Kia v Ženevi predstavila turbo motorje

Aktualno, Saloni

Kia je v Ženevi predstavila 4 nove turbo GDI motorje, ki so jih razvili v Koreji in bodo v prihodnje del njihove motorne ponudbe. Motorji sledijo najsodobnejšim trendom avtomobilske industrije, ki narekujejo manjšo prostornino, večjo učinkovitost, nižjo porabo goriva in manjše izpuste CO2 – obenem pa naj bi motorji omogočali dobro odzivnost. Odvisno od motorja […]

Kia je v Ženevi predstavila 4 nove turbo GDI motorje, ki so jih razvili v Koreji in bodo v prihodnje del njihove motorne ponudbe.

Motorji sledijo najsodobnejšim trendom avtomobilske industrije, ki narekujejo manjšo prostornino, večjo učinkovitost, nižjo porabo goriva in manjše izpuste CO2 – obenem pa naj bi motorji omogočali dobro odzivnost.

kia s turbo motorji 2013Odvisno od motorja bodo inovativne lastnosti vključevale: DCVVT (dual continuously variable valve timing) variabilno krmiljenje faze odpiranja sesalnih in izpušnih ventilov, visokotlačni neposredni vbrizg z najvišjim tlakom do 200 bar preko injektorja s šestimi vbrzigovalnimi izvrtinami), izpušni kolektor z integriranim nizkoinercijskim turbopolnilnikom z enojnim ali dvojnim prekatom, zračno hlajen interooler (z dodatno nameščenimi usmerjevalnimi kanali, ki inovativno podvajajo pretok zraka in izboljšujejo učinkovitost hlajenja), ločilno sten izpušnega kolektorja, ki zmanjšuje protitlak, okrepljeno brizganje olja za hlajenje batov, ki zmanjšuje njihovo temperaturo in povečuje njihovo vzdržljivost ter spremenjeno oblikovanje sesalnih kanalov, ki z izboljšanim vrtinčenjem polnilnega zraka skrbijo bolj učinkovito izgorevanje.

kia pro-ceed gt 2013Novost je tudi 3-valjni Kappa 1.0 T-GDI motor, ki razvija 74 ali 88 kW (100 ali 120 KM) (enako kot pri obstoječem 4-valjnem motorju) in omogoča 10 do 15 odstotkov nižjo porabo goriva. Novi Kappa 1.2 T-GDI je 4-valjnik s prostornino 1.248 ccm, ki obljublja podobne zmogljivosti kot obstoječi 1,6-litrski motor. Z razvojem nove motorne palete T-GDI bo 1.6 T-GDI Gama motor po novem štirivaljnik. 1.591-kubični motor zagotavlja 150 kW (204 KM) in 265 Nm navora. Najzmogljivejši motor bo novi, 2.0 T-GDI 4-valjni Theta-ll motor z močjo do 180 kW (245 KM).