Kako izbrati varen družinski avtomobil?

Aktualno, Zanimivosti

Prosti čas, ki ga preživljamo z družino je dragocen in vse bolj časovno omejen. Otroci odraščajo hitreje kot kadarkoli doslej. Da ga preživimo kakovostno je pomemben tudi način prevoza na izlet, obiske.

Nova Opel Meriva

Prosti čas, ki ga preživljamo z družino je dragocen in vse bolj časovno omejen. Otroci odraščajo hitreje kot kadarkoli doslej. Da ga preživimo kakovostno je pomemben tudi način prevoza na izlet, obiske.

S polnim imenom European New Car Assessment Programme je nastal leta 1997 v Bruslju.

S polnim imenom European New Car Assessment Programme je nastal leta 1997 v Bruslju.

Zato je varnost družinskih članov in zanesljivost avtomobila, kjerkoli uživamo s svojo družino prav tako pomembna, kot kako se prehranjujemo. No, da ne “zafilozoriamo”. Pri izbiri družinskega avtomobila je pametno pred nakupom malce preveriti ocene neodvisnih organizacij, kot je Euro NCAP in izbrati avtomobil, ki je na varnostnih testih prejel največje število zvezdic. Dejansko v praksi jih velika večina sodobnih, varnih avtomobilov doseže vseh maksimalnih pet. A obstajajo tudi izjeme. Upoštevati je potrebno le, da se z leti zahteve za ta doseg peti zvezdic zaostrujejo, zato ni enako, če primerjate vozilo, ki je leta 2005 ali leta 2013 doseglo vseh pet zvezdic.

Opel Meriva 2014

Aktivna varnost

Vzratna kamera je uporaben varnostni pripomoček saj omogoča pregled prostora za vozilom, ki je skrit očem in s tem pomaga odkrivati ovire, predmete in tudi otroke v neposredni bližini, ki jih voznik ne vidi skozi zadnje okno.

Vzratna kamera je uporaben varnostni pripomoček saj omogoča pregled prostora za vozilom, ki je skrit očem in s tem pomaga odkrivati ovire, predmete in tudi otroke v neposredni bližini, ki jih voznik ne vidi skozi zadnje okno.

Urbano okolje je velikokrat neprijazno voznikom. Premalo število parkirišč, ozka parkirna mesta in hitrost parkiranja avtomobila pogosto poskrbijo za stres ali celo razbito oziroma vsaj popraskano pločevino. Najboljši avtomobili nudijo povsem brezskrbno mobilnost in parkiranje v urbanem okolju z vzvratno kamero in parkirnim sistemom kot je znani Oplov Park Assist. Najboljše kamere omogočajo širok prikaz s 130° vidnega polja, s čemer je vozniku olajšano ocenjevanje razdalj do ovir za vozilom in ob straneh. Da vam avtomobil ne bi kdaj pobegnil po klancu navzdol pa se je dobro odločiti za vozilo z električno parkirno zavoro. Samo pritisnite na gumb in že lahko speljete – ali ustavite vozilo, kakor deluje pri večini vozil. Električna parkirna zavora na eleganten in preprost način nadomešča ročno zavoro.

Ena od možnosti, ki poveča varnost, je izbira avtomobila s prilagodljivimi prednjimi žarometi, ki poskrbijo za varnost v vsakem zavoju. Še posebej ponoči, ko vam posvetijo v ovinek. Proizvajalci so na tem področju aktivne varnosti naredili že veliko, vendar ostajajo sistemi večjih poslovnih limuzin in dražjih modelov. Napredni sistem halogenskih luči AFL (Advanced Active Forward Lighting) za samodejno uravnavanje delovanja, ki pokrivajo površine ob vozilu ob speljevanju in v odvisnosti od hitrosti vožnje, je eden takšnih sistemov, ki ga je razvil General Motors ter ga vgrajuje tudi že v družinske enoprostorce. Dinamična osvetlitev ovinkov premika žarometa, statična osvetlitev pa dodatno osvetli območje pod kotom 90° v levo ali desno, da bolje vidite, kaj vas čaka za ovinkom.

Tudi številni drugi sistemi dodatno večajo varnost in zmanjšujejo obremenitev voznika ter so vključeni na seznam dodatne opreme številnih družinskih enoprostorcev. Mednje sodijo samodejno izključevanje nezasenčenih luči, tipala za dež, ki samodejno vključijo delovanje brisalnikov in prilagajajo njihovo delovanje količini padavin ter hitrosti vožnje, samodejno zasenčijo notranje vzvratno ogledalo, ki prepreči, da bi zadaj vozeča vozila zaslepila voznika.

Sodobne tehnologije niso več “bav-bav” in če že obstajajo, potem jih izkoristimo, saj voznikom omogočajo enostavnejše upravljanje avtomobila. Speljevanje navkreber je še danes nočna mora številnih voznikov, posebej v slabih vremenskih pogojih. Da bi preprečili nervozo in skrb za voznika ali nelagodje potnikov, je pametno izbrati avtomobil z naprednim sistemom pomoči pri speljevanju navkreber.

Pasivna varnost

Serijsko imajo številni sodobni avtomobili z letnico proizvodnje 2010 ali kasneje zadovoljiv nivo pasivne varnosti. Varnostne zračne blazine so osnova. Bodite pozorni koliko jih dobite v serijski ponudbi avtomobila, ki ga imate na piki za nakup – dobro povprečje je približno šest posameznih varnostnih zračnih blazin spredaj, zadaj in na straneh.

Opel Meriva 2014 airbag

Najsodobnejši avtomobili imajo tudi že sisteme za samodejno sproščanja vpetja pedalnega sklopa ob trkih PRS (Pedal Release System), ki odločno zmanjšanje možnosti poškodb spodnjih okončin. Vredno je preveriti, če bo vaš naslednji avtomobil že imel to, kot tudi na sprednjih dveh varnostnih pasovoma dvojna zategovalnika za zagotovitev varnega položaja telesa s tesnim prileganju sedežu ob morebitnem trku.

Udobje v avtomobilu je ključnega pomena za vsako družino, o tem ni dvoma. Pri izbiri je zato potrebno upoštevati življenjski stil in potrebe, ki jih imamo. Najboljša oprema avtomobila je takšna, ki hkrati poskrbi za udobje in za varnost. Tako kot aktivni vzglavniki; tehnološka inovacija, ki potnikom v avtomobilu zagotovi maksimalno udobje in sproščenost glave in vratu, hkrati pa pomaga preprečiti poškodbe tilnika v primeru trčenja v zadnji del vozila.

Za družine, ki imajo otroke pa je nepogrešljiva tudi funkcionalna in varnostna oprema za svoje najmlajše, kot je sidrišče ISOFIX in sistem za vpetje zgornjega dela otroškega sedeža.

… in šele sedaj z znanjem kar vse lahko vaš družinski avto ponuja na področju varnosti ste pripravljeni za nakup novega vozila. Vabljeni k prebiranju testov na našem portalu.