Avtomobil: Kaj in kako zavarovati?

Aktualno, Zanimivosti

Potrošniki na cesti preživljamo vse več časa, hkrati pa vemo, da nesreča nikoli ne počiva. Pred visokimi stroški popravil se lahko zaščitimo z ustreznim avtomobilskim zavarovanjem, a le, če poskrbimo za njegov ustrezen obseg in vsebino. Marsikateri potrošnik se ne določi le za »obvezno« zavarovanje, ampak se želi morebitnim stroškom popravila avtomobila, npr. ob poškodbah […]

Potrošniki na cesti preživljamo vse več časa, hkrati pa vemo, da nesreča nikoli ne počiva.

skoda octavia combi 2013Pred visokimi stroški popravil se lahko zaščitimo z ustreznim avtomobilskim zavarovanjem, a le, če poskrbimo za njegov ustrezen obseg in vsebino. Marsikateri potrošnik se ne določi le za »obvezno« zavarovanje, ampak se želi morebitnim stroškom popravila avtomobila, npr. ob poškodbah na parkirišču ali ob naletu divjadi izogniti z zavarovanjem posameznih kasko kombinacij. Pri ZPS so tokrat preverili, na kakšne težave lahko potrošnik naleti pri delnih kasko kombinacijah za parkirišče in divjad.

audi a3 v snegu 2013Poškodbe na parkirišču – Zavarovanje za poškodbe avtomobila na parkirišču je mogoče skleniti kot delno kombinacijo. Ta kombinacija krije neposredno škodo, ki jo na vašem avtomobilu povzroči neznano motorno vozilo, največkrat pa sodi v to tudi škoda zaradi zdrsa snega s strehe ali padca ledenih sveč. Pri tem je pomembno vedeti, da škode morda zelo verjetno ne boste mogli uveljaviti, če ste avtomobil nepravilno parkirali – na mestu, ki ni označeno za parkiranje. Pa vendar bodite pozorni, ne bo vsaka škoda, nastala na parkirišču krita iz delnega kaska, za ilustracijo navajamo dva primera:

– Avto je bil parkiran pred trgovskim centrom. Po opravljenih nakupih pa ste opazili, da je avto popraskan na boku in ima razbito tudi zadnjo luč. Očitno je vanj zadelo drugo vozilo. Če je vaš avto zavarovan z delno kombinacijo »parkirišče«, lahko škodo uveljavljate brez odbitne franšize in ne da bi to vplivalo na bonus. Škoda je lahko krita tudi iz splošnega kasko zavarovanja, vendar bo zavarovalnica pri tem upoštevala odbitno franšizo in izgubili boste bonus.

– Kaj pa, če je škodo na vašem avtu na parkirišču povzročil nalet kolesa ali nakupovalnega vozička? Splošni pogoji določajo, da ta delna kombinacija krije le škodo, ki nastane zaradi trka motornega vozila. Tovrstno škodo bi torej morali uveljavljati iz splošnega kasko zavarovanja, seveda upoštevajoč odbitno franšizo in izgubo bonusa. Enako velja, če nepridiprav na parkirišču s ključem ali drugim ostrim predmetom poškoduje vaš avto. Škoda zaradi objestnosti ali vandalizma je krita le iz splošnega kaska, seveda tudi z morebitno odbitno franšizo in izgubo bonusa.

starodobnik zastava 2013Nalet divjadi – Tudi za to nevarnost se lahko zavarujete s sklenitvijo delne kombinacije »divjad«. Ta kombinacija običajno krije škodo, ki nastane zaradi neposrednega trka z divjadjo ali domačo živaljo, ne krije pa škode, ki nastane kot posledica dogodkov po neposrednem naletu z živaljo (npr. ko se skušate izogniti trku z živaljo in končate v bližnjem jarku).

Pa še nekaj o izrazih: Ali veste kaj pomeni odbitna franšiza – to je vaša soudeležba pri škodi. Gre za določen odstotek, ki ga boste morali v primeru nastanka škode poravnati sami. Vedeti pa morate, da ne gre za odstotek nastale škode, ampak za odstotek nabavne vrednosti novega avtomobila! Več v prispevku v reviji VIP, marec 2013 in na spletni strani www.zps.si.

Uveljavljanje škode iz kasko zavarovanja
1. Pokličite policijo.
2. Poškodbe na avtomobilu in prizorišče fotografirajte z več zornih kotov.
3. Vozilo ohranite v čim bolj nespremenjenem stanju, dokler si ga ne ogleda cenilec.
4. Najkasneje v treh dneh obvestite zavarovalnico o nastanku škode, predložite zavarovalno polico, vozniško in prometno dovoljenje in upoštevajte njihova navodila.
5. Zavarovalnici morate zagotoviti tudi vse podatke, ki so potrebni za ugotovitev vzroka, obsega in višine škode.

Pri zbiri zavarovanja avtomobila upoštevajte njegove lastnosti. Če je vozilo starejše in je njegova vrednost majhna, razmislite le o sklenitvi zavarovanja za nekatere najverjetnejše nevarnosti (delne kasko kombinacije), še prej pa preračunajte, ali je kakršnokoli kasko zavarovanje takšnega avtomobila sploh smiselno.

Več informacij: Revija VIP – marec 2013 in Revija VIP – februar 2012 ali pa postavite vprašanje na našem forumu Avtomobilska zavarovanja.