Iztok: Napaka narejena z Abarthom

Blog, Fiat, root, Testi, Top, Uncategorized

Občudujem ljudi, ki znajo v življenju na prvo mesto postaviti sebe in svoje užitke. Žal, ali morda tudi dobro, sem se premnogokrat v življenju moral osredotočati na delo in delo navezovati kar rad počnem. A obstajajo ljudje, vsi jih poznamo med seboj, ki nekaj oddelajo v službi. Pogosto nam niti ni jasno kaj počnejo, a […]

Občudujem ljudi, ki znajo v življenju na prvo mesto postaviti sebe in svoje užitke. Žal, ali morda tudi dobro, sem se premnogokrat v življenju moral osredotočati na delo in delo navezovati kar rad počnem. A obstajajo ljudje, vsi jih poznamo med seboj, ki nekaj oddelajo v službi. Pogosto nam niti ni jasno kaj počnejo, a dobro se ve, da takoj ko je konec službe uživajo. Kavice, pijačke. Mislim, da obstaja izraz “izležavanje do bola”… V kolikor so aktivni, pa radi ta čas koristno izkoristijo in gredo na izlete, malce dlje od svojega doma… kar tako… za kratek čas.

Že dejstvo, da pišem marca o Abarhtu 124 Spider, ki sem ga vozil oktobra lani, pove, da mi zgornje ne uspeva. Preveč dela! In tako je bil preživet tudi moj čas s tem čustvenim, ikonskim, italijanskim posebnežem.

Vsakdo, ki pozna Mazdo MX-5, ve da se avto dobro pelje. Abarthu je težko tu kaj očitati. Za majhen kabriolet v tem cenovnem razredu ponuja dober pedigree… Res je, da je cena bistveno bolj navita kot pri Mazdi, a so tu določeni materiali žlahtnejši, oblikovno za nekatere bolj všečen in bolj dodelan. A v to se ne bi spuščal. Vsakdo je vladar svoje denarnice. Nekomu bo bolj všeč izvirna japonska lepotica, drugemu bolj italijanski postavnež z bogato zgodovino in dirkaškim izgledom.

Bistvo tega vozila je uživati. Zapeljati se naokoli.

Takšne roadsterje si marsikdo privošči le za uživaška križarjenja brez platnene strehe nad glavo… In ne za skakanje s sestanka na sestanek. In tu sem naredil bistveno napako. V tistem tednu dni druženja s 124 Spiderjem bi moral poslati vse v “tri krasne” vzeti najnujnejše v enem majhnem kovčku, kakšno jakno za hladno vreme in bančno kartico in se odpeljati v mir.

Destinacija: Čudovito

124 Spider ni tako perfektno idealen za med hitre ovinke, kot njegov brat Abarth 595 Competizione, zato mu bolje ustreza lažerna vožnja, ko zgolj po potrebi pritisneš ostreje na plin.  Ne me narobe razumeti, 1,4-litrski turbo (s 170 ‘konji’) se pelje odlično denimo za uživat po neznanih poteh po Dalmaciji, ni pa tisti pravi avto za na stezo. Z avtomatskim menjalnikom mu je malce odvzeta uživancija, a zato so križarjenja toliko bolj “relaxing”. Sicer mimogrede, v nasprotju z ročnim menjalnikom, spada k samodejnemu menjalniku še zapora diferenciala, ki skrbi, da se ob polnem plinu v prazno zavrtita obe zadnji kolesi, in ne le razbremenjeno notranje.

Da, v udobnih usnjenih sedežih bi moral razmišljati zgolj o tem kjer bom prišel do osvežilne pijače s pogledom na čudovito mirno morje, in ne, ali bom ujel naslednji sestanek. Resda, da z Abarthom nisem zamudil nobenega sestanka, a “point” ni v temu. Za razliko od 595 Competizione, je izpuh pri 124 Spiderju bolj umirjen, ni tistega vzburjajočega pokanja pri odvzetem plinu in prestavljanju. A hej, kot sem rekel, tega ne potrebuješ, ko želiš zgolj uživati ob vožnji do svojega kotička čudovitega miru. Kdaj ste to naredili nazadnje? Ali ste sploh kdaj se zapeljali za dušo?

Z Abarthom sem preživel tudi preveč kilometrov na avtocestah. Hitrosti nad 120 km/h mu niso tuje, a zaradi platnene strehe je to dejanje malce glasnejše in ja, spet sem pri dejstvu, da bi bilo bolje zaviti na kakšne stranke ceste in ovreči stres na stran in se popeljati s puščeno streho. Nenazadnje se streha zloži v približno dveh sekundah, dvigne pa kolikor ste sami hitri. Medtem lahko oboje storite z vozniškega sedeža.

Pisati ali je Mazda MX-5 boljša ali lepša kot Abarth 124 Spider je nesmiselno. Oba sta nastala zato, da pobegnemo vsakdanjemu stresu. Da odklopimo. Da ju uporabljamo za v službo, a še raje za pobeg v čudovite kraje, naravo. Abarth v tem primeru dodatno igra na čudovite italijanske note. K temu lahko dodamo še prečudovito italijansko kolinariko in recept za uživanje je že tu.

Sedaj je na vas?

Se boste zgarali do konca, ali si vzeli čas zate? Boste varčevali do upokojitve, da boste potem morda uživali, ali si že sedaj v življenju privoščili tisto, kar si želite? Ne pozabite, prihajajo prvi spomladanski dnevi idealni za zgoraj opisano!

Mimogrede svojega Fiata 124 Spider si lahko sestavitev in pridobite TOP ponudbe preverjenih slovenskih trgovcev na www.avtoklik.si.

Foto: Luka Gregorič, Skupina Pesakrompir

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.