Veliko prostora za potnike, prtljago in drobnarije

Testi, Toyota

Razred enoprostorcev, narejenih na osnovi avtomobilov nižjega srednjega razreda, je odkril Renault, ko je svojega scenica postavil na osnovo prejšnje generacije megana. Zaradi dobrih prodajnih številk so mu v tem segmentu sledili tudi drugi proizvajalci,…

Razred enoprostorcev, narejenih na osnovi avtomobilov nižjega srednjega razreda, je odkril Renault, ko je svojega scenica postavil na osnovo prejšnje generacije megana. Zaradi dobrih prodajnih številk so mu v tem segmentu sledili tudi drugi proizvajalci, Toyota pa je s svojo družino verso naredila še korak naprej. Tako so v tej različici kupcem ponudili kar tri avtomobile, yarisa, corollo in avensisa. Yaris od prenove dalje pri nas ni več na voljo v različici verso, mi pa smo preizkusili srednjo možnost, toyoto corollo verso 1,6 VVT-i terra.
Velike steklene površine in dobra preglednost
Toyota corolla verso je narejena na enaki osnovi kot običajna corolla, prav tako pa tudi oblikovno kaže svoj izvor. Tako na sprednjem delu kraljuje maska hladilnika z velikim Toyotinim znakom, kar daje sprednjemu delu avtomobila pečat resnosti in polnosti. Pokrov motorja se zaradi enoprostorne zasnove nato dokaj strmo nadaljuje v veliko vetrobransko steklo, pa tudi stranske steklene površine, predvsem sprednje, so velike in omogočajo dobro preglednost na vse strani. Bočna linija se na zadnjih bočnih vratih ostro dvigne, kar daje corolli verso vtis dinamičnega avtomobila, zadek pa je zopet hišno prepoznaven, predvsem po zadnjih lučeh. Med njima prtljažni prostor zapirajo velika in dovolj visoko odpirajoča se vrata, ki se zajedajo v zadnji odbijač.

Kvalitetni sedeži z oblazinjenjem terra
Notranjost je v različici opreme terra obložena s kvalitetnim blagom, nasploh pa je počutje za volanom dobro. Zaradi enoprostorske zasnove je sedenje višje kot v kombilimuzinski corolli, kar skupaj z velikimi steklenimi površinami omogoča dober pogled na cesto. Pohvaliti velja tudi električno nastavljiva vzvratna ogledala, ki po svoji velikosti spominjajo že na kombijevska, kar omogoča izredno dober pregled na dogajanje za vozilom. Armaturna plošča je osvetljena z belo svetlobo in nudi vozniku vse potrebne informacije, stikala pa so logično razporejena in zaradi svoje velikosti tudi lahko dosegljiva. Sedeži se izkažejo z zadovoljivim bočnim oprijemom, predvsem pa s solidno čvrstostjo, tako da so tudi daljše vožnje za potnike neutrujajoče. V kombinaciji s po višini nastavljivim voznikovim sedežem in volanskim obročem je moč brez težav najti ugoden položaj za volanom, zadosten vzdolžni pomik sedeža in višina stropa potniške kabine pa ustreza tudi višjeraslim voznikom.

Prilagodljiva notranjost z veliko odlagalnimi mesti
Toyota corolla verso nudi tudi možnost pomikanja zadnje, po tretjini deljive sedežne klopi naprej in nazaj, tako da je mogoče prostor prilagoditi potnikom oziroma prtljagi. Ob popolnoma naprej pomaknjenih zadnjih sedežih meri tako prtljažni prostor zelo uporabnih 830 litrov, ob popolni odstranitvi zadnje sedežne klopi pa lahko corolla verso pogoltne za 1.515 litrov prtljage. Uporabnost prtljažnega prostora zaokrožuje tudi ravno nakladalno dno, kar olajša natovarjanje težjih predmetov. Poleg potnikov in prtljage pa je toyota corolla verso radodarna tudi do drobnarij, saj je na voljo veliko uporabnih predalov. Le-ti obsegajo poleg običajnega zaprtega predala pred sopotnikom še en odprt predal pred njim, dovolj globoka odlagalna mesta na sredinski konzoli, uporabno velike žepe v vratih, predalček za sončna očala na stropu in še nekaj odlagalnih mest med sprednjima sedežema. Slednji so dovolj veliki in v zadostnem številu tudi zato, ker je prestavna ročica nameščena na sredinski konzoli in tako tudi lažje dosegljiva.

110 KM v corolli verso povsem zadostuje
Za pogon toyote corolle verso 1,6 VVT-i skrbi 1,6-litrski bencinski štirivaljnik, opremljen s štiriventilsko tehniko in prilagodljivim časom odpiranja ventilov VVT-i. Največjo moč 110 KM razvije pri 6.000 vrtljajih in največji navor 150 Nm pri 4.800 vrtljajih na minuto. Pogonski agregat se izkaže s tihim delovanjem, le v nižjih vrtljajih je premalo prožen. Za doseganje dobrih pospeškov ga je potrebno vrteti v višje vrtljaje, brez upiranja pa se zavrti vse do sedmih tisočakov. Pogon je na sprednji kolesni par speljan preko petstopenjskega ročnega menjalnika, ki pa je za ostro, športno menjavanje prestav, malenkost prepočasen. Sicer pa je toyota corolla verso s tem motorjem povsem spodobno motorizirana, saj doseže največjo hitrost 190 kilometrov na uro, od nič do sto pa pospeši v 10,2 sekunde. Ob vsem tem motor tudi ni pretirano žejen, saj se je na testu zadovoljil med 7,3 in 9,1 litra neosvinčenega bencina na sto kilometrov, čeprav je bila klimatska naprava ves čas vključena.

Kljub enoprostorni zasnovi lega na cesti diši po športnosti
Lega na avtomobila na cesti je dokaj športno naravnana, tako da tudi v hitreje voženih ovinkih nagibanje karoserije ni pretirano. Sicer pa je vzmetenje dober kompromis med športnostjo in udobjem, le kratke zaporedne grbine kar precej tresljajev prenesejo na potnike. Za zaviranje na vseh štirih kolesih skrbijo zavorni diski, obogateni s protiblokirnim zavornim sistemom ABS z elektronsko razporeditvijo zavorne moči EBD. Sicer pa raven opreme terra poleg že omenjene klimatske naprave in sistema ABS obsega še štiri zračne blazine, vgrajen radijski sprejemnik s predvajalnikom zgoščenk in štirimi zvočniki, potovalni računalnik ter električni pomik stekel spredaj in vzvratnih ogledal.

Od konkurence corollo verso oddaljuje samo cena
Če pod vse skupaj potegnemo črto, se toyota corolla verso 1,6 VVT-i terra izkaže kot soliden enoprostoren avtomobil. 1,6-litrski motor popolnoma zadostuje za suvereno vožnjo, prav tako pa je oprema terra dovolj bogato založena. Od konkurence jo najbolj oddaljuje cena, saj je 4,33 milijona tolarjev ni ravno malo denarja za tak avtomobil. Za to je kriva predvsem visoka carina na japonske izdelke. Sicer pa se prihodnje leto corolli verso poleg prenove obeta tudi preselitev proizvodnje v Evropo, tako da zna biti med cenovno najbolj konkurenčnimi, poleg tega pa toyota corolla verso razveseljuje še z veliko uporabnega in predvsem prilagodljivega prostora, veliko odlagalnimi mesti za drobnarije ter solidno izdelavo.

Besedilo: Anže Jamnik
Foto: Miloš Milač, Anže Jamnik