Iztok: Za koga je Aston Martin?

Aston Martin, Blog, Testi, Top

Percepcija, percepcija, percepcija. Ta avto je za mlade. Ta pa za stare. Ta za športne dušice. Ta za punce. Poznate to predalčkanje? Za koga, poleg Jamesa Bonda, pa je potem Aston Martin? DB9 model, recimo?!

Percepcija, percepcija, percepcija. Ta avto je za mlade! Ta pa za stare! Ta za športne dušice! Ta za punce. Poznate to predalčkanje? Za koga, poleg Jamesa Bonda, pa je potem Aston Martin? DB9 model, recimo?!

Izraz percepcija izhaja iz latinske besede ‘perceptio’ in pomeni sprejemanje, zbiranje in dojemanje. Percepcija je namreč povsem naša čutna zaznava sveta okrog nas. Percepcija ne ustvarja le osebnega doživetja sveta okrog nas, ampak nam tudi omogoča, da v svojem okolju sploh delujemo. V našem življenju je pomembno, kako sprejemamo, interpretiramo – to nam namreč določa odločitev za naše reakcije.

Ni pomembno, kaj gledamo, ampak, kaj vidimo. Torej, ko nekoga vidimo v Astonu Martinu ga hitro popredalčkamo. V Sloveniji najhitreje: “Ta je mafijc, ta že ni prav prišel do denarja…” Bistveno drugačna pa je denimo percepcija v Dubaju. Tu označimo voznika takšnega avtomobila kar s šejkom. Resnica je lahko v obeh primerih daleč od realnosti in percepcija očitno povsem napačna. Kolikor mi je znano, Jan Plestenjak vozi oziroma je vozil Aston Martina – pa ni nikakršen mafijec, temveč uspešen pevec (vsaj tako meni veleva moja percepcija). V Dubaju pa ‘royal family’ raje poseže po drugih eksotih (Mercedes-Benz G63 AMG, denimo) in se v Aston Martine, kot je DB9, usedejo pogosteje poslovneži iz Evrope.

aston martin db9 2014

Pa vendar, dajmo to ob stran in poglejmo komu bi sodil Aston Martin DB9? Model s 6,0-litrskim V12 pogonskim agregatom v nosu, 6-stopenjskim samodejnim elektronskim shift-by-wire menjalnikom, zadnjim pogonom, 517 ‘konjiči’ in 620 Nm navora ni za vsakogar. Pospeševanja so ob polnem plinu ostra, končne hitrosti pa ubijalske. 295 km/h je številka, ki jo lahko dosežete. Do stotke pa boste prispeli v približno 4,1 sekunde.

Ko se pelješ z njim po mestu, je ena večjih skrbi, da ne boš prednjega odbijača zapel za kakšen visok robnik. Nos avtomobila je velik, dolg. Preglednost izrazito slaba. Na trenutke, ko sem z DB9 v pretežno filipinskem predelu Dubaja imenovanem Al Satwa med gnečo kombijev in (moram tako v tem kontekstu zapisati) cenenih avtomobilih iskal priljubljeno restavracijo, sem bil kar pod stresom. Avtomobili švigajo sem in tja, robniki pa so ‘smrtonosno’ visoki za platišča in tudi odbijača tega nizkega in relativno dolgega GT-ja. Nič ne de, pot se je uspešno zaključila z odličnim indijskim pekočim zajtrkom.

aston-martin-in-audi-rs4-avant-2014

Moči ima ta Gran Turismo več kot dovolj. Pa vendar zaradi svoje luksuznosti in udobnosti – ob sorazmerno veliki masi vozila – ni v prvi vrsti namenjen ekstremnim športnim užitkom na dirkališčih. Je bolj ‘dolgoprograš’ od mesta do mesta, od kavarne do restavracije in naprej do idiličnega hotela ob blejskem otoku ali bodisi na dubajski palmi Jumeirah. Idealen je za potovanje v dvoje. Z najnujnejšimi potrebščinami in kreditno kartico, ki bo prenesla vsa razvajanja ob poti. Niti ni potrebno potovati v dvoje. Z zgolj kreditno kartico lahko potujete sami, uživate v samoti in ko si poželite družbo… Jo boste dobili. Brez težav.

Sam se bolj vidim v potovanju v dvoje. Z osebo, ki ti stoji ob strani ob napeti karierni poti. Ti stojiš njej ob strani. Se podpirata v dobrem in slabem. Aston Martin pa je nagrada za vaju. Vožnja zanj, razvajanja v hotelskih SPA-jih, kot so razne pedikure, manikure – zanjo. Vmes odlična kosila, večerje in pot… neskončna uživaška pot.

aston-martin-db9-iztok-franko-2014

Hja, in na koncu obvelja le kdo ima dovolj debelo denarnico… Škoda, da ste brali ta zapis, pomembna je namreč le denarnica in ne kakšen človek si. Dobrodošli v svetu kapitalizma in pregrešno dragega avtomobilizma. Za DB9 je potrebno sicer v Združenih arabskih emiratih odšteti okoli 170.000 evrov.

Pa bojda bo Mercedes-Benz oziroma koncern Daimler v bližnji prihodnosti kupil Aston Martina. Super. Menim, da je to odličen korak naprej za obe strani. Aston bo pridobil prepotreben svež kapital, Nemci pa novo odlično znamko pod svojo streho.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.