Kia s 3. novostmi

Aktualno, Saloni

Kia je na letošnjem, 81. po vrsti, avtomobilskem salonu v Ženevi predstavila kar 3 nove modele. Kia rio prav v Švici doživlja svetovno premiero, medtem ko se malček picanto prvič predstavlja izven domače J. Koreje. Evropskemu občinstvu pa se prav tako prvič predstavlja hibridna različica optime.

Kiine novosti v Ženevi so sledeče:

05577DC0-4A4D-11E0-A83F-2C8D66B940674. generacija ria je revolucija in ne evolucija predhodnika. Zaznamujejo ga drzna in prepoznavna zunanjost, ponaša pa se tudi z evropskim čutom za podrobnosti ter s sčepcem korejskih začimb in nekaj latino šarma. Novi rio v svoj razred B prinaša najnižje emisije CO2 – v najmanj onesnaženi motorni različici ima le 85 g/km, kar pomeni, da je novi rio okolju najbolj prijazno ne-električno vozilo v Evropi!. Če k temu prištejemo še zares skromno porabo goriva 3,2 l/100 km, je jasno, da ima novi rio vse potrebne atribute, da postane vodilni v svojem razredu.

Novi picanto je še vedno majhen, toda že nekoliko odrasel. Korejski oblikovalci in inženirji so ga popolnoma predrugačili, tako da po novem kaže podobo igrivosti, trdnosti in zrelosti. Daljši od predhodnika in z daljšo medosno razdaljo, novi picanto bo po novem poleg 5-vratne ponujal tudi 3-vratno različico, tako da z vso gotovostjo lahko rečemo, da bo mešal štrene v svojem razredu. 3,6-metrov dolg malček se je iz ‘srčkanega’ in ‘prijaznega’ prelevil v odraslega in lepega novinca, za katerim se bodo številni obračali na ulici, saj gre za postavnega, zapeljivega in dinamičnega “modela”. Picanto bo nedvomno v A razred pripeljal samozavesten in prepoznaven videz.

Kia je na evropskih tleh premierno predstavila hibridno različico luksuzne limuzine optima. Množična proizvodnja je načrtovana že v prvi polovici letošnjega leta, številne tehnološke novosti, ki jih je optima deležna, pa bodo kmalu našle svoje mesto tudi v ostalih Kiinih prihodnjih modelih. Na salonu je najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec predstavil tudi novo 1.0-litrsko različico Kiinega ‘Kappa’ bencinskega motorja, ki se ponaša z izjemnimi športnimi zmogljivostmi in varčno porabo. Inovativni 998-kubični motor je Kiin prvi trivaljnik s turbopuhalom z (za svojo velikost kar precejšnjo) največjo močjo 110 KM, obenem pa ohranja skromno porabo gorivo, ki je tako značilna za motorje z majhno prostornino.