KHD: Sezona državnega prvenstva se pričenja na Red Bull Ringu

Avtomobilizem, Slovenija, Šport, Top

Konec tedna se začenja nova sezona slovenskega državnega prvenstva na dirkališčih. Prve dirke bodo potekale na znamenitem avstrijskem dirkališču v Zeltwegu, ki preživlja svoje novo zlato obdobje – Red Bull je poskrbel, da bo med drugim letos po dolgih letih ponovno gostilo dirko formule 1. Še pred tem se bodo tam, v družbi močne in izjemno […]

Konec tedna se začenja nova sezona slovenskega državnega prvenstva na dirkališčih. Prve dirke bodo potekale na znamenitem avstrijskem dirkališču v Zeltwegu, ki preživlja svoje novo zlato obdobje – Red Bull je poskrbel, da bo med drugim letos po dolgih letih ponovno gostilo dirko formule 1. Še pred tem se bodo tam, v družbi močne in izjemno številne evropske konkurence (tekmovali bodo v okviru dirk centralno-evropskega conskega prvenstva – CEZ), predstavili slovenski dirkači.

Krožno hitrostno dirkanje je najverjetneje disciplina avtošporta, ki jo je ekonomska kriza v Sloveniji najbolj prizadela in jo naposled že skoraj izkoreninila. Vendar ključni akterji (tu velja ob dirkačih predvsem omeniti direktorja tekmovanja pri AŠ2005, Draga Božiča in organizatorja pokala Lema GP, Mirka Marinška), ki se zavzemajo za njeno svetlo prihodnost, se na srečo ne predajajo in pred vrati je že nova sezona, ki bo, kot kaže, zelo zanimiva!

Slovenska nacionalna zveza za avtošport je za letošnjo sezono poleg generalne razvrstitve (na koncu bomo dobili le enega državnega prvaka) razpisala dve diviziji (1. in 2.), ki so jih nadalje razdelili še na dva razreda glede na prostornino motorjev (1. divizija do 1600 ccm in do 2000 ccm ter 2. divizija do in nad 3500 ccm). Pomemben del bo ponovno pokal Lema GP, ki se bo tudi letos vozil s popolnoma izenačenimi Fiat Grande Punti, ki so jih pri Lemi pred letošnjo sezono nekoliko vizualno in “zvočno” nadgradili, da bi bili, kljub svoji skoraj popolnoma serijski tehniki, kar se da atraktivni za gledalce. V okviru teh tekmovanj bo potekal tudi “junior” pokal, ki bo namenjen dirkačem starim do 21 let in ga je lani dobil Tomaž Trček.

Sezona 2014 se začenja na Red Bull Ringu

Sezona 2014 se začenja na Red Bull Ringu

Naslov državnega prvaka brani Zoran Poglajen, ki bo imel tokrat zelo ostro konkurenco. Poglajen je pred prvim tekmovalnim vikendom sezone 2014 povedal: “Letos bodo moja prioriteta dirke centralno-evropske cone (CEZ), znotraj katerih bomo vozili državno prvenstvo. Pomeril se bom z velikim številom dirkačev, ki bodo, tako kot jaz (Poglajen bo vozil pokalnega Clia najnovejše specifikacije Lema Racinga op. a.), vozili pokalne Renault Clie. Skozi zimo sem imel dobre priprave in opravil veliko treninga, tako da sem novo sezono pričakal še bolje pripravljen. Na prvih dirkah se bom zadovoljil le s stopničkami. Letos bom odpeljal celotno sezono državnega prvenstva, obenem pa tekmoval na dirkah centralno-evropske cone in Clio pokalu. Končno si močno želim ubranitve naslova. Le-ta mi pomeni zelo veliko, predvsem zaradi sponzorjev, saj so v teh težkih časih dobrodošla vsaka na novo odprta vrata. Na naslov državnega prvaka sem zelo ponosen, saj sem moral vanj vložiti mnogo truda in znanja, za tovrsten podvig pa potrebuješ tudi nemalo sreče,” še doda Poglajen, ki za svoja letošnja glavna tekmeca izpostavlja Roberta Pravdiča in Helmuta Herzoga, ki bosta sedela v zmogljivejših dirkalnikih. Vendar, po besedah Poglajna, ki bo v boju z njima stavil predvsem na “gladiatorsko” vzdržljivost svojega Clia, to še zdaleč ni zagotovilo za uspeh.

Poglajen bo stavil predvsem na vzdržljivost svojega Clia

Poglajen bo stavil predvsem na vzdržljivost svojega Clia

Robert Pravdič je letos v državno prvenstvo prijavljen kar s Seat Leonom WTCC. Žal nastop Pravdiča na Red Bull Ringu s tem dirkalnikom še ni stoodstotno zagotovljen, saj je na zadnjem testiranju poslušnost odpovedala elektronika, vendar bo ekipa po zagotovilih opravila vse kar je v njihovi moči, da bi atraktivnega Leona do vikenda pripravila za dirke, pripravljenih pa imajo že tudi kar nekaj rezervnih načrtov. Če ekipi Pravdiča uspe, bo verjetno Robert ob Avstrijcu Helmutu Herzogu z BMW-jem M3 GTR prvi favorit za zmago. Oba avtomobila bosta zagotovo prava atrakcija za gledalce, za kar še dodatno velja vabilo na nam bližnje avstrijsko dirkališče. Z enakim dirkalnikom kot Zoran Poglajen bo nastopil še Maj Virant, konkurenco v boju za visoke uvrstitve v slovenskem državnem prvenstvu pa zaključuje vse hitrejši David Šuster z dirkalnikom Alfa Romeo 156.

Robert Pravdič s Seat Leonom WTCC je zagotovo največja osvežitev državnega prvenstva

Robert Pravdič s Seat Leonom WTCC je zagotovo največja osvežitev državnega prvenstva

Drugi pomemben del “slovenskega” dogajanja na Red Bull Ringu pa bo tekmovanje Lema GP Cup s Fiat Grande Punti. V njem bo tekmovalo osem dirkačev v popolnoma izenačenih dirkalnikih, kar je vedno zagotovilo za odlične boje in nepredvidljive rezultate dirk. Ta vikend sicer ne bo nastopal Mathias Lodi, ki bi moral braniti naslov, so pa na listi prijavljenih Aleš Bužga, Samo Golob, Tomaž Trček, Luka Glazer, Aleksander Tom Grünfeld, Anton Bajc, Avstrijec Alfred Kramer ml. in Srb Mladen Lalušić. Glede na lanske dosežke lahko kot glavna favorita opredelimo Trčka in izkušenega Bužgo (Trček je osvojil naslov podprvaka, Bužga pa je skupno končal kot četrti).

Lema GP Cup s Fiat Grande Punti bo ponovno nepredvidljiv

Lema GP Cup s Fiat Grande Punti bo ponovno nepredvidljiv

Na Red Bull Ringu bo na sporedu tudi vztrajnostna dirka, kjer bosta za Lema Racing v pokalnem Renault Cliu prejšnje generacije nastopila Tomaž Trček in Alfred Kramer mlajši. Lema Racing ima tudi v tej dirki svoje ambicije, saj so lansko leto na takšni dirki v češkem Brnu, sicer v nekoliko drugačni vozniški zasedbi, že zabeležili zmago.

Vse omenjeno dogajanje je več kot spodobno vabilo, da za kakšen dan med vikendom obiščete Red Bull Ring in si ogledate dirke. Mimogrede, Zeltweg je od Ljubljane oddaljen le dobri dve uri. Dogajanje se prične že v petek!

Za več informacij lahko obiščete tudi naslednje spletne strani:
AŠ2005

MSC Wolfsberg

Projekt Spielberg