Zastavonoša družine mondeo

Ford, Testi

Vzemi limuzino višjega srednjega razreda, stilsko dodelaj karoserijo, ne pozabi na privlačna platišča iz lahke litine radodarnih dimenzij in avtomobil približaj tlom. V potniški kabini ne pretiravaj s spremembami, le bogato jo založi z opremo…

Vzemi limuzino višjega srednjega razreda, stilsko dodelaj karoserijo, ne pozabi na privlačna platišča iz lahke litine radodarnih dimenzij in avtomobil približaj tlom. V potniški kabini ne pretiravaj s spremembami, le bogato jo založi z opremo in vgradi športne, najraje usnjene sedeže priznanega proizvajalca. Pod motorni pokrov vsadi zmogljiv pogonski agregat, po možnosti šestvaljni V6. Ne navijaj motorjev, ki so na voljo že v drugih različicah, raje pobrskaj po policah prestižnejših hišnih znamk. Približno tak recept je uporabil Ford pri mondeu ST220.
Trilitrski V6 motor iz jaguarja
Ford je za pogon svojega najmočnejšega mondea namenil Jaguarjev 3,0-litrski šestvaljni V6 motor, opremljenim s štiriventilsko tehniko. Največjo moč 226 KM razvije pri 6.250 vrtljajih na minuto in največji navor 285 Nm pri 4.900 vrtljajih motorne gredi. Zanimiva je primerjava moči z jaguarji. Najmanjši jaguar X-type z enakim motorjem razvije 5 KM več, medtem ko enak motor v večjem S-type in novem XJ doseže 240 KM. Hierarhija med hišnimi znamkami pač mora biti in tudi najmočnejši ford ne sme biti močnejši od prestižnejšega jaguarja. Kakorkoli, mondeov motor je povsem dovolj zmogljiv za suvereno vožnjo v vsakršnih voznih razmerah. Največja hitrost znaša 243 kilometrov na uro, za pospešek do številke sto na merilniku hitrosti pa potrebuje 7,4 sekunde. Bolj kot z izjemnimi pospeški pa se mondeo ST220 izkaže ob hitrih vožnjah po avtocestah, kjer ga ne utrudijo niti daljši in bolj strmi vzponi.

Prej udobno kot športno podvozje
Pogon je na sprednji kolesni par speljan preko ročnega petstopenjskega menjalnika s precej na dolgo preračunanimi prestavnimi razmerji. Zaradi tega je moč motorja manj občutna kot bi to pričakovali s podatkov na papirju, vendar je zato manjša tudi poraba goriva. Ob precej težki desni nogi je mondeo ST220 na našem testu v povprečju porabil 13,2 litra bencina na sto kilometrov, kar je glede na težo avtomobila 1,5 tone in zmogljivosti dober podatek. Podvozje in vzmetenje predstavljata dober kompromis med športnostjo in udobjem, čeprav je poudarek bolj na strani požiranja cestnih neravnin kakor pa na trdem podvozju v zavojih. Tako ob močnejših pospeševanjih in zaviranjih avtomobil kar precej zaniha. Mondeo ST220 je serijsko opremljen tudi z 18-palčnimi platišči, na katere so nataknjene nizkopresečne pnevmatike širine 225 mm. Trakcija je tako odlična, v povezavi z natančnim volanom pa gre avtomobil vedno res točno v tisto smer, kamor ga usmerite. Če s hitrostjo v ovinku pretiravate, zanašanje avtomobila prepreči elektronski sistem ESP. Zavore na vseh štirih kolesih sestavljajo zavorni diski, opremljeni s protiblokirnim zavornim sistemom ABS z elektronsko razporeditvijo zavorne moči EBD. Hod zavornega pedala je dolg, tako da ob običajnem pritisku zaviranje ni prepričljivo, za polno zaviranje pa je treba že kar pošteno stopiti na pedal.

18-palčna platišča so vgrajena serijsko
Zunanjost mondea ST220 se je Fordovim oblikovalcem izvrstno posrečila. Iz običajnega, oblikovno povprečnega in povsem nevpadljivega mondea jim je z diskretnimi stilskimi dodatki uspelo ustvariti privlačno športno limuzino. Najbolj izrazita so 18-palčna platišča iz lahke litine s 16 kraki, ki dodobra zapolnjujejo napete blatnike. Skupaj s 15 mm nižjim podvozjem tako ST220 deluje zelo prepričljivo. Spredaj in zadaj hladilne odprtine v aerodinamično očiščenih odbijačih pokrivajo mrežice z gosto rešetko, celosten izgled prednjega dela pa dopolnjujejo v odbijač nameščene majhne okrogle luči za meglo. Sprednji žarometi in zadnje luči so oblikovno že znane iz ostalih mondeov, dobro osvetljenost ceste ponoči pa zagotavlja ksenonska tehnologija. Rob pokrova prtljažnega prostora zaključuje diskretno majhen spojler, da pa gre za najmočnejši mondeo pa priča tudi napis ST220 na zadku.

Športni sedeži so oblazinjeni z rdečim usnjem
V potniški kabini se ford mondeo ST220 od ostalih mondeov razlikuje zgolj po športnih sedežih znamke Recaro, oblazinjenih v rdeče usnje. Sedenje je foteljasto udobno, spredaj je prostora v izobilju, pa tudi zadaj se povprečno rasli ne bodo pritoževali nad pomanjkanjem prostora. Kljub udobnemu sedenju in usnjenemu oblazinjenju pa sedeži nudijo tudi zadosten bočni oprijem, čeprav niso športno utesnjeni. Armaturna plošča je popolnoma enaka kot v vseh mondeih, kar pomeni dobro preglednost, dosegljivost informacij in smotrno razporeditev stikal. Zameriti ji gre morda le pomanjkanje kakšne pike na i, ki bi pričala, da sedite za volanom mondeovega paradnega konja, pohvaliti pa velja zadostno število uporabnih odlagalnih mest za drobnarije. Založenost z opremo je bogata, saj vsa doslej našteta oprema sodi med serijsko. Povrh tega so na spisku serijske opreme tudi štiri varnostne blazine in dve stranski varnostni zavesi, ki se v primeru trka razprostreta po celotni dolžini avtomobila in ščitita glave potnikov tako spredaj kot zadaj. Elektrika pomika vsa štiri stekla in vzvratna ogledala, v testnem avtomobilu pa je v osem smeri pomikala tudi voznikov sedež in strešno okno (oboje za doplačilo). Serijsko sta vgrajena tudi potovalni računalnik in radijski sprejemnik z izmenjevalnikom za šest zgoščenk, ki ga je moč upravljati z obvolansko ročico.

Ford mondeo ST220 stane 8,65 milijona tolarjev
Ford mondeo ST220 je tako bolj kot cestni dirkalnik solidno motorizirana in temeljito opremljena športno-poslovna limuzina, ki zna vozniku poleg udobja ponuditi tudi nekaj športnih užitkov. Kljub oznaki ST220 na zadku je najmočnejši mondeo ohranil vse limuzinske dobrote, oblikovno pa pridobil z diskretnimi stilskimi dodelavami zunanjosti, kar ga naredi opaznega na cesti. In cena? Fordovi trgovci zanj zahtevajo 8,65 milijona slovenskih tolarjev. Veliko? Da in ne. Veliko za mondea, a če se odločite za nakup športno-poslovne limuzine, boste težko kje drugje dobili tako dober paket oziroma toliko avtomobila za tak denar.

Kratka primerjava z alfo 156 GTA
Ob istem času smo imeli priložnost preizkusiti tudi alfo 156 GTA, ki prav tako predstavlja smetano na alfini torti z oznako 156, zato je zanimivo potegniti nekaj vzporednic. Alfa je vsekakor bolj dirkaško nastrojena kot mondeo, že zaradi same zasnove avtomobila. Opremljena je z močnejšim motorjem, prav tako šestvaljnim V6, z 250 KM, tako da je tudi zmogljivejša. Z le nekaj tolarskimi stotisočaki višjo ceno ponuja bolj športno vzdušje tudi v notranjosti, a zato tudi precej manj udobja in limuzinske uporabnosti. Idealno za dirkaštva željne voznike, a veliko manj primerno za vsakdanjo uporabo.

Besedilo: Anže Jamnik
Foto: Miloš Milač

 

KOMENTAR: Najboljši ford doslej?
Mitja Koželj, novinar
Mondeo pod pokrovom še ni imel trilitrskega agregata, kljub temu pa je že prvi poskus zadetek v polno. Šestvaljnik, ki so ga prvenstveno razvili za prestižnejše jaguarje, svoje plemsko poreklo izraža predvsem z umirjenim, nič kaj dirkaškim zvokom ter zelo dobro elastičnostjo. Dejstva, kot so 15 mm nižja oddaljenost od tal, vse naokoli agresiven videz, 18-palčna kolesa, izboljšan menjalnik in pravilno utrjeno podvozje, ne spremenijo dejstva, da takšen mondeo kljub svoji vročekrvnosti sodi v krog klasično zasnovanih, vendar z užitki močno začinjenih športnih limuzin. Še kdo ljubi rdeče obarvano usnje?