Kia dosegla evropski proizvodni mejnik

Zanimivosti

Iz Kie sporočajo, da so pred kratkim proizvedli dvomilijonto vozilo, proizvedeno v Evropi od leta 2006, ko so zgradili evropsko tovarno. Kiina slovaška tovarna, njihova edina evropska in hkrati ena najsodobnejših na svetu, ima kar 56-odstotni delež pri Kiini evropski prodaji. V tej tovarni proizvajajo vse tri različice družine cee’d (kombilimuzinski cee’d, kupejevski pro cee’d in […]

Iz Kie sporočajo, da so pred kratkim proizvedli dvomilijonto vozilo, proizvedeno v Evropi od leta 2006, ko so zgradili evropsko tovarno.

Kiina slovaška tovarna, njihova edina evropska in hkrati ena najsodobnejših na svetu, ima kar 56-odstotni delež pri Kiini evropski prodaji. V tej tovarni proizvajajo vse tri različice družine cee’d (kombilimuzinski cee’d, kupejevski pro cee’d in karavanski Sportswagon), model Sportage, ki je znamkin najbolje prodajan model v Evropi, enoprostorca Vengo ter dirkalno nastrojena cee’d GT in pro cee’d GT, Kiina prva visokozmogljiva modela.

KME-2,000,000-European-production

Jubilejno dvomilijonto vozilo, ki je zapeljalo iz žilinske tovarne, je bil športni Kia pro cee’d GT v kovinski beli barvi ‘Deluxe White’. Tako vozilo kot motor (1.6 T-GDI z močjo 150 kW / 204 KM) sta bila proizvedena v tej tovarni, vozilo je namenjeno k belgijskemu kupcu, ki bo vozilo prejel v nekaj dneh.

Kia je lansko leto v slovaški tovarni proizvedla več kot 323.000 vozil in 493.000 motorjev, kar predstavlja novi proizvodni letni rekord tega korejskega giganta. Od leta 2006, ko se je začela proizvodnja v Žilini, družina cee’d predstavlja polovico vseh proizvedenih vozil, sledita mu Sportage in Venga. Kie, ki prihajajo iz te tovarne, prodajajo na kar 76 trgih – veliko večino predstavljata Evropa in Rusija.

Vsa Kiina vozila v Evropi prihajajo s tovarniško 7-letno garancijo / 150.000 kilometrov.