Intervju: Tim Novak o FIA Institute Academyju

Avtomobilizem, Reli, Šport

FIA Institute Academy se začne kot izbor, vendar v bistvu ni tekmovanje, saj na koncu ni zmagovalca. Pri mednarodni avtomobilski zvezi FIA že peto leto zapored iščejo mlade dirkače, ki imajo potencial, hkrati pa bodo lahko ambasadorji varne vožnje v normalnem prometu. Med 12 najperspektivnejšimi dirkači na svetu je tudi naš 20-letni študent strojništva Tim […]

FIA Institute Academy se začne kot izbor, vendar v bistvu ni tekmovanje, saj na koncu ni zmagovalca. Pri mednarodni avtomobilski zvezi FIA že peto leto zapored iščejo mlade dirkače, ki imajo potencial, hkrati pa bodo lahko ambasadorji varne vožnje v normalnem prometu. Med 12 najperspektivnejšimi dirkači na svetu je tudi naš 20-letni študent strojništva Tim Novak.

Kaj sploh je FIA Institute Academy?

To je akcija športne krovne avtomobilske organizacije FIA, ki s pomočjo nacionalnih zvez organizira predizbore, nato pa 12 najbolj perspektivnim dirkačem omogoča izobraževanje, ki bi ga lahko ocenili na 50 tisoč evrov. Vendar na koncu ni zmagovalca, saj dobimo vsi finalisti isti trening.

18164329486_97709eb578_o (1)

Ali si lahko bolj konkreten?

Na predizborih lahko sodelujejo dirkači z nekaj izkušnjami, ki so stari od 17 do 23 let . Vendar prej niso smeli nastopati v F1, Indycarju, tekmovanju GP2 ali svetovnem prvenstvu v reliju z dirkalnikom WRC. Potem se moraš tam izkazati; jaz konkretno sem zmagal med 120 kandidati v Zagrebu, kjer je bil izbor za jugozahodno Evropo. Zmagovalcem omogočijo tako dirkaško kot vozniško izpopolnjevanje, ki poteka na različnih koncih sveta in traja eno leto. Seveda v angleščini, in četudi znaš dobro angleško, se je dobro izpopolniti še v znanju strokovnega besednjaka, sicer predavanjem in vajam ne moreš slediti.

Bil si že v škotskem Edinburghu, francoskem Chamonixu in nemškem Sachsenringu.

Res je. Na Škotskem so trenerji, med njimi sta tudi nekdanji dirkač v F1 Alexander Wurz in nekdanji svetovni prvak med sovozniki Robert Reid, 12 finalistom naredili osebnostni profil, ki ti o sebi marsikaj pove. Predvsem pa te naučijo, da se spoznaš in začneš prilagajati drugim. Tam so nas naučili še komunikacije z novinarji, dobili smo program za fitnes, ki je prilagojen vsakemu posamezniku, najbolj zanimiv pa mi je bil test v vročinski komori, kjer smo kolesarili, veslali ter delali počepe. Zaradi 45 stopinj Celzija in 80-odstotne vlažnosti sem samo v eni uri izgubil 1,2 kilograma, kar ti da misliti. To se namreč dogaja na vsaki vroči dirki in zato je nadomeščanje tekočine pa tudi primerno prehranjevanje zelo pomembno.

18127552956_c6931e4a0b_o

Rekel si, da ti izdelajo osebnostni profil. Kaj si izvedel o sebi?

Potrdili so tisto, kar sem v bistvu že vedel: da sem analitičen, da posvečam precej pozornosti podrobnostim, da nisem rad v ospredju, saj raje urejam stvari v ozadju. Preden kaj rečem, dvakrat premislim. Poleg teh lastnosti pa imam tudi svojo šibko plat. Zaradi svojega značaja se pogosto preveč zatopim v eno stvar, zato mi mogoče zbeži cela slika. Kar zadeva telovadbo, so mi takoj povedali, da moram delati na moči in vzdržljivosti. Zato se sedaj znam bolje prilagoditi, predvsem pa vsak dan ali treniram v fitnesu ali kolesarim oziroma pešačim v hribe. Ker so mi sestavili individualni program, skoraj vsak dan treniram eno uro na polno.

18187191182_c39e9df463_o

V Chamonixu ste imeli zelo zanimive vaje, ki na prvi pogled nimajo nič skupnega z dirkanjem ali vožnjo.

Najprej smo morali narisati logo ekipe, s tem, da sta ti vodja ekipe in sponzor dala zgolj osnovna navodila. Večina nas je spraševala in vrtala v vodjo ekipe, na koncu pa je zmagala ekipa, ki je znala prisluhniti sponzorju. Potem smo sestavljali avto, kjer se je lepo videlo, da nekateri zadevo prej preučimo, drugi pa takoj planejo na delo. Potem smo še plezali in gradili iglu, kjer pride do izraza timsko delo. Če se ne znaš prilagoditi ekipi, ostaneš zadaj. Za vsako nalogo smo imeli eno uro, nato smo eno uro razglabljali, kaj in zakaj smo to naredili, tretjo uro pa si moral premisliti, kaj bi naredil drugače, da bi bilo v prihodnosti bolje. V Franciji sem šele dojel smisel teh vaj in moram priznati, da če si ‘odprte’ glave, se lahko marsikaj naučiš o sebi in drugih.

15673561593_de394fae1e_o

V Nemčiji pa končno vožnja, kjer pa vas verjetno niso mogli veliko naučiti, kajne?

Na poligonu varne vožnje smo delali vaje z avtomobili, ki imajo prednji ali zadnji pogon. Čeprav bi človek pričakoval, da bomo v vajah izogibanja oviri, zaviranja, slaloma itd. blesteli, se je lepo videlo, da so bili tisti fantje, ki tega niso poskusili že prej, kljub talentu precej zbegani. Jaz imam srečo, da sva z vodjo ekipe IK Sport Miranom Kacinom, ki je tudi inštruktor varne vožnje, to že prej trenirala. To niso enostavne vaje, saj Kammov krog ne samo omenimo, pač pa ga moramo konkretno razumeti, da ostanemo na stezi ali cesti ter ne uničimo gum prehitro. Tu sem bil med boljšimi, saj je bil bolj poudarek na osnovah vožnje, ki so zelo podobne treningom varne vožnje. Ne smemo pozabiti, da bomo po končani akademiji tudi FIA ambasadorji varne vožnje.

18164288556_b7e9246da7_o

Kakšen občutek imaš, si med boljšimi kandidati ali v zlati sredini?

Lahko rečem, da sem v boljši polovici, čeprav to ni tekmovanje. Zmagovalci smo vsi kandidati v tej pisani druščini, saj lahko delamo na sebi – in to s pridom uporabimo v dirkanju. Zanimivo, letos nas je le nekaj predstavnikov iz relija (poleg mene še dva, med drugim Stephane Lefebvre), večina pa je tako imenovanih pistašev (med bolj znanimi je Britanec Jordan King in Južnoafričan Jordan Pepper). Najbolj znani, ki so bili kdajkoli na akademiji, pa so prav dirkači relija: Andreas Mikkelsen, Kevin Abbring, Craig Breen, Pontus Tidemand itd.

16284684111_5d4c6969a0_o

Kaj se je pri tebi spremenilo?

Na vseh področjih malo, kar je na koncu velika razlika. Dodelal sem popisovanje hitrostnih preizkušenj, fizično sem veliko bolje pripravljen, znam se bolje prilagoditi dirkalniku oziroma spremenljivim razmeram, predvsem pa se znam bolje prilagoditi ekipi. Po vsaki dirki sem v kontaktu s svojim trenerjem na akademiji, kjer predelava dogajanje na dirki. V dirkanju ni samo poln plin, pač pa moraš znat tudi prisluhniti tehniki, se ji prilagoditi in ne nazadnje znati povedati mehanikom, kaj je z dirkalnikom narobe. Predvsem nastavitve podvozja so cela znanost in če ne znaš sporočiti mehanikom, kaj bi hotel spremeniti, ti noben vozniški talent na tem svetu ne pomaga. Kako zelo pomembna je ta prilagodljivost, nam je pokazal posnetek vožnje Fernanda Alonsa, ki nam ga je prikazal Wurz. Najprej smo videli, da je ovinek na Nurburgringu z Renaultom vzel zelo agresivno, nato pa je isti ovinek v Ferrariju moral začeti zelo nežno, pazljivo. Ne moreš verjeti, kot bi gledal drugega dirkača!

16105784268_db4c1d9414_o

Torej je zmaga na dirki oziroma prvenstvu končni cilj?

Zmagovanje je seveda končni cilj, vendar če kdo misli, da se delo po zmagi konča, se krepko moti. Tudi takrat je treba preštudirati, zakaj si zmagal, ne pa samo tuhtati takrat, ko si bil poražen. To je ključ do naslednjih zmag.

Vodjo FIA Institute Academy Briana Camerona ste povabili tudi v Slovenijo?

Da, povabili smo ga v Slovenijo, da je naredil osebnostne profile za ekipo IK Sport. Predvsem je tu važno sodelovanje med voznikom in sovoznikom ter med voznikom in vodjo ekipe. Bilo je poučno in dejansko pomaga, saj se znamo bolje prilagoditi eden drugemu.

Čaka te še avstrijski Teesdorf in francoski Paul Ricard. Komaj čakaš?

Seveda, saj bomo tam zadeve še nadgradili ter nekako zaključili naše enoletno izpopolnjevanje. V Avstrijo grem konec julija, na francosko dirkališče Paul Ricard pa v začetku septembra.