Iztok: Po Red Bull X-Fighters Dubai 2013

Aktualno, Blog, Motociklizem, Šport

Velikih odmevnih dogodkov se je vedno dobro udeležiti. Še toliko bolj, če se s podobnimi zadevami tudi sam ukvarjaš. V svoji kratki karieri sem pomagal soustvarjati že marsikaj. Recimo Slovensko prvenstvo v krožno-hitrosnih dirkah (SPTA – Slovensko prvenstvo turnih avtomobilov), kot tudi organizacijo posamičnih dirk v Cerkljah na Mobikrogu z mednarodno udeležbo (pripeljali smo dirkalnike […]

Red Bull X-fighters 2013 Dubai

Velikih odmevnih dogodkov se je vedno dobro udeležiti. Še toliko bolj, če se s podobnimi zadevami tudi sam ukvarjaš.

V svoji kratki karieri sem pomagal soustvarjati že marsikaj. Recimo Slovensko prvenstvo v krožno-hitrosnih dirkah (SPTA – Slovensko prvenstvo turnih avtomobilov), kot tudi organizacijo posamičnih dirk v Cerkljah na Mobikrogu z mednarodno udeležbo (pripeljali smo dirkalnike iz serije DTM in GT). Izkušnje sem si na področju odnosev z javnostmi nabiral še na mednarodnem reliju Trst-Dunaj kjer je nastopila tudi legenda relija, sam Walter Rohrl ter tekmovalci z izjemno redkimi starodobnimi dirkalniki (Porsche 906). Zadnjih pet let sodelujem pri organizaciji MotorSport Salona v Ljubljani. Letos smo ga uspeli uspešno izvesti celo v centru Stožice. Kar je zagotovo fenomenalen podvig in uspeh – za Slovenijo.

A pri vseh teh dogodkih, ki so povezani z avto-moto športom se vedno soočam z enim izzivom. Premalo publike! Slovenija, pa tudi skupaj z Avstrijo in Hrvaško ima očitno premalo zanimanja za tovrstne dogodke. Težko je za takšen majhen trg z le dvema milijonoma ljudi, kot jih ima Slovenija, organizirati veliko zadevo, kot je recimo Red Bull X-Fighters. Zapis o napovedi dogodka v Dubaju je že vseboval nekaj pomembnih podatkov o tekmovanju…

Cenovno gledano stane organizacija prireditve, kot je Red Bull X-Fighters, v Sloveniji ali v Združenih Arabskih Emiratih podobno. A izkupiček je seveda povsem drugačen. Podatek, da si je v Dubaju petkovo (12. april 2013) tekmovanje ogledalo preko 18.000 gledacev, pove vse! Mimogrede, dvorana v Stožicah sprejme vsega le 12.000 obiskovalcev. Red Bull pa je z lokalnim organizatorjem uspel v tednu dni postaviti tribune iz nič za več kot 18.000 gledalcev!

Burj Khalifa Dubai Red Bull X-Fighters 2013Mesto Dubai je seveda pravi naslov za organizacijo tovrstne zadeve, saj ima šejk Hamdan bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum rad avto-moto šport in podpira tovrstne zadeve. Drugi pomemben podatek je seveda poseljenost. V mestu, ki je veliko in dolgo približno tako kot pri nas celotna Vipavska dolina živi 2,1 milijona prebivalcev. Povprečno na kvadraten kilometr živi 463,17 prebivalcev. Takšna masa zagotavlja odzivnost in množičen prihod – kot že omenjeno kar 18.000 obiskovalcev. Le ti so prihajali že tri ure pred samim pričetkom tekmovanja. Zabavali so se lahko s Fordovimi vozili, igrali igre na reli simulatorju, se fotografirali na motorjih, preizkušali mobilne telefone znamke Nokia in kupovali različne artikle, celo posebno izvedbo Red Bull X-Fighters uro znamke Swatch.

Red Bull X-fighters 2013 DubaiObiskovalci so imeli seveda kaj videti tudi po 20. uri, ko se je pričelo drugo po vrsti tekmovanje od letošnjih šestih planiranih. V štirih krogih tekmovanja so ob akrobacijah motokrosistov šle obiskovalcem kocine pokonci. V omejenem času, ko motokrosisti izvajajo svoje skoke, dobesedno nabija različna glasba, ki si jo sami izberejo za podlago svojega nastopa. S tem se tudi na nek način pokaže osebnost tekmovalca, oboževalci pa se s svojim idolom še lažje poistovetijo. Slišali smo lahko Harlem Shake, Gangnam Style, Swedish House Mafia in celo ‘old school’ komade Elvisa Presleya. Glasba je bila tako glasna, da se je komentator pošalil, da so se zaradi hrupa pritožili z najvišje pozicionirane restavracije na svetu, s stolpnice Burj Khalifa. Omenjeno stolpnico, ki je visoka kar 828 metrov, so za ta dogodek s strani, ki je gledala na prireditveni prostor, posebej osvetlili, da je še bolj sijaja v vsej svoji veličini.

Red Bull X-fgihters 2013 DubaiVozniki svetovnega kova znajo še dodatno popestriti dogajanje s svojimi igralskimi sposobnostmi. Atmosfero izboljšujejo s spodbujanjem ‘publike’ k navijanju. Kar nekaj navijaških valov se je ustvarilo. Strah in trepet obiskovalcev pa je bilo začutiti ob padcu Francoza Thomasa Pagesa, ko se je boril za vstopnico v finale. Trenutek tišine in veliko upanje publike, da je z njim vse OK je bilo začutiti nekaj neskončno dolgih sekund, ko se je mladi obetavni motokrosist valjal po tleh. Ko se je dvignil in pomahal občinstvu je bil deležen daleč največjega aplavza te noči. S tem padcem je sicer izgubil tudi vodstvo v skupnem točkovanju, vendar verjamem, da bo pokazal vso svoje znanje na prihodnjih tekmovanjih.

Zmagal je sicer Dany Torres in si tako zagotovil prvo mesto v točkovanju pred naslednjim ‘eventom’, ki bo 11. maja 2013 v Glen Helenu v ZDA. V arabskem stilu so prvi trije dobili namesto pokalov velike sablje.

Po videnem se lahko realno vprašam, kaj sploh počnemo v Sloveniji? Se ima smisel truditi organizirati tovrstne prireditve? Imamo sploh tako velik potencial, da privabimo na oglede tekem še tujce? In najpomembnejše vprašanje, imamo sploh dovolj finančnih sredstev za organizacijo tovrstne prireditve? Masters of Dirt je neprimerno povezovati s tem dogodokom, saj je kljub vsemu manjša zadeva in ponuja zgolj šov, brez povezane zgodbe, kot ga ponuja tovrstno prvenstvo Red Bull X-Fighters. Ne verjamete? Poglejte si vroče posnetke z dogodka! Moje mnenje je, da je smiselno, ampak le, če se pripravi tako megalomanska zadeva, kot so Red Bull X-Fighters! Sponzorji takšnega projekta pa bodo imeli marsikdaj od tega, sploh če postavijo svoj štant na prireditvenem prostoru.

Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva.