Podrejenost prostoru

Renault, Testi

Avtomobili, kot je Renaultov trafic so pravzaprav pravi enoprostorci. Vse je namreč podrejeno notranjim meram, pa naj bo to škatlasta oblika, uporaba večinoma robustnejših materialov, podvozje, ki vzdrži velike obremenitve in navsezadnje temu primerni motorji….

Avtomobili, kot je Renaultov trafic so pravzaprav pravi enoprostorci. Vse je namreč podrejeno notranjim meram, pa naj bo to škatlasta oblika, uporaba večinoma robustnejših materialov, podvozje, ki vzdrži velike obremenitve in navsezadnje temu primerni motorji. So pač delovni konji današnjega časa in svojo nalogo opravljajo z odliko. Tudi v civilni preobleki, kadar so namenjeni prevozu potnikov.

Renaultova oblikovna drugačnost

Lep primerek svoje vrste je Renault trafic v različici passenger, 4,78 m dolgo vozilo za največ osem potnikov (serijsko sedem), ki med svoje neposredne konkurente šteje dvojčka opla vivara, ford transit kombi in novega Volkswagnovega multivana. Velikan z zaobljenimi linijami sprednjega dela, velikimi žarometi in strmo vzpenjajočo se bočno linijo malce odstopa od razrednega povprečja. Sorodstvo z dostavniki pri passengerju lepo skrivajo odbijači in letve v barvi karoserije, značilna Renaultova maska motorja in velike steklene površine, ki zagotavljajo zračno kabino z odličnim razgledom. Pragovi iz sive plastike vozilo optično znižajo in nudijo tudi nekaj zaščite pri vstopanju jezne najstnice z »bulerji«. Tudi v tej različici ostaja prednost nizek nakladalni rob solidno odmerjenega prtljažnika, ki v osnovi mer 673 l in je povečljiv do 3.092 l, na podu pa so nameščeni tudi obroči za pritrditev prtljage.

Trafic ni mojster notranje preobrazbe

Če je pri manjših enoprostorcih, ki temeljijo na klasičnih modelih, vstop med vsemi štirikolesniki najlažji, je pri traficu potrebnega nekaj več plezanja. Ta se zato odkupi z velikimi vrati, ki so na desnem boku drsna in skupaj z le dvema sedežema v drugi vrsti (pri testni različici) omogočajo lahkoten dostop do tretje. Sedi se visoko in čeprav trafic v dolžino meri toliko kot limuzina višjega razreda, je zaradi dolge medosne razdalje potrebnega nekaj privajanja, dobro, da občutek nadzora nad merami močno izboljšata dvodelni bočni ogledali in sama pravokotna oblika karoserije. Notranjost je sicer nekoliko imenitnejša od dostavnih različic, več je oblog iz velurja, s katerim so prevlečene tudi obloge vrat in stranic, pod pa v celoti prekriva preproga. Ostaja pa ne najbolj kakovostna trda plastika, ki jo je pač potrebno vzeti v zakup, čeprav konkurenca (VW multivan) sicer za višjo ceno ponuja več. Fiksno nameščeni sedeži, ki močno omejujejo fleksibilnost, so opremljeni z naslonjali za komolce, za večje potovalno udobje pa skrbi tudi dodatna zvočna zatesnitev.

Pokončno sedenje in položen volan

Vožnja s traficom je umirjena in prijetna. Voznikov in sovoznikov sedež sta nastavljiva po višini, prav tako tudi precej položen volanski obroč, zato namestitev kljub pokončnemu sedenju ni problematična. Armaturna plošča s črnim nadstreškom in lahko dostopnimi stikali, ki so le pri radiu odločno premajhni in nepregledni, solidno opravlja svoje delo. Tam je nameščena tudi ročica menjalnika, kar sprosti prostor med sprednjima sedežema, pograjamo lahko le slabo izrabljeno sredinsko konzolo brez predalov, ki jih sicer najdemo na vratih in pod obema klopema. Prostora za kolena in glave je v vseh treh vrstah dovolj, na vseh sedežih pa je z vgrajenimi tritočkovnimi varnostnimi pasovi in zglavniki dobro poskrbljeno tudi za varnost. Med varnostne sisteme sodita še zavorni sistem s štirimi kolutnimi zavorami, ki jih dopolnjujeta sistem ABS z elektronskim razporejanjem zavorne moči EBD. Serijsko sta vgrajeni tudi čelni varnostni blazini.

Tudi najmočnejši dizel nima lahkega dela

Renault trafic passenger je na voljo s štirimi motornimi različicami, bencinsko 2.0 16 V s 120 KM ter dizelskimi od 1.9-litrske dCi s 80 KM, do najzmogljivejše 2.5-litrske dCi s 135 KM (99 kW), ki se je znašla tudi v naši garaži. Krivulja navora s 310 Nm navora doseže svoj vrh že pri nizkih 1.750 vrtljajih v minuti, kar pa še ne pomeni lahkega dela s 1881 kg prazne in 3015 kg dovoljene skupne teže. Tej nalogi je vsekakor kos, ob tem v povprečju porabi okroglih deset litrov in je nekoliko glasen. Za prenos moči na sprednja 16-palčna kolesa skrbi šeststopenjski ročni menjalnik z malce nenatančno prestavno ročico z dolgimi hodi, ki se odkupi s svojo lahkotnostjo. Velika masa in mere vozila vabijo k umirjeni vožnji, za kar vam bodo hvaležni tudi ostali potniki.

Passenger mami z ugodno ceno

Trafic passenger je torej veliki enoprostorec v pravem pomenu besede. Za udoben prevoz velikega števila potnikov pravzaprav ni boljše izbire, tako v uporabnem, kot tudi v cenovnem smislu. Veliki renault z najbogatejšim paketom opreme privilege stane 6.254.000 tolarjev, kar je pravzaprav cena nekoliko bolje motorizirane limuzine srednjega razreda. Ob tem ponuja tudi podobno udobje s potovalnim računalnikom, centralnim daljinskim zaklepanjem, električnim dvigom stekel spredaj in električno nastavljivimi zunanjimi ogledali, klimatsko napravo z ločeno nastavitvijo zračenja zadaj ter radijski sprejemnik s predvajalnikom CD.

Foto: Miloš Milač