To je novi Kia Rio

Novosti

Južnokorejski prozvajalec avtomobilov Kia je razkril prve fotografije nove, četrte generacije svojega priljubljenega modela Rio, ki bo prvič na ogled 29. septembra na avtomobilskem salonu v Parizu.  Pri oblikovanju prenovljenega modela sta imela glavno besedo Kiina oblikovalska centra v Nemčiji in Kaliforniji, v tesnem sodelovanju z oblikovalskim sedežem v korejskem Namyangu. Videz Ria zaznamujejo ravne […]

Južnokorejski prozvajalec avtomobilov Kia je razkril prve fotografije nove, četrte generacije svojega priljubljenega modela Rio, ki bo prvič na ogled 29. septembra na avtomobilskem salonu v Parizu. 

Pri oblikovanju prenovljenega modela sta imela glavno besedo Kiina oblikovalska centra v Nemčiji in Kaliforniji, v tesnem sodelovanju z oblikovalskim sedežem v korejskem Namyangu. Videz Ria zaznamujejo ravne linije in gladke površine, kar vozilu daje prepoznaven in prepričljiv videz.

Progresivna oblika zunanjosti

V sprednjem delu je novi Rio oblikovan v skladu z najnovejšo evolucijo Kiine maske v obliki ‘tigrovega nosu’, ki je zdaj tanjša po višini in širša. Integrirani žarometi, tanjši kot pri predhodniku, so zdaj dobili nove LED luči v obliki črke U. Novosti na prednjem delu, na primer nekoliko višje premaknjeni meglenki, s svojo vizualno širino prispevajo z ustvarjanju bolj stabilnega videza. Svoje k vtisu širšega vozila prispeva tudi dejstvo, da je novi Rio širši za 5 mm (1.725 mm).

Novi Rio ima popolnoma drugačen bok kot pri tretji generaciji. Daljši so motorni pokrov, prednji previs in medosna razdalja (slednja za 10 mm na končnih 2.580 mm). C-stebriček je tanjši in bolj pokončen kot pri predhodniku, zadnji previs pa je krajši kot prej. Vse to skupaj daje prenovljenemu modelu bolj usklajen videz. Skupno je novi Rio 15 mm daljši kot predhodnik, njegova dolžina znaša 4.065 mm. Visok je 1.450 mm, kar pomeni, da je 5 mm nižji kot prej. Ravne, čiste linije se raztezajo po celi dolžini vozila, kar ustvari bolj stabilen in prepričljiv videz.

Zadek Ria je bolj pokončen, s skorajda pokončnim vetrobranskim steklom in krajšim previsom. Ravne linije, ki se raztezajo od maske, preko žarometov in vzdolž zgornjega roba vrat, se nadaljujejo na zadku in končajo na tanjših zadnjih LED lučeh v obliki puščice. Tako kot celoten širši videz vozila je tudi oblika zadka namenjena ustvarjanju mogočnejše pojave.

Moderna, k vozniku obrnjena kabina

Rio_Interior_end6_mBG_rgb (Medium)

Novi Kia Rio voznikom nudi moderno kabino, ki prinaša sodobne oblike in bolj ergonomičen videz kot pri starem Riu.

Tudi znotraj po širini armaturne plošče prevladujejo ravne linije, ki kabini dajejo vtis širine in povečujejo občutek prostornosti.

Armaturna plošča je rahlo obrnjena proti vozniku in v središče postavlja novi infotainment sistem s ‘plavajočim’ HMI vmesnikom (human-machine interface) z visokoločljivim zaslonom na dotik. Novi HMI vmesnik ima zdaj precej manj gumbov na sredinski konzoli.

Novi Rio bo na voljo s črnim ali sivim sedežnim oblazinjenjem, ali s črnim oziroma sivim umetnim usnjem. Kot opcijo si bo možno omisliti tudi rdeče-črno kombinacijo usnjenega oblazinjenja. Za sodobnejši videz je zadolžena kombinacija črne svetleče notranjosti s kovinskimi dodatki.

Začetek proizvodnje ob koncu 2016, prihod v začetku 2017

Poleg povsem nove zunanjosti in notranjosti bo novi Rio kupcem nudil izjemno praktičnost in varnost, najnovejše povezljivostne funkcije ter zabavnejšo in prepričljivejšo vožnjo.

Rio je z več kot 473.000 prodanimi primerki po vsem svetu Kiin najbolje prodajan model v letu 2015. Začetek proizvodnje novega Ria je predviden ob koncu leta, pri nas in drugod po Evropi pa ga pričakujemo v prvih mesecih 2017.