Iztok: Šest čustev in Jeep Compass

Blog, Jeep, root, Testi, Top

Jeepa Compass 2.0 Multijet 140 s štirikolesnim pogonom in samodejnim menjalnikom smo zapeljali na brezpotja, kot tudi preizkusili na avtocesti. Kar nekaj občutij nam je vzpodbudil. Preveri katere…

Vsakodnevna vožnja z Wranglerjem vsekakor vpliva na percepcijo dojemanja kaj pomeni beseda Jeep. Kar naenkrat to ni več vsako 4×4 vozilo, ampak zgolj vozila znamke JEEP! Da! Hyundai Santa Fe ali Ford Kuga pač nista Jeep, kot laiki radi povedo. Ampak potem pravi “jeeperji”, ki večinoma vozijo zgolj Wranglerje, ostro ocenjujejo vozila, ki nastanejo znotraj družine. Vedno so aktualne debate, ali si novi modeli zaslužijo logotip znamke Jeep. No, pa poglejmo, če velja to za Compass. Z Luko sva zapeljala verzijo z 2.0 Multijet 140 motorjem, pogonom AWD, samodejnim menjalnikom in bogato opremo Limited

 

Odprtih ust sem ostal že takoj, ko sem se prvič usedel v vozilo, ne da bi poprej preveril spisek opreme testnega Compassa. Da, vsekakor sem bil navdušen, da vidim v slovenskem vozilu samodejni menjalnik, ki so po mojem mnenju tu še vedno premalo zastopani. Poleg devetstopenjskega avtomatskega menjalnika so posamezne različice serijsko opremljene s šestopenjskim ročnim. Avtomatika opravlja svoje delo super, ne zgolj med vsakodnevnimi opravki, ampak tudi takrat, ko zapeljete na slabši teren.

Pravega, klenega “Wrangler-voznika” bo žalostilo dejstvo, da izgled ni dovolj robusten. Še najbližje mu pride oprema Trailhawk, ki je na voljo zgolj z močnejšim 170 dizelskim motorjem in stane že skoraj 40 evrskih tisočakov. Vendar je potrebno razumeti preprosto dejstvo, da za to že obstaja Wrangler in ni prav nobene potrebe, da bi mu Compass hodil v zelje. Še toliko boljše je dejstvo, da Compass kaže svoj umirjeni terenski značaj, a je hkrati že dovolj urbaniziran, da mu ustreza mestno življenje. Compass je dvoživka.

V Compassu malce žalosti še omejena velikost sovoznikovega osvetljenega predala, ki bi bila lahko večja, kot tudi pomanjkanje koristnih prostorov za odlaganje, denimo “najpomembnejšega prijatelja” v vsakodvnevnem življenju – pametnega telefona.

Všečkanja je vredno ravno zgoraj omenjena sposobnost dvojnega življenja. Medtem, ko je lahko med vikendi pustolovec, je lahko med tednom suvereno mestno vozilo.

V mislih imam tudi notranjost, ki je masivno in kompaktno zasnovana, a s kvalitetnimi materiali. V notranjosti pomanjkanja prostora ni čutiti, tudi če ste višje rasli. Volanski obroč je ravno prav odebeljen in oblečen z oprijemljivim prešitim usnjem, ki lepo sede v roko.

Všečkal bi še dizajn 18-palčnih litih platišč, osvetlitev utorov za pijačo na konzoli med prednjima sedežema in seveda porabo! Povprečna kombinirana poraba se lahko giblje tudi okoli šestih litrov dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov, kar je super za 1,8 tone težko vozilo s 103 kW moči (140 KM) ter po potrebi vklopljenim štirikolesnim pogonom.

Všečni so tudi štirje programi delovanja, Auto, Snow, Sand in Mud, ki tudi odlično služijo svojim namenom. Čeprav ja, Auto izbiro sem najbolj všečkal in jo za to torej tudi največ uporabljal. Slednja po potrebi vklaplja pogon zadnjih koles, sicer se Compass premika s pomočjo prednjih dveh.

Jezim se lahko zgolj na melenkosti, ki marsikoga v Compassu ne bodo niti motile. Denimo kot sta poziciji obe stikali za meglo. Nahajata se znotraj okroglega glavnega stikala za luči, ki ju je takrat ko jih res potrebuješ in se osredotočas na meglo na cesti, težko začutiš. Morda pa bi rabil prevoziti zgolj več kilometrov s tem vozilom. V času tehnologije moramo sedaj varnostno blazino izklopiti prek menijev v računalniku (zaslon je sicer prijazno velik 8,4 palcev), kar je tudi zamudno, če niste vešči pretikanja, ampak tudi to se da preživeti.

Že prej omenjeni zaslon z Infotainmentom zahteva natančen dotik prave ikone, ko izbiramo med možnostni, kar pa lahko odvrne pogled s ceste. Ta hiba ni zgolj Jeepova, ampak se je nalezla na večino sodobnim vozil. Ni kaj, stari dobri gumbi so še vedno boljša opcija vse do takrat, ko bomo popolnoma vse izbirali glasovno.

Zaljubiti se je preprosto – predvsem v terenske zmogljivosti Compassa. Videz vozila tega morda na prvi pogled niti ne daje slutiti, a Compass je vešč domala vseh vrst terenov. Na testu smo ga popeljali tudi prek razmeroma zahtevnih in prav vsak preizkus je opravil z odliko. Niti enkrat (!) z vozilom nismo obtičali v blatu, tudi če je bilo to že globljega nivoja. Ko smo Compassa povsem umazali, nas je to, kot se to za prave off-road “fane” spodobi, navdalo s posebno radostjo in zadovoljstvom … Potem pa smo brž odhiteli v avtopralnico in ga zloščili za sledeče “mestne podvige”. 🙂

Luka si ni upal skozi potok s Compassom … A po vsej statistiki in dostopnih podatkih, bi Compass zmogel to za šalo – če le ne bi bilo bojazni, da poškodujemo njegova platišča … 😉

https://www.instagram.com/p/Bdew65JAPOa/?taken-by=lukagregoric

Sestavi si svojega Compassa na www.avtoklik.si.

Foto: Luka Gregorič, Skupina Pesakrompir

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.