Turbodizelski GTI

Testi, Volkswagen

Najmočnejši škodi fabii z dodatkom RS je namenjen turbodizelski motor. Avtomobil je tako skoraj popoln GTI, saj motor zaradi svoje zasnove ne dovoljuje vrtenja v visoke vrtljaje, a zato razveseli z odlično prožnostjo in skromno…

Najmočnejši škodi fabii z dodatkom RS je namenjen turbodizelski motor. Avtomobil je tako skoraj popoln GTI, saj motor zaradi svoje zasnove ne dovoljuje vrtenja v visoke vrtljaje, a zato razveseli z odlično prožnostjo in skromno žejo. Poleg tega se je avtomobil na testu izkazal tako z dobro lego na cesti, solidno poskočnostjo kot tudi športnim vzdušjem v kabini in s športnimi dodatki na karoseriji.

Znana oblika s športnimi dodatki

Fabio zaznamujejo znane, rahlo zadržane oblikovalske poteze, v najbolj športni različici, RS, pa njeno športnost oznanja drugačen sprednji odbijač, poudarjeni stranski pragovi in diskreten spojler na vrhu vrat prtljažnega prostora. Serijska je tudi dvojna izpušna cev na zadku in platišča iz lahke litine premera 16 palcev, skozi katere je mogoče videti zelene zavorne čeljusti. Torej, skoraj tipičen predstavnik malih športnih GTI-jev.

Turbodizelskih 130 KM povsem zadostuje za športne zmogljivosti

Škodo fabio RS poganja turbodizel, preizkušen koncernski 1,9-litrski motor z močjo 130 KM pri 4.000 vrtljajih in navorom 310 Nm pri 1.900 vrtljajih na minuto. Fabia RS tako doseže največjo hitrost 204 kilometre na uro in do številke sto na merilniku hitrosti pospeši v 9,6 sekunde. Največ uporabnega navora je nekje med dvemi in štirimi tisočaki, zato je ob dinamični športni vožnji potrebno često posegati po sicer natančni ročici šeststopenjskega menjalnika. Poraba plinskega olja se giblje med šestimi in devetimi litri na sto kilometrov, kar je glede na zmogljivosti odličen dosežek. Od GTI-jev fabio RS tako oddaljuje le priganjanje bencinskega motorja v visoke vrtljaje in tudi s tem povezan zvok.

Podvozje je kompromis med športnostjo in udobjem

Podvozje predstavlja dober kompromis med lego na cesti in udobjem. Vzmetenje je čvrsto in kar precej tresljajev prenese na telesa potnikov, a ne v toliki meri, da bi preveč trpelo udobje. Po drugi strani pa je za najzahtevnejše športne navdušence malenkost premehko in avtomobil se ob priganjanju skozi ovinke nekoliko nagiba, pa tudi pri ostrejših zaviranjih je nekoliko preveč nemiren. Kompromis torej, ki ne poudarja niti udobja niti ekstremne lege na cesti. Kombinacija, ki se je na testu izkazala kot zelo posrečena.

Značilna škodina notranjost

Sedeži se sicer ponašajo s športno poudarjenimi robovi in tako v ovinkih nudijo soliden bočni oprijem, lahko pa bi bili za odtenek bolj udobni. Tudi uporabljeni materiali ne delujejo najbolj kakovostno, prav tako tudi ne plastika na armaturni plošči. Merilniki so tipično škodini, odlagalnih mest primanjkuje, prostornost je zgolj povprečna. Serijska oprema je solidna, s spiska dodatne opreme pa je mogoče izbrati še bočni zračni blazini, elektronski sistem za zagotavljanje stabilnosti ESP in še kaj.

Skromna turbodizelska poraba obljublja nizke stroške

Škoda fabia RS stane 4,1 milijona tolarjev, kar pravzaprav ni malo denarja, sploh glede na značko na nosu. Tehnika je sicer iz Volkswagnovega koncerna in preizkušeno dobra, zmogljivosti so solidne, avtomobil pa v celoti športen in zabaven, le vtis potniške kabine se ne more znebiti cenenega pridiha. Sicer pa je škoda fabia RS dobra izbira za športno naravnane voznike, obenem pa turbodizelski motor obljublja ob dobrih zmogljivostih tudi nizko porabo goriva in s tem povezane nizke stroške za gorivo.

Foto: Miloš Milač