Za družine: Kakovost, trajnost, zanesljivost

Aktualno, Zanimivosti

V avtomobilski industriji poznamo ogromno različnih standardov, ki zagotavljajo kvaliteto proizvoda – vozila.

V avtomobilski industriji poznamo ogromno različnih standardov, ki zagotavljajo kvaliteto proizvoda – vozila. Z zagotavljanjem sledečega si proizvajalci zagotavljajo trajnost, obstoj ter hkrati vozniki potencialno zanesljivost svojih pravkar kupljenih novih vozil. Le ta – zanesljivost – pa je v želji vseh. No ja,… razen serviserji so najverjetneje najbolj zadovoljni, če jih obiščete pogosteje kot sicer.

opel meriva prozorna 2014Kot strokovna javnost lahko opozorimo, da se kakovost vozil izboljšuje, a pogostost kakšnih napak se v praksi ne zmanjšuje zaradi vse večjega pomena elektronike v novih vozilih. V veliko primerih gre za lažne alarme opozorilnih, oranžnih, lučk na instrumentalni plošči vašega vozila. A to še ne pomeni, da jih moramo jemati z levo roko. Pri izbiri avtomobila je zato, če se ne spoznamo na avtomobile, boljše zaupati strokovnjakom kot zgolj instinktom. O zanesljivosti avtomobila se lahko prepričamo tudi tako, da preverimo, če je avtomobil prejel avtomobilska priznanja v kategorijah zadovoljstva, zanesljivosti in varnosti kot so denimo Zlati Volan, Plus X Award in drugi. Obstajajo števila tekmovanja, ki preverjajo in merijo kakovost avtomobilov, a je potrebno izbrati prave.

Zato so razna poročila, kot je denimo TÜV Report 2014, objavljeno decembra 2013, še toliko bolj koristna, da prepoznamo kateri proizvajalci stremijo najbolj h kakovostnemu produktu. V omenjenem poročilu je bilo zajetih kar osem milijonov rabljenih avtomobilov vseh znamk in vrst. Vsekakor super in pomemben podatek, saj je ravno širok zajem vzetih vozil pod drobnogled najbolj zanesljiv pokazatelj realnega stanja. V TÜV Report 2014 so predstavljeni najkakovostnejši avtomobili razvrščeni v pet razredov po starosti; do 3, 5, 7, 9 in 11 let. Mogoče je samo nelogična uvrstitev v isti rang družinska vozila skupaj s športnimi avtomobili, kot je Porsche 911. Izpostaviti pa velja, kar je za naše bralce najpomembneje – družinsko Opel Merivo – prepoznano kot avtomobil z najmanjšo stopnjo kvarljivosti v kategoriji dveh do treh let starih avtomobilov. Sem sodijo vse Merive druge generacije. Takšnim avtomobilom, ki se dobro odrežejo podelijo Zlati certifikat TÜV, ki je zagotovo eden izmed pokazateljev kakovosti.

Poleg že omenjenega poročila je zanimivo tudi J.D. Power Satisfaction Survey. V njihovi študiji pa se posvečajo zadovoljstvu kupcev, ki pa je vsekakor pomembno za trajnost blagovnih avtomobilističnih znamk. Zadovoljna stranka se namreč rada vrača! V poročilu Vehicle Ownership Satisfaction Study (VOSS) ugotavljajo zmeraj znova katero vozilo najbolj zadovolji kupce. Avtomobile pa – pohvalno – razvrščajo v razrede. Ta dosežek je še posebej relevanten za blagovne znamke, ker strokovnjaki J.D. Power and Associates merijo zadovoljstvo uporabnikov, ki so lastniki, oziroma vozijo avtomobile v povprečju vsaj dve leti in imajo skladno s tem sorazmerno bogate izkušnje z lastništvom.

O kakovosti avtomobila priča tudi dodatna oprema. Ne le količina dodatne opreme, ampak tudi širina ponudbe dodatne opreme. Tako kot interesi, se spreminjajo tudi potrebe vsake družine, in kakovosten avtomobil  lahko vedno ponudi dodatno ali serijsko opremo, ki jo potrebujete. Kakovostna oprema avtomobila je praktična, udobna, estetska in prilagojena vašemu življenjskemu stilu. Pri najboljših znamkah lahko dobite po meri zasnovane senčnike, otroške sedeže, nosilce za kolesa in še bi lahko naštevali. Če želite peljati še več prtljage, lahko dodate elegantne in vzdržljive strešne kovčke. Pri tem pa ne rabite skrbeti, ali bo oprema ustrezala dimenzijam, saj je originalna dodatna oprema narejena prav za vaš avtomobil kljub nekoliko višji ceni.

Opel Meriva 2014 airbag

Kakovost avtomobila lahko prepoznate tudi z garancijami, ki jih proizvajalec nudi za vozilo. A pri tem je treba biti pozoren. Številni proizvajalci nudijo dolgoletne garancije, ki pa v resnici veljajo le za peščico delov v avtomobilu. Če želite resnično kakovost, se poleg garancije za nova vozila prepričajte o programu storitev, ki jih strankam nudi izbrana avtomobilska znamka po nakupu, preverite, če garancija velja ne glede na količino prevoženih kilometrov, ali proizvajalec dolgoročno jamči garancijo proti prerjavenju in kakšna je ponudba delov in strokovnosti servisov.

Pri nakupu novega avtomobila pa je pomemben seveda še občutek varnosti in brezskrbnosti, ki se v tem primeru ne nanaša na varnost v primeru trka, ampak varnost nakupa. Pred nakupom je zato dobro preveriti ali vaš izbor avtomobila ima poskrbljeno tudi za učinkovite poprodajne storitve v pooblaščeni maloprodajni in servisni mreži še dolgo po nakupu. Dolgi servisni intervali in majhni stroški vzdrževanja so namreč tudi vse bolj odločni pri izbiri družinskega, kot tudi drugačnega tipa, novega vozila.

Zanesljivost, predvsem pa katere so pogoste težave rabljenih vozil, lahko preverite na našem partnerskem portalu AvtoNasveti.