Mazda RX-8 ima zopet najboljši motor

Aktualno

Mazdin revolucionarni rotacijski motor, ki poganja šporni kupe Mazda RX-8, je na letošnjem glasovanju za »Mednarodni motor leta« zmagal v kategoriji motorjev v kategoriji 2.5 do 3.0 litra. Trofeje so danes popoldne predali na specializiranem…

Mazdin revolucionarni rotacijski motor, ki poganja šporni kupe Mazda RX-8, je na letošnjem glasovanju za »Mednarodni motor leta« zmagal v kategoriji motorjev v kategoriji 2.5 do 3.0 litra. Trofeje so danes popoldne predali na specializiranem sejmu »Engine Expo 2004« v Stuttgartu, v Mazdinem imenu jo je prevzel Jeff Guyton, podpredsednik v Mazdi Europe, zadolžen za sisteme in finance.

 

Tako ima RENESIS že četrto trofejo s tega najbolj prestižnega ocenjevanja avtomobilskih motorjev. Lani je namreč Mazdin tehnološki superlativ poleg proglasitve za »Mednarodni motor leta« v skupnem plasmaju z rekordnimi 44 glasovi od 50 možnih dobil največ točk še v kategoriji »Najboljši novi motor« in v kategoriji 2.5 do 3.0 litra. (Mimogrede: RENESIS ima dejansko samo 1308 ccm gibne prostornine, dve komori po 654 ccm, a sodi v to kategorijo zaradi ekvivalentnega faktorja 2, ki velja za rotacijske motorje.)

 

 

 

Rezultati glasovanja za  Motor leta v kategoriji 2.5 do 3.0 litra

 

  1. Mazda RENESIS                             točke rotary                                          252
  2. BMW Diesel 3-litre                          242
  3. BMW 3-litre 6-valjnik                      189
  4. Subaru 3-litre flat six                      133
  5. Mercedes-AMG Diesel 3-litre             68