Iztok: Majhna, a velika – Fiat Panda

Blog, Fiat, Testi

Pravijo velikost šteje. Vedno ob tem pomislimo, večje je boljše. Večje je več. A v duhovnem smislu je bilo že večkrat predstavljeno manj, skromneje je srečneje. Kako je pri avtomobilih? Odvisno za kaj jih potrebujemo, a nedvomno je mala Fiat Panda dokazala, da zadošča vsakodnevnim opravilom. Če tudi morate premagati kakšen klanec, blatno prepreko ali […]

Pravijo velikost šteje. Vedno ob tem pomislimo, večje je boljše. Večje je več. A v duhovnem smislu je bilo že večkrat predstavljeno manj, skromneje je srečneje. Kako je pri avtomobilih? Odvisno za kaj jih potrebujemo, a nedvomno je mala Fiat Panda dokazala, da zadošča vsakodnevnim opravilom. Če tudi morate premagati kakšen klanec, blatno prepreko ali gozdno pot.

Rumenega, potratnega (povprečna poraba znaša okoli 20 l/100 km) in ogromnega Jeepa sem pustil v Dubaju in se po nekaj urnem letu v Ljubljani usedel v prav tako tudi rumeno, a malo in ekonomično Fiat Pando. Če Wrangler v paleti modelov znamke Jeep velja za najbolj zmogljivo terensko vozilo, potem Fiat Panda  Cross velja za najbolj zmogljivo Pando v ponudbi. Po preživetem tednu z njo bi si hitro upal trditi, da je tudi najbolj terensko zmogljiva v Fiatovi paleti, a kaj ko je za to trditev potrebno prej preizkusiti še Fiata 500x Off Road Look.

fiat panda cross 4x4 in iztok franko

Majhen kokpit je pregleden, a bo nekoliko utesnjen za preobilne…

Kot že tolikokrat poprej me je čakal naporen teden. Skakanje po Sloveniji gor in dol. Sprva sem se, prav nič budistično, malce zmrdoval, češ vozil se bom na dolgih relacijah z majhnim avtomobilom, ki s svojo kratko medosno razdaljo ne obljubljajo udobja, kot ga denimo limuzine srednjega razreda. Pa sem se motil. Panda je zelo udoben avtomobil. Že na relaciji Ljubljana – Brežice se mi je prikupila z dobro nastavljenim podvozjem. Vsekakor primerljivo s tistim, ki ga ima nekoliko večji Jeep Renegade. Ko sem se na odcepu Drnovo spravil z avtoceste in se približeval svoji domači vasi sem naredil malce večji ovinek, da sem Pandico zapodil čez kombinacijo zavojev s pomočjo katerih primerjam različne testne avtomobile med seboj… Lejga zlomka. V približajoči se 90-stopinjski ovinek sem ob zaviranju s četrte prestavil vse do druge, zavil v desno, za kratek čas pospeševal in zavil v naslednji lepi 90-stopinjski pregleden zavoj. Avtomobil se je odnesel odlično. Navdušil pa bolje kot Renegade. Predvsem volanski mehanizem je z odliko opravil svoje delo za avtomobil tega velikostnega razreda. K temu je zagotovo pripomogel tudi štirikolesni pogon… Zadovoljivo sem se nasmehnil, zapeljal pred domačo hišo in pozdravil domače…

Preživeti redke proste dni je najlepše z družino.

fiat panda cross

Lita platišča V-design so všteta že v redno ceno. Super!

Primerjava z Renegadom mogoče ni najboljša, saj Pandi pri vožnji pomaga že prej omenjeni štirikolesni pogon, medtem, ko se je testni Renegade ponašal zgolj s prednjim pogonom in precej mehkim – mestno naravnanim – volanskim mehanizmom. Pandin sistem Terrain Control  omogoča izbiro treh načinov vožnje – samodejni, terenski in nadzorovani spust. V zgornjem primeru sem seveda uporabljal samodejnega, ki navor uspešno samodejno prenaša med sprednjo in zadnjo osjo (v normalnih razmerah 98 odstotkov na sprednjo, po potrebi pa tudi kar do 100 odstotkov na zadnjo os). Napredni sistem zagotovo pripomore k dinamiki vozila, ki se sicer ponaša z malce šibkim, a zelo varčnim dizelskim motorčkom. Drugi – terenski – način vožnje z elektronsko zaporo diferenciala zaklene pogon na vsa štiri kolesa (do hitrosti 48 km/h), ob tem pa za boljši nadzor na spolzki podlagi izklopi sistem proti zdrsu koles ter s pomočjo sistema za nadzor stabilnosti zavira tisto z manjšim oprijemom. Sistem Terrain Contol sicer upravljamo s pomočjo vrtljivega gumba (malce skritega – lahko bi bil bolje dostopen) na sredinski konzoli.

fiat panda cross 4x4

Maska bode v oči! Italijani so še vedno TOP na področju oblikovanja.

Preživeti redke proste dni je najlepše z družino. Neko sončno jutro sva z očetom tradicionalno odpeljala staro mamo k maši in nato hitro skočila v gozd narediti nekaj fotografij. Seveda lovec hitro sreča lovca in že sva zapeljala do očetovega kolega v sredino Krakovskega gozda po vijugasti makadamski cesti. Medtem, ko se je oče močno oprijel ročajev, sem si sam za volanom dal malce duška, da preizkusim zmogljivosti budistično majhne Pandice. Terenski značaj je še dodatneje poudarjen z zaščito podvozja, večjo oddaljenost karoserije od tal ter odprtinami za dovod zraka motorju, ki so nameščene nekoliko višje. Brez težav sem zaradi prilagojenega vzmetenja in pnevmatik z velikim presekom vijugal po makadamski in luknjasti poti in se zapeljal tudi čez globjo lužo. Pri vsem tem preganjanju pa zadovoljivo poraba ni šla nikoli čez 6,6 litra dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov.

fiat panda cross na bohorju

Pogled z Bohorja!

Vsekakor pa ni bilo vse lepo s Pandico. Idealno se počuti namreč na lokalnih poteh. Na avtocesti je udobna glede podvozja, a je žal tudi precej glasna. A trdno verjamem, da lastniki tega vozila ne bodo pogosto zavili na avtoceste. Najverjetneje bo večina Pando imela brez letne vinjete, saj se bodo gibali z njo v manjših krajih ali mestu. V mestu pa sem opazil, da ima Panda tudi dober rajdni krog! Pohvalno.

Ob spodobni ekonomični vožnji vam bo poraba znašala okoli 5,5 – 6 l/ 100 km.

Ob vračanju Pande, bilo je hladno jutro, mudilo se mi je že v Zagreb kjer sem imel povratni let, sem še hitro povprašal glede cene. Cross vsebuje bogato opremo, ki med drugim vključuje sistem za pomoč pri speljevanju v klanec, samodejno klimatsko napravo, radio s funkcijo Blue&Me (ki omogoča priklop zunanjih naprav prek bluetootha ter priključkov USB in AUX) ter še bi lahko našteval. Z vso dodatno opremo hočejo zanj dobrih 19 tisočakov. Priznali vam bodo sicer tudi popust, a če 4×4 pogona ne potrebujete, se vam obrestuje pogledati za izvedbo Treking, ki je “našminkana”, a ugodnejša. Osebno pa me je ravno 4×4 pogon najbolj navdušil pri tej majhni budistični Pandi, ki ne le da poskrbi za lažje premagovanje ovir, ampak tudi za varnost na navadnih cestah.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.