Iztok: Citroen C4 CACTUS Shine BlueHDi 100

Blog, Citroën, Izpostavljeno, Testi, Top

Povratek med voznike je bil zagotovo med mehkejšimi v razredu.

Če katera znamka, potem je zagotovo Citroen tista, ki jo pojmujem z enim najbolj udobno nastavljenih vzmetenj.

Po poletnih težavah s hrbtom in posledično skoraj dvomesečnemu ležanju v postelji sem potreboval za ponovno mobilnost ravno nekaj udobnega. Zelo udobnega. C4 Cactus je tako zapeljal v moje roke ravno v pravem času.

Letos prenovljen, naj bi se preselil iz priljubljenega razreda križancev v razred klasičnih kombilimuzin. Vsekakor ocenite sami kamor sodi, saj so ta pozicioniranja vse bolj težja in navsezadnje manj pomembna. Edino kar velja je, če vam ustreza oblika, uporabnost in kar ponuja. C4 Cactus ni več tako drzen, kot pred prenovo. S tem pa je izgubil tudi znamenite velike airbumpe, ki jih zdaj, podobno kot pri modelu C3, nadomeščajo manjši. Na prvi pogled je videti občutno širše ter nižje kot predhodnik, čeprav se mersko ni veliko spremenil.

A preidimo k bistvu. V notranjost. Oblazinjenje v testnem vozilu me je najprej zelo navdušilo. Prvo pade v oči tekstura in nato prijetni materiali na dotik. Kljub malce nepričakovanemu nizkemu sedenju, sem se hitro udobno namestil za volanom. Vsekakor bodo to cenili tudi vsi starejši in mobilno manj fleksibilni. Pohvaliti velja ob tem tudi odlično zvočno zatesnitev. Vetrobransko steklo je zdaj akustično, stekla debelejša, boljši so izolacijski materiali, rezultat pa je precej tišja potniška kabina. Pogrešal pa sem kakšno boljše odlagalno mesto za vse večje mobilne telefone.

Pohvaliti velja še odlično povezljivost, saj omogoča povezavo preko sistemov Apple CarPlay, Android Auto ter MirrorLink.

Nisem se oziral veliko za konjskimi močmi vozila, ampak zgolj, da ima zgleden navor in zadovoljivo porabo. Z obojim je C4 Cactus opravil z odliko. Dizelski HDi100 bi v mlajših letih grajal zaradi premalo moči, a sedaj bom tu kar zaključil odstavek, da to pomeni, da deluje z maksimlanimi 73 kilovati in deluje v paru z zgledim ročnim petstopenjskim menjalnikom. Povprečna poraba pa brez težav okoli petih litrov na sto prevoženih kilometrov v kombiniranem ciklu. Luka pravi, da tako ekonomičnega dizelskega vozila že dolgo ni peljal.

Udobnosti ni zgolj zaznati v notranjosti, ampak tudi med vožnjo po zaslugi nove generacije hidravličnega vzmetenja. Medtem ko klasično vzmetenje sestavljajo blažilnik, vzmet in mehanski dročnik, imamo tu še dodatna hidravlična dročnika na obeh straneh. Na spisku opreme boste to zaznali kot: Progressive hydraulic cushions TM = Vzmetenje s progresivnim hidravličnim omejevalnikom. Eden služi raztezanju, drugi pa kompresiji. Deluje dvostopenjsko, odvisno od obremenitve, rezultat pa je vožnja, ki daje dejansko občutek lebdenja na leteči preprogi. Besedna zveza je res izvzeta iz Citroenovega PR materiala, ampak druge bolj ustrezne primerjave se res ne da najti. Da vzmetenje dobro opravi delo ne zgolj v pogledu udobja, ampak tudi stabilnosti, pa dokazuje dejstvo, da ga uporabljajo že vrsto let v prvenstvu WRC, kjer so bili z Loebom vrsto let nepremagljivi … Slednji pa je sedaj podpisal pogodbo s Hyundaijem … Mar to pomeni …?

Cena osnovnega modela: 17.300,00 €
Cena opcij*: 2.350,00 €
Cena testnega vozila: 19.650,00 €
Cena testnega vozila s popustom: 18.962,25 €

*Opcije:

52AA – Notranjost METROPOLITAN RED – 330,00€
FCM6 – Barva Bela Perla nacre – 600,00€
D403 – Paket pomoči vozniku – 550,00€
ED62 – Barvni paket ANODISHED DEEP RED – 0,00€
UB07 – Kamera za vzvratno vožnjo – 240,00€
YD04 – Prostoročni vstop in zagon vozila – 320,00€
ZH57 – 17” platišča iz lahke litine CROSS dvobarvna v črno – sivi kombinaciji – 310,00€

Foto: Luka Gregorič