Naravi prijazen SUV

Aktualno, Zanimivosti

Prvi Fordov hibridni avtomobil bo, presenetljivo, terenec. Escape hybrid bo hkrati tudi prvi hibridni serijski SUV nasploh, ki bo premierno predstavljen na avtomobilskem salonu v New Yorku. Poleg domačega trga si pri Fordu veliko obetajo…

Prvi Fordov hibridni avtomobil bo, presenetljivo, terenec. Escape hybrid bo hkrati tudi prvi hibridni serijski SUV nasploh, ki bo premierno predstavljen na avtomobilskem salonu v New Yorku. Poleg domačega trga si pri Fordu veliko obetajo tudi od evropskega, kjer ga bomo srečevali pod imenom maverick. Začetek prodaje napovedujejo za konec poletja.

Hibridni escape, ki so ga razvili skupaj z Volvom ima nameščena bencinski in električni motor, ki drastično zmanjšuje porabo in škodljive emisije, brez da bi bile s tem ogrožene zmogljivost in uporabnost. Elektromotor s 65 kW se napaja iz 300-voltne baterije, ki je nameščena pod prtljažnim prostorom in, kadar je to potrebno, močno okrepi moč 2.3-litrskega štirivaljnika. Dodatno so inženirji namestili še generator s 28 kW. Pri Fordu tako kljub skromni porabi obljubljajo zmogljivosti, kot jih ima šestvaljnik s 200 KM, cena escapa pa se je zaradi tega približala večjemu explorerju. Za razliko od nekaterih podobnih avtomobilov je escape pravi hibrid, kar pomeni, da se v določenih okoliščinah pelje tudi brez bencinskega motorja. Pri majhnih hitrostih do 40 km/h ga določen čas poganja le elektromotor. V celoti naj bi bil doseg escapa približno 800 kilometrov.