Klemen Gerčar v MXGP

Motociklizem, Šport

23-letni motokrosist Klemen Gerčar, aktualni prvak v razredu MX3, se pripravlja na nov izziv. V letošnji sezoni bo namreč nastopal v najvišjem razredu MXGP.

23-letni motokrosist Klemen Gerčar, aktualni prvak v razredu MX3, se pripravlja na nov izziv. V letošnji sezoni bo namreč nastopal v najvišjem razredu MXGP, ki nadomešča dosedanji razred MX1, in je, če bi primerjali z dirkanjem motociklistov, dejansko motokrostistični razred motoGP.

Foto: Jan Porič

Foto: Jan Porič

Nastopal bo za italijansko ekipo JTECH Honda Racing, ki je tovarniška ekipa Honde, sedel pa bo na 450-kubičnem motociklu honda CRF.

Letošnja sezona MXGP šteje 18 dirk, poleg teh pa bo svetovni prvak v MX3, odpeljal še tri predpripravne dirke v Italiji in 5 dirk za slovensko prvenstvo.

Sezona se je za Klemna seveda že začela, poleg kondicijskih priprav je s pomočjo mehanika iz Italije tudi že testiral novi motocikel z vsemi dirkaškimi komponentami, prve teste pa je opravil na dirkališču na Hrvaškem.

»Kondicijske priprave so bile dobre, z osebnim trenerjem sva se letos posebej potrudila in sestavila vaje, ki še povečujejo moč in vzdržljivost. Dirkanje v razredu MXGP je namreč nekaj posebnega, tam se bom soočil z najboljšimi 30 motokrosisti na svetu. Na Hrvaškem sem preskusil nekaj nastavitev motocikla, zdaj pa se odpravljam v Italijo, kjer bomo skupaj z ekipo še testirali in razvijali motocikel, tam pa bom odpeljal še dve dirki, da preskusimo vse nastavitve v boju s tekmeci,« je pred odhodom na drugi del testiranj povedal Klemen Gerčar.

Prvega marca pa Klemna čaka tudi prva dirka v MXGP in sicer v Katarju. »To bo moja prva sezona in glavni cilj je seveda učenje in pridobivanje izkušenj, saj bo veliko novih dirkališč, konkurenca pa bo zelo ostra. Zato si želim, da bi se na dirkah uvrščal med prvo dvajseterico, saj ta mesta prinašajo točke za svetovno prvenstvo.«

Koledar dirk MXGP:
-01. marec – Katar (Losail Motocross Track)
– 09. marec – Tajska (Pin Thong 3, Chonburi)
– 30. marec – Brazilija (Beto Carreiro MX Park, Penha)
– 13. april – Trentino Italija (Crossdrome “Ciclamino”, Pietramurata)
– 20. april – organizator še ni določen
– 04. maj – Nizozemska (Eurocircuit Valkenswaard, Westerhoven)
– 11. maj – Španija (Talavera de la Reina)
– 25. maj – Velika Britanija (Matterley Basin, Winchester)
– 01. junij – Francija (Circuit du Puy de Poursay, St. Jean d´Angely)
– 15. junij – Italija (Maggiora)
– 22. junij – Nemčija (Teutschenthal)
– 06. julij – Švedska (Glimminge Motorstadion, Uddevalla)
– 13. julij – Finska (Hyvinkään Vauhtipuisto, Hyvinkää)
– 27. julij – Češka (Loketske Serpentiny, Loket)
– 03. avgust – Belgija (še ni določeno)
– 17. avgust – Ukrajina (Dimitrov, Donetsk)
– 07. september – State of Goias Brazilija (Goiania)
– 14. september – Mehika (Leon)
– 28. september – dirka narodov Latvija (Motocenter “Zelta Zirgs”, Kegums)