Užitek, dolg kot njegovo ime

Audi, Testi

Voziti audija A4 z 1.9-litrskim motorjem pomeni čudovito dvoličnost. Dovolj velika zaloga moči in navora za dinamično vijuganje po asfaltu, končna hitrost prek 200 km/h, po drugi strani pa presenečenje ob pogledu na potovalni računalnik:…

Voziti audija A4 z 1.9-litrskim motorjem pomeni čudovito dvoličnost. Dovolj velika zaloga moči in navora za dinamično vijuganje po asfaltu, končna hitrost prek 200 km/h, po drugi strani pa presenečenje ob pogledu na potovalni računalnik: 6,2 l! Še drugič, da slučajno ne bi prišlo do pomote in spoznanje, da gre za povprečno porabo. Izvrsten primer, da gre športnost z roko v roki tudi z varčnostjo, pa čeprav govorimo o štiri metre in pol dolgem ter poldrugo tono težkem karavanu!

Paket S line je pika na i

A4 v dolžino meri 5454 mm, zaznamujejo ga markantne prisekane linije, ki se precej oddaljujejo od mehke zaobljenosti njegovega predhodnika. Avtomobil deluje zrelo in v skladu s hišno filozofijo, dinamično. Samozavest visokih in razširjenih bokov nadgrajuje športni paket s 9-krakimi aluminijastimi platišči in pnevmatikami dimenzij 235/45 R17 ter napis S-line na stranskih zaščitnih letvah zadaj. Ostalo, kot na primer športno podvozje, je očem skrito. A4 ni ekstravaganten avtomobil, oblikovno ne ponuja presenečenj, je pa nezamenljiv, prepoznaven in športen. Je torej lep primer, da so lahko karavani bolj športni od limuzin.

Notranjost je ukrojena zelo športno

Pri Audiju tudi tokrat niso varčevali s kakovostjo. Notranjost je spretno ukrojena, uporabljeni so le najkakovostnejši materiali. Umirjenost oblik nakazuje brezčasnost in se ne podreja trenutnim modnim smernicam, kar se zdi primerno, predvsem pa načelno. Takšno ravnanje kupci od prestižne znamke, kakršna je Audi, tudi pričakujejo. Spredaj nas A4 pričaka s prvovorstnim udobjem, rahlo ukleščenostjo, kar daje občutek zlitja voznika z avtomobilom. Kljub utrjenemu športnemu podvozju in s tem večji občutljivosti na grbine in ostale nevšečnosti na cesti, ni slišati motečih zvokov ali občutiti zvijanja karoserije, še več, A4 deluje kot iz enega kosa. Športni paket S line po eni strani vsebuje elemente kozmetične narave (notranje stropne obloge iz črne barve, vstopne letve z napisom “S line”,dekorativni elementi iz matiranega aluminija), po drugi strani pa takšne resnično otipljive; voznik bo poleg odličnih usnjenih športnih sedežev najbolj vesel športnega volana. Športnosti je s tem zadoščeno, po drugi strani pa avanta težko štejemo med prostorne in uporabne karavane. Na zadnji klopi ne sodi med prostornejše, pa tudi prtljažnik s 442 l ne pomeni, da je prostora za prtljago v izobilju, četudi je nakladalni rob prijetno nizek.

1.9 TDI je tudi za dinamične voznike pravšnja izbira

1.9-litrski TDI motor je opremljen z neposrednim vbrizgom goriva po načelu črpalka-šoba, kar pomeni večjo glasnost v primerjavi s tehnologijo vbrizga po skupnem vodu. Čeprav so ga inženirji uspeli zvočno izolirati do te mere, da ni posebej moteč, so njegov zvok in tresljaji vseskozi prisotni. Če je to slabost, je hkrati tudi edina. Motor se na vseh drugih področjih več kot izkaže. Iz 1.9 l prostornine iztisne 96 kW ali 130 KM pri 4.000 vrt./min in največji navor 310 Nm, ki je na voljo pri ugodnih 1.9000 vrt./min. Pod tem se voznik sreča z rahlo zaspanostjo, malce više pa se motor zbudi in lepo vleče vse do visokih vrtljajev, ko s pomočjo šeststopenjskega menjalnika s športno kratkimi prestavnimi razmerji, prestavimo navzgor. Kratka prestavna ročica, oblečena v usnje, voljno menja svoj položaj, le vzvratna prestava včasih ne uboga. Moč se prenaša na vsa štiri kolesa s pomočjo pogona quattro, ki je opremljen s samodejno zaporo sredinskega diferenciala. Najvišja hitrost presega 200 km/h, pospeški znašajo 10,4 s, po drugi strani pa povprečna poraba le stežka doseže 7 l, lahko pa tudi liter in pol manj. Nismo samo moški in ženske iz dveh svetov!

Kot na tirnicah, vendar z obilico tresljajev

A4 s športnim podvozjem je sinonim za odlične vozne lastnosti tudi. Njegova lega je nevtralna tudi v zelo hitro voženih ovinkih, kar športni kombi opravi praktično brez nagibanja in z visoko mejo zdrsa. Veliko zaslug ima stalni štirikolesni pogon quattro, A4 z njim kar kliče k hitri vožnji in voznik se mu rade volje preda, zato se kazalec na merilniku hitrosti le redko ujema z omejitvami hitrosti. Malce potuhe prispevajo tudi odlične zavore, ki v kritičnih situacijah audija hitro in učinkovito zaustavijo. K zanesljivi legi doprinese nadzor stabilnosti ESP in zelo neposreden volanski mehanizem, ki blesti s povratnimi informacijami s cestišča. Nepotešeni bodo ostali le tisti, ki želijo več potovalnega udobja, saj takšno podvozje skupaj z nizkopresečnimi pnevmatikami pomeni močno občutljivost na slabe ceste in s tem precej stresanja potnikov.

Vroča roba ni poceni

Tudi A4 avant z dizelskim motorjem je bolj športen od svojih približno enako zmogljivih bencinskih sorodnikov. Občutek med vožnjo je v resnici še bolj intenziven, kot ga izražajo gole številke, zato ga brez zadržkov priporočamo tistim, ki želijo dinamičen in zmogljiv karavan srednjega razreda. Težav ne bo niti takrat, ko se boste z njim odpeljali na avtosejem, saj tudi na trgu rabljenih vozil A4 TDI ostaja vroča roba in zato visoko (o)cenjen. Tudi zato, ker audi A4 avant 1.9 TDI quattro S line s ceno 8.306.487 tolarjev že v osnovi ni poceni avtomobil. Če vam je toliko dinamike preveč, lahko seveda A4 dobite tudi brez športnega paketa, z drugimi besedami povedano, dobrih devetsto tisočakov ceneje.

Foto: Miloš Milač, Mitja Koželj