcem. Možna bo tudi rezervacija proge v namen prirejanja tekmovanj na amaterski ravni.
 
Toliko o projektu…. meni se sline cedijo 🙂
 
Vem, da imamo vsi mi “adrenalinci” željo, da se to uresniči, jaz osebno sem prepričan, da niso samo sanje in vem, da se bomo čez določen čas srečali na progi.
 
In ravno zato vas prosim za sodelovanje pri zbiranju podpisov.
 
Obrazce vam pošljem preko zasebnega sporočila ali mail-a
 

Svoj glas podpore pa lahko oddate na: http://www.hi-tek.si/race/

 
… VEČ LJUDI … VEČ MOČI…
 
… VEČ MOTORISTOV … DIRKALIŠČE 🙂
 
Hvala za vašo pozornost in vašo podoro že vnaprej.
 
Pa en BAJKERSKI pozdrav in veliko varnih kilometrov…
 
Lep pozdrav!!
Miha