Intervju: Yoshihiro Ikushima (inženir Toyote RAV4 Hybrid)

Zanimivosti

Nova Toyota RAV4 Hybrid ni samo varčen in velik avtomobil, pač pa se ponaša tudi z novim inteligentnim štirikolesnim pogonom. S prihranki pri teži in izboljšavami na področju vozne dinamike ter odličnimi zmogljivostmi v zahtevnih pogojih predstavlja velik korak naprej. Objavljamo intervju s človekom, ki je odgovoren za štirikolesni pogon E-Four, inženirjem Jošihirom Ikušimo (JI v nadaljevanju), da […]

Nova Toyota RAV4 Hybrid ni samo varčen in velik avtomobil, pač pa se ponaša tudi z novim inteligentnim štirikolesnim pogonom. S prihranki pri teži in izboljšavami na področju vozne dinamike ter odličnimi zmogljivostmi v zahtevnih pogojih predstavlja velik korak naprej.

Objavljamo intervju s človekom, ki je odgovoren za štirikolesni pogon E-Four, inženirjem Jošihirom Ikušimo (JI v nadaljevanju), da bi izvedeli več o pogonu in njegovem ogromnem potencialu. Uradni intervju je bil objavljen na Toyotinem blogu.

Toyotin blog: Kakšna je bila vaša vloga pri razvoju novega hibridnega RAV4?

Jošihiro Ikušima: Moj delovni naziv je vodja skupine za strojno zasnovo pogonske enote. Odgovoren sem bil za razvoj štirikolesnega pogona, zadnjega motorja in kontrolo.

TB: S kakšnimi izzivi ste se soočali med razvojem štirikolesnega pogona E‑Four?

JI: Sistem je v bistvu enak kot pri Lexusovih modelih RX in NX, tako da je bilo na nek način enostavno. Toda v primerjavi s tistima voziloma je RAV4 lažji, zato smo razvili krmilni sistem, ki da avtomobilu bolj športen občutek.

Največji poudarek je bil na nastavitvah motorja. Sistem E-Four voznika navdaja s pozitivnimi občutki in samozavestjo – vedno je pripravljen na speljevanje, a ga je treba voziti enakomerno in pod nadzorom. Veliko časa smo posvetili temu občutku enakomernosti.

Koncept pri zasnovi tega vozila smo med seboj poimenovali ‘moč dveh’, saj naj bi se ponašal tako z majhno porabo goriva kot tudi s športnimi lastnostmi. Menim, da smo dosegli dobro ravnovesje med tema elementoma.

TB: V čem se štirikolesni pogon E-Four razlikuje od običajnih sistemov?

JI: Štirikolesni pogon E-Four je opremljen z dvema motorjema, sprednjim in zadnjim, ki delujeta neodvisno drug od drugega, tako da imate lahko v določeni vozni situaciji 60 % navora na zadnji osi in 40 % navora na sprednji osi. Običajni štirikolesni pogon, ki ga uporabljamo pri modelu z bencinskim motorjem, ima maksimalno porazdelitev navora med sprednjo in zadnjo osjo 50:50. Če lahko dodelimo več navora zadnjemu paru koles, lahko dobimo agresivnejši oprijem, ko je to potrebno.

Seveda smo s štirikolesnim pogonom v avtomobilih z bencinskim motorjem še vedno zelo zadovoljni, toda E-Four ima določene prednosti, kot je ta. Za lastnike, ki se bodo odločili za hibridno različico, predstavlja veliko prednost.

TB: Ste se med razvojem tega modela ozirali nazaj k izvirnemu RAV4?

JI: Iskreno povedano, se nismo ozirali k izvirnemu modelu, kljub temu, da se novi model še vedno ponaša z igrivimi zmogljivostmi izvirnika, smo se pa posvetili modelu tretje generacije, ki je bil za nas prodajna uspešnica.

Ker je avtomobil hibrid, se ponaša z zmogljivejšim štirikolesnim pogonom – Jošihiro Ikušima

Primerjali smo zmogljivosti med običajnim štirikolesnim pogonom v tistem avtomobilu in štirikolesnim pogonom E-Four v hibridnem RAV4. V novem sistemu smo želeli zagotoviti enake ali boljše zmogljivosti, kar se tiče oprijema ali dinamike vozila. Nismo hoteli, da bi kupci mislili, da so za kaj prikrajšani, ker so se odločili za hibridno različico. Prej nasprotno, želeli smo, da bi kupci vedeli, da ima hibrid zmogljivejše terenske sposobnosti.

TB: Kako dolgo ste snovali ta avtomobil?

JI: Hibridni sistem so seveda že zasnovali pri Toyoti. Prenovljeni RAV4 smo razvijali tri leta in del tega je bila tudi vključitev hibridnega pogona in sistema E-Four.

TB: Ali ste na modelu RAV4 delali zaradi svojih predhodnih izkušenj s štirikolesnim pogonom na prejšnjih modelih?

JI: Tako je. Pomagal sem pri razvoju sistemov za Lexusova modela RX in NX.

TB: Mislite, da bo večina kupcev za terensko vožnjo potrebovala štirikolesni pogon?

JI: Kot lažji športni terenec ima avtomobil dobre terenske zmogljivosti tudi z dvokolesnim pogonom.

Pričakujemo, da se bodo za hibridni RAV4 odločili ljudje z aktivnim življenjskim slogom, kar vključuje redno ukvarjanje s športom, potovanja in vožnjo v zelo različnih razmerah. Nekdo, ki rad smuča, bo lahko na primer izkoristil boljše vozne lastnosti na poledeneli podlagi ali na večjih naklonih na smučiščih – pri tem bo E‑Four zelo koristen.

Štirikolesni pogon prinaša tudi dodatno vlečno zmogljivost, tako da je model primeren tudi za uporabnike vodnih skuterjev ali plovil. Z dvema motorjema je vleka enostavna.

TB: Kako ste med razvojem preizkušali avtomobil?

JI: Zmogljivosti smo preizkušali, medtem ko smo bili nastanjeni v gorah in tam dva ali tri tedne delali v snežnih in ledenih razmerah. Opravili smo precej preizkusov zmogljivosti RAV4 v dokaj izrednih razmerah. To je bilo lani ob tem času, zato je prijetna sprememba, da smo leto pozneje v Španiji.

TB: Kje ste preizkušali avtomobil?

JI: Toyota ima svoj preizkusni poligon v kraju Šibecu v osrčju severnega japonskega otoka Hokaida. Tam pogosto sneži in temperature so zelo nizke, okrog 10 ali 20 stopinj pod ničlo. Ta teden sem govoril s finskimi novinarji, ki so mi povedali, da pri njih temperature okrog -30 ali -40 stopinj Celzija niso nobena redkost, tako da bomo šli naslednjič na Finsko.

TB: Kaj ste počeli pred tem projektom?

JI: Svojo kariero sem začel pri Mitsubishiju leta 1991. Moj prvi projekt se je imenoval aktivni nadzor nagiba (AYC), ki so ga zasnovali za model Lancer Evolution. Pri Mitsubishiju sem ostal 14 let in sodeloval tudi pri modelu Pajero in sistemu Super Select. Veselje, s katerim sem delal na teh projektih, sem prenesel tudi na svoje trenutno delo.

Pri Toyoti sem že 11 let in sem sodeloval pri razvoju običajnih štirikolesnih pogonov za model RAV4 in tudi pri Lexusovih modelih.

Novi hibridni štirikolesni pogon ima velik potencial, zato se veselimo nadaljnjega dela.

TB: Kaj je vaš naslednji projekt?

JI: Skušamo razviti sistem priključnega hibrida, ki ima potencial, da bi bil precej močnejši.

TB: Katere avtomobile sami vozite?

JI: Imel sem srečo, da sem lahko v svoji karieri vozil nekatere zelo zanimive in zabavne avtomobile, vendar sam nimam v lasti nobenega športnega avtomobila. Trenutno sem lastnik Priusa, v službene namene pa uporabljam Lexus NX.

Kratka video predstavitev 2016 Toyote RAV4 Hybrid