CC po francosko

Peugeot, Testi

Do nedavnega smo kabriolete našli le z etiketo, na kateri je bila zapisana nesramno visoka številka, zadnje čase pa se nam dobrikajo tudi iz salonov manj prestižnih avtomobilskih znamk. Posebej Francozi s Peugeotom na čelu…

Do nedavnega smo kabriolete našli le z etiketo, na kateri je bila zapisana nesramno visoka številka, zadnje čase pa se nam dobrikajo tudi iz salonov manj prestižnih avtomobilskih znamk. Posebej Francozi s Peugeotom na čelu so pokazali, kako se da vznemirljive in uživaške štirikolesnike izdelati relativno poceni, od tod tudi visoke prodajne številke dvosedežnega 206 CC, ki s pločevinasto streho združuje svetova kabrioletov in elegantnih kupejev. Pridobljene izkušnje je Peugeot s pridom uporabil tudi pri štirisedežnem 307 CC, ki je bil tokrat na preizkušnji s 2.0-litrskim bencinarjem in 138 KM.

Zadek daljši za 14 cm

Tako kot 206 CC ima tudi 307 CC pločevinasto streho, ki se s pomočjo zapletenega mehanizma v 25 sekundah skrije v zadnji del vozila. To se zgodi le ob mirujočem vozilu, že nizka hitrost postopek ustavi, kar je včasih lahko precej nerodno. Zložena strešna konstrukcija zavzame kar nekaj prostora, zato so inženirji za 14 cm podaljšali zadek in nekoliko naprej pomaknili zadnjo klop. Avtomobil je zaradi tega izgubil nekaj skladnosti, ima po drugi strani za kabrioleta dokaj velik prtljažnik, ki obsega od 232 do 417 litrov. Ob tem je seveda treba upoštevati njegovo nizko nakladalno višino. Oblikovno je 307 CC skoraj do potankosti enak konceptu, ki nas je sprva navduševal na avtomobilskih salonih. Nizka kupolasta streha in zadnje luči s tehniko LED dajejo avtomobilu veliko mero elegance, medtem ko sprednji del le težko ločimo od običajnega 307.

Z usnjem prevlečena armaturna plošča za doplačilo

Kar 307 CC obljublja navzven, dodobra izpolni tudi v potniški kabini. Čeprav je zasnova armaturne plošče v osnovi enaka tisti pri peugeotu 307 brez oznake CC, zaradi dodatkov z videzom aluminija, športno-elegantnega volanskega obroča, s kromom obrobljenih instrumentov in preluknjanih pedal, sedimo v popolnoma spremenjenem ambientu. Veliko zaslug za to ima tudi usnjeno oblazinjenje celotne notranjosti v oranžno-rjavi barvi, za kar je seveda potrebno globlje seči v žep. Plastični materiali delujejo malce ceneno, pa tudi izdelava bi lahko bila boljša, je pa po drugi strani ergonomija stikal brezhibna. Vse je na svojem mestu, gumbi so lahko dosegljivi in tam, kjer smo jih vajeni. Pohvaliti gre velike, lepo oblikovane merilnike in tisto, kar je pri današnjih avtomobilih prava redkost: merilnik temperature olja.

Zavist v zadnji vrsti

Najlepše se z odprtim Francozom seveda pelje na sprednjih sedežih. Izdatno odmerjeno, telesu kot ulito pohištvo res ne pušča odprtih želja. Oblazinjenost je čvrsta in tudi na daljših poteh ne pride do utrujenosti ali nadležnih bolečin v križu, zaradi svoje oblike pa sedeži ponujajo tudi dobro bočno oprijemljivost. Čeprav 307 CC vabi s štirimi sedeži, v drugi vrsti vabilo ni tako mamljivo. Posebej odrasli ga bodo sicer z oklevanjem, pa vendar, rajši odklonili. Razlogi so strmo padajoča streha, malo prostora za kolena in težko vstopanje nazaj. Po drugi strani pa je 307 CC 2.0 16V serijsko bogato opremljen; voznika in potnike razvaja s sistemi ABS, ESP in ASR, štirimi varnostnimi blazinami, dežnim senzorjem, ogrevanimi zunanjimi ogledali, avtomatsko zatemnitvijo notranjega ogledala, potovalnim računalnikom, CD avtoradiem, kovinsko barvo in 16-palčnimi aluminijastimi platišči. Testni primerek je bil bogatejši za izmenjevalnik zgoščenk ter zmogljiv navigacijski sistem z LCD zaslonom, ki je nameščen pod vetrobranskim steklom.

2.0-litrski bencinski štirivaljnik s 138 KM predstavlja sredino ponudbe

Peugeot svojega 307 CC ponuja s tremi bencinskimi motorji, osnovni 1.6-litrski zmore 110 KM, zmogljivejša, oba z dvema litroma delovne prostornine pa 138 oziroma 177 KM. Slednji je na voljo le s paketom opreme sport, na naši strani pa smo ga že preizkusili. Tokrat nas je spremljal agregat s sredine motorne palete, gre za štirivaljnik s 16V, ki pri 6.000 vrtljajih ponuja 100 kW/138 KM in pri 4.100 vrtljajih doseže največji navor 190 Nm. Motor se izkaže z mirnim in uglajenim tekom, tihim delovanjem, manj pa z zmogljivostjo. 10,3 s do hitrosti sto km/h ne sodi med pretirano vznemirljive številke, zato dirkanja 307 CC s tem motorjem ne dovoli. Precej bolj mu ugaja zmernejša vožnja, ob tem se spusti tudi poraba. Testno povprečje se je ustavilo pri 9,5 l.

Križarjenje namesto dirkanja

Podvozje odprtega 307 sestavljajo posamične obese spredaj in zadaj, nastavitev pa je trša, kot bi pričakovali. Seveda v pozitivnem smislu, saj avtomobil okoli ovinkov brez težav peljemo tudi z višjo hitrostjo, čeprav pri tem ne gre brez tresljajev slabše cestne podlage, ki se brez sramu prenašajo na potnike. Karoserija tudi pri odprti strehi deluje čvrsto, brez pretiranega zvijanja, zato je občutek za volanom varen in prijeten, če že ne pretirano komforten. Okvir vetrobranskega stekla se namreč zajeda daleč nazaj, zato včasih skoraj pozabimo, da sedimo v kabrioletu. Precej več vetra občutita potnika zadaj. Pozitivno oceno zaokrožajo dobre, spredaj prisilno hlajene zavore in soliden ročni petstopenjski menjalnik.

307 CC  za svojo ceno ponuja veliko

Peugeotu je torej vnovič uspelo. Po uspešnem 206 CC je na kolesa postavil avtomobil, ki je v vseh pogledih vreden resnega razmisleka. Njegovo vsakdanju uporabnost, zares bogato serijsko opremo, ki bi jo bilo potrebno drugje drago doplačati in solidne vozne lastnosti kazi le povprečna izdelava, malce prenežen motor in tesna zadnja klop. Čeprav so štirje potniki v avtomobilu danes redkost, pa se je prav s kabrioletom prijetno odpraviti na izlet v večjem številu. V takšni obliki, kot je opisana zgoraj, vas bo podvig stal ugodnih 5.576.000 slovenskih tolarjev.

Foto: Miloš Milač