Iztok: Slovenski avto leta 2014

Aktualno, Blog, Zanimivosti

Pa ga imamo, bi lahko dolgočasno in ponavljajoče zapisal, novi Slovenski avto leta 2014. Tokrat gre slava novi Škodi Octaviji, ki jo je za naš medij že preizkusil Anej Ferko.

Pa ga imamo, bi lahko dolgočasno in ponavljajoče zapisal, novi Slovenski avto leta 2014. Tokrat gre večna slava novi Škodi Octaviji, ki jo je za naš medij že preizkusil Anej Ferko.

Zakaj dolgočanso in ponavljajoče? Ker se koncept oddaje ni spremenil odkar pomnim in ne gre s časom naprej. Ni dinamike pri scenariju same oddaje ter izbor ni pokrit z vsemi relativnimi mediji v Sloveniji. Portali Over.Net s svojimi povprečno ter približno 450.000 unikatnimi uporabniki na mesec zagotovo sodijo poleg. Pa še naštel bi lahko kakšen konkurenčen medij, ki bi doprinesel k večji pokritosti izbora, ki se ima za vse slovenskega. V mislih imam predvsem internet, ki je kot medij “prihodnost prihodnosti.”

Škoda Octavia je izjemno klasično oblikovana in ustvarjena, da kljubuje času.

Škoda Octavia je izjemno klasično oblikovana in ustvarjena, da kljubuje času.

V soboto, 11. januarja, so torej na prireditvi za Slovenski avto leta po glasovanju ožje skupine slovenskih uredništev avtomobilističnih medijev izdali končne rezultate, ki so seštevek še glasov, ki jih podelijo bralci pred tem. Vsekakor gre za uveljavljen koncept izbora, ki smo mu priča povsod po svetu na različnih ravneh ter v različnih konceptih. Moje skromno mnenje je, da z zbranimi nekaj manj kot 50.000 glasovi, gre za relativno majhno število glasov, saj bi lahko v tako mali državi dosegli bistveno večji doseg. Že podatek, da je leto poprej, 2012, glasovalo nekaj več kot 65.000 glasovalcev, zaskrbljujoč, saj priča bodisi o upadu zanimanja za izbor, bodisi o upadu branosti in širine medijev, ki tu sodelujejo.

Sam pomen teh izborov se je z leti in njihovimi številnimi izvedbami malce izgubil. Internet, kot glavni medij v svetu, pa gre tako hitro naprej, da se takšne informacije o zmagovalcih (pre)hitro pozabijo. Svet gre naglo naprej, proces nakupa novega avtomobila pri povprečnemu kupcu se je povečal na eno leto, zato takšen izbor na končnega kupca niti nima več tolikšnega pomena. O tem sem se pogovarjal tudi z enim izmed uvoznikov, ki je bil v finalu in hkrati priznal, da pred leti si z zmago na takšnem izboru res povečal prodajo. Sedaj pa temu ni več tako. Izbor, kot je Slovenski avto leta, na nacionalni ravni predstavlja le še dodaten strošek za uvoznika oziroma zastopnika vozil. Denimo, Renault se je ravno v sled tega odpovedal uvrstitvi v finale, čeprav je uradno sporočilo bolj skopo. Odgovor se glasi: “V družbi Renault Nissan Slovenija nismo bili pripravljeni sprejeti pogojev za sodelovanje v izboru za Slovenski avto leta.” Tisti, ki poznamo razmere, vemo kam “pes taco moli.”

Avtor zapisa.

Avtor zapisa.

Kljub vsemu, me je zanimalo, kaj o pridobitvi naziva meni letošnji zmagovalec. Petr Podlipny, direktor znamke Škoda v Sloveniji, mi je podal optimističen odgovor: “Ta nagrada je pomemben korak na poti med vodilne avtomobilske znamke v Sloveniji. Je potrditev za naše dosedanje delo in priznanje za znamko ter pomembna spodbuda za celotno ekipo Škoda (uvoznik, trgovci, sestrsko podjetje Porsche Finance Group, marketinška agencija).” Torej, če posplošim, so takšni izbori trenutno zanimivi znamkam v vzponu? Kia, Nissan bi lahko potem bila tudi v finalu? Denimo druge korejske znamke Hyundai letos niti ni bilo na seznamu, ampak to je že druga zgodba, saj v letu 2013 uvoznik ni ponudil na slovenskemu trgu nobenega novega modela, zgolj prenovo ix35 in novo trivratno različico i30.

Zanimalo me je še, kolikšen doprinos k prepoznavnosti znamke se pričakuje z zmago na takšnem izboru ter seveda kaj to pomeni za prodajne številke? Podlipny na to odgovarja: “Menimo, da je znamka Škoda v Sloveniji zaradi sistematičnega dela in vlaganja v komunikacijo že dovolj prepoznavna. Pričakujemo pa, da bo to priznanje še razširilo krog potencialnih kupcev. V letu 2014 pričakujemo vsaj 10% rast prodaje, predvsem zaradi uvajanja novih modelov in intenzivnega oglaševanja v preteklem letu (Škoda je beležila v 2013 v medijih 9% delež med vsemi avtomobilisti).” Glede na zgornji odgovor je težko razbrati kakšen točen pomen ima ta naziv, vsekakor škodit ne more.

Me pa zanima, kakšen je ROI (Return On Investment) na ta izbor. Ali se izzide razmerje med vloženim denarjem in zaslužkom, ki ga vloženi denar v takšen izbor prinese. No, enako bi se lahko vprašal tudi glede dnevnih registracij, ki pestijo slovenski avtomobilistični trg. Po nekaterih ocenah je namreč kar tretjina novih prodanih vozil v letu 2013 zapustila Slovenijo ali pa je niti ni videla?! Ah ja, to je pa že druga zgodba, za ob drugi priliki.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.