Inovacija: Prihajajo Goodyearove pnevmatike s siliko nove generacije

Zanimivosti

Na trg prihajajo Goodyearove pnevmatike s siliko nove generacije, ki zaradi zmanjšanega kotalnega upora omogočajo večji izkoristek goriva. V ameriškem podjetju Goodyear Tire & Rubber Company so z namenom, da povečajo izkoristek goriva pri svojih pnevmatikah, pričeli uporabljati novo generacijo silike. Prvič so jo uporabili pri pnevmatiki Goodyear EfficientGrip SUV, ki ta mesec prihaja na […]

Na trg prihajajo Goodyearove pnevmatike s siliko nove generacije, ki zaradi zmanjšanega kotalnega upora omogočajo večji izkoristek goriva.

V ameriškem podjetju Goodyear Tire & Rubber Company so z namenom, da povečajo izkoristek goriva pri svojih pnevmatikah, pričeli uporabljati novo generacijo silike. Prvič so jo uporabili pri pnevmatiki Goodyear EfficientGrip SUV, ki ta mesec prihaja na latinskoameriški trg, na evropskem trgu pa bo predvidoma na voljo v naslednjem letu.

Novo-generacijo-silike-je-Goodyear-uporabil-pri-pnevmatiki-Goodyear-EfficientGrip-SUV

Goodyearovi raziskovalci materialov so v sodelovanju s PPG Industries učinke kemično obdelane silike na lastnosti pnevmatik preučevali zadnjih deset let in razvili posebno zmes za tekalno plast s siliko, ki prinaša številne prednosti. Kadar slednjo zamešajo v gumeno zmes tekalne plasti, ta poveča čvrstost pnevmatike in zmanjša njen kotalni upor, s tem pa omogoča večji izkoristek goriva ter boljši oprijem na mokri podlagi. Novost iz Goodyeara bo tako zadovoljila potrebe voznikov, ki povprašujejo po pnevmatikah za boljši izkoristek goriva, hkrati pa pričakujejo optimalno zmogljivost.

Nova silika prinaša tudi številne prednosti za okolje, ker jo je lažje primešati zmesem, omogoča manjšo porabo energije za proizvodnjo in zmanjšanje emisij.

Goodyear v povezavi s siliko že več let proučuje različne možnosti, da bi ustvaril okolju prijaznejše pnevmatike. Prepoznali so že prednosti riževih plev, ki so do sedaj končala na odlagališčih odpadkov. Pepel, ki nastane po sežigu riževih plev za proizvodnjo elektrike, se lahko ravno tako uporabi kot učinkovit in okolju prijazen vir silike. Goodyear je tako že pričel pogajanja z morebitnimi dobavitelji, od katerih bi lahko pridobival potrebne odpadke.