Je to najboljša Seat Ibiza doslej?

Novosti

Nekateri pravijo, da je to najboljša Seat Ibiza. Pomemben napredek v zagotavljanju kakovosti je bil dosežen predvsem z novo modularno platformo MQB A0

Seat Ibiza 2017

No, saj bi bilo že čudno, če bi bil nov model slabši od prejšnjega a v prenovljeni podobi Ibize se še naprej jasno zrcali DNK blagovne znamke Seat, vendar ji nov pečat dajejo ostrejše, izrazitejše športne linije ter bolj izoblikovane, poudarjene in aerodinamične površine. Peta generacija Seat Ibize bo svetovni javnosti premierno predstavljena na ženevskem avtomobilskem salonu, naprodaj pa bo od junija 2017 naprej.

Pomemben napredek v zagotavljanju kakovosti je bil dosežen predvsem z novo modularno platformo MQB A0. Nova Seat Ibiza je prvi model koncerna Volkswagen, pri katerem je uporabljena ta platforma, kar ponazarja pomen znamke Seat znotraj koncerna in prinaša številne prednosti.

Ibiza, ki je na tržišče prišla leta 1984, je do danes postala ikona znamke Seat. To je avtomobil z najdaljšo tradicijo v zgodovini znamke ter obenem najbolje prodajanih model, doslej se je za Ibizo odločilo že več kot 5,4 milijona kupcev. Ibiza zagotovo predstavlja enega od treh stebrov podjetja (skupaj z Leonom in Ateco) in je ključnega pomena za nadaljevanje uspešne poti znamke tudi v prihodnje.

Izrazite spremembe

Širina koloteka je na sprednji premi za 60 mm, na zadnji premi pa za 48 mm večja kot pri predhodnem modelu. Razdalja med premama meri 2.564 mm in se je povečala za 95 mm. Rezultat je bistveno višja raven udobja, pri čemer ima nova Seat Ibiza tako prostornejšo notranjost kot tudi večjo zunanjost. Prostor za noge se je zadaj povečal za 35 mm, prostor za glavo pa spredaj za 24 mm in zadaj za 17 mm. Sedeži so za kar 42 mm širši, zaradi česar je Seat Ibiza na tem področju med najboljšimi v svojem razredu. Zrasla je tudi prostornina prtljažnika, in sicer za 63 litrov na skupno 355 litrov, kar je najboljša vrednost v razredu. Višina spodnjega roba prtljažnika je po drugi strani nižja, kar pomeni, da je Seat uspel optimalno združiti dizajn in funkcionalnost.

Vsi motorji za novo Seat Ibizo izpolnjujejo zahteve emisijske stopnje Euro 6 in z odličnimi zmogljivostmi, vzdržljivostjo in nizkimi emisijami veljajo za vzor. Privrženci bencinskih motorjev bodo lahko izbirali med tremi pogonskimi agregati z aluminijastim blokom in aluminijasto glavo. 1,0-litrski 3-valjni motor TSI, ki bo kot osnovni bencinski pogonski agregat na voljo v dveh zmogljivostnih različicah (s 70 kW/95 KM in 85 kW/115 KM), je opremljen s turbopolnilnikom, hladilnikom polnilnega zraka in direktnim vbrizgavanjem goriva.

Novi 1,5-litrski 4-valjni motor TSI z močjo 110 kW (150 KM) bo Seat ponudil proti koncu leta 2017. Učinkoviti 1,6-litrski dizelski pogonski agregat TDI bo na voljo v treh izvedbah: z 59 kW (80 KM), 70 kW (95 KM) in 85 kW (115 KM). Nova platforma MQB A0 je pri novi Ibizi poleg tega omogočila vgradnjo 1,0-litrskega motorja TSI (66 kW/90 KM) s pogonom na stisnjeni zemeljski plin (CNG). Seat je prvi proizvajalec, ki bo ponudil tovrstni motor v tem razredu. Ponudba menjalnikov bo vključevala 5-stopenjski ročni menjalnik za motorje do 70 kW (95 KM) ter 6-stopenjski menjalnik za zmogljivejše motorje. Kot dodatno opremo bo mogoče naročiti 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko DSG .

 Platforma MQB A0

Najnovejša tehnologija koncerna Volkswagen je modularna prečna platforma (MQB), ki dopušča večjo proizvodno prilagodljivost in stabilnejšo implementacijo, saj podpira različne modele in različne karoserije znotraj enega segmenta. Poleg tega je v okviru ene platforme možno konfiguriranje različnih medosnih razdalj. Vlaganja in izdatki za raziskave in razvoj so bili pri znamki Seat v preteklih letih delno usmerjeni tudi v prehod s proizvodne linije št. 1 v tovarni v Martorellu na novo platformo MQB A0, s čimer je Seat postal prvo podjetje koncerna Volkswagen, ki uporablja to tehnologijo.

Število delov, izdelanih s postopkom toplotnega preoblikovanja, se je povečalo. Masa je posledično manjša, trdnost pa večja. Ibiza se tako lahko pohvali z boljšimi zmogljivostmi in manjšo porabo. V proces izdelave nove Ibize je vključenih 900 robotov, kar skupaj z več kot 4.000 zvari zagotavlja izjemno robustnost vozila. Posamezne komponente so spojene s točkovnim varjenjem v kombinaciji z lasersko tehnologijo – to je postopek, ki prinaša odlične rezultate: lahka karoserija ima izjemno strukturno trdnost.