Kia in Hyundai razkrila tehnologijo polnjenja s sončno energijo

Aktualno, Zanimivosti

Prva generacija “sončne strehe” bo pri vozilih Hyundai in Kia na voljo že letos.

Naveza Hyundai-Kia je nedavno predstavila načrte v zvezi s predstavitvijo tehnologije polnjenja preko “sončne strehe”, ki bo na voljo pri določenih modelih teh znamk.

Solarni paneli, ki bodo nameščeni na strehi ali motornem pokrovu vozil, bodo motorjem z notranjim izgorevanjem, hibridnim in električnim vozilom pomagali z dodatno pridobljeno električno zalogo ter tako zmanjšali porabo goriva in povečevali doseg.

Avtomobilska skupina Hyundai-Kia razvija tri tipe sistemov polnjenja preko sončne strehe: Prva generacija sistema je namenjena hibridnim vozilom, medtem ko druga generacija prinaša polprozorni sistem sončne strehe za vozila z motorji z notranjim izgorevanjem. Tretja generacija tehnologije nas bo popeljala v lahke sončne strehe, namenjene polnjenju baterij električnih vozil.

Prva generacija sistema, ki ga bodo uporabljali pri hibridnih modelih, je narejena iz silikonskih solarnih panelov, ki so vgrajeni v serijsko streho vozila. Ta sistem zmore v običajnem dnevu napolniti od 30 do 60 odstotkov baterije, odvisno od vremenskih razmer in ostalih okoljskih dejavnikov.

Prva tehnologija polnjenja na svetu za vozila z motorji z notranjim izgorevanjem

Drugo generacijo polprozorne sončne strehe bodo uporabljali pri vozilih z motorji z notranjim izgorevanjem, kar bo prva uporaba tovrstne tehnologije na svetu. Polprozorne panele se lahko vgrajuje tudi na panoramske strehe, kar pomeni, da med polnjenjem baterije prepuščajo svetlobo v vozilo. Uporaba solarnih sistemom polnjenja bo vozilom z motorji z notranjim zgorevanjem omogočila lažje izpolnjevanje čedalje strožjih okoljskih zahtev, ki zadevajo izpuste CO2.

Tretja generacija sistema je trenutno še v preizkusnem obdobju. Namenjena je namestitivi na motornem pokrovu ali strehi okolju prijaznejših električnih vozil, z namenom doseganja največjega izkoristka razpoložljive energije. 

Kako delujejo solarni paneli

Solarni sistem polnjenja je sestavljen iz solarnega panela, krmilnika in baterije. Ko panel vpije fotone iz sončne svetlobe, ustvari pare elektronskih lukenj v silikonskih celicah ter tako omogoči tok, ki teče in proizvaja elektriko. 

Solarni panel z močjo 100 W  lahko proizvaja do 100 vatnih ur (Wh) energije (v idealnih pogojih: poleti opoldne, 1000 W/m2 intenzivnost sevanja). Krmilnik ima MPPT (Maximum Power Point Tracking), ki krmili napetost in tok, da lahko poveča učinkovitost elektrike, pridobljene iz solarnih panelov. Ta moč se pretvori in shrani v bateriji ali uporabi za zmanjšanje obremenjenosti generatorja izmeničnega toka (AC), s čimer se poveča doseg vozila.

Hyundai Motor bo to tehnologijo vgradil v svoja vozila po letu 2019, s čimer bo zadostil globalnim okoljskim zahtevam in zmanjšal porabo goriva, medtem ko bo Kia svoje načrte predstavila v kratkem.