Letošnje mačke se predstavljajo tudi v Sloveniji

Aktualno, Novosti

Slovenski zastopnik za vozila Jaguar, podjetje Summit Avto, je predstavilo celotno paleto vozil za letošnje leto. Jaguarji so zaradi vse bolj neusmiljenih tržnih zahtev naposled le dobili tudi dizelski motor, najmanjši X-type pa je na…

Slovenski zastopnik za vozila Jaguar, podjetje Summit Avto, je predstavilo celotno paleto vozil za letošnje leto. Jaguarji so zaradi vse bolj neusmiljenih tržnih zahtev naposled le dobili tudi dizelski motor, najmanjši X-type pa je na voljo tudi v karavanski različici. Letos načrtujejo prodajo 32 jaguarjev, in sicer 13 modelov X-type, osem S-type, prav toliko XJ in tri XK.

X-type estate

Jaguar X-type estate pomeni za Jaguar dve pomembni prelomnici. Prvič je plemenita mačka dobila karavanski nahrbtnik in prvič pod njenim motornim pokrovom prede dizelski motor. V modelu X-type so na voljo štirje različni pogonski agregati. Trije šestvaljni V6 bencinski motorji prostornine 2,0, 2,5 in 3,0 litra in že omenjeni 2,0-litrski turbodizel s 130 KM. Motor vseskozi ostaja uglajeno tih, dovolj prožen tudi v nižjih vrtljajih, pa tudi višje ne kaže odpora do vrtenja. Na voljo so trije paketi opreme, osnovni classic, športno naravnan sport in prestižneje ukrojen executive, pa tudi spisek dodatne opreme je dolg in tudi primerno drag. Cena za najcenejši jaguar X-type estate 2,0 D classic je 8,02 milijona, medtem ko najcenejši bencinski model, X-type estate 2,0 V6 classic, velja 8,29 milijona tolarjev. Najdražja dizelska različica je za 9,10 milijona X-type estate 2,0 D executive, najdražji sploh pa je jaguar X-type estate 3,0 V6 executive, ki stane 11,13 milijona tolarjev. Prodaja v Sloveniji se začne prvega aprila, vzporedno z njim pa bo na voljo tudi limuzinski X-type z dizelskim motorjem.

S-type

Jaguar S-type je oblikovno osvežitev premierno doživel v začetku leta v Detroitu, prvega aprila pa bo zapeljal tudi na slovenske ceste. Na sprednjem delu se ponaša z drugačnim odbijačem in pri močnejših različicah s kromirano masko, drugačna pa sta tudi zadnji odbijač in letvica na pokrovu prtljažnega prostora. Osvežitve je s smotrnejšo razporeditvijo nekaterih elementov deležna tudi potniška kabina, platišča iz lahke litine pa pri vseh različicah lahko sedaj merijo v premeru 18 palcev. Na voljo so prav tako trije paketi opreme, classic, sport in executive, sprva pa bodo v Sloveniji na voljo tudi trije bencinski motorji, in sicer 2,5 in 3,0-litrska V6 ter 4,2-litrski V8. Julija se jim pridružuje tudi različica z 2,7-litrskim šestvaljnim V6 dizelskim pogonskim agregatom, kateremu največjo moč 201 KM zagotavljata dva turbinska polnilnika. Cena za osnovni jaguar S-type 2,5 V6 classic znaša 10,69 milijona tolarjev, najdražji S-type 4,2 V8 executive pa velja 15,60 milijona oziroma s turbinskim polnilnikom podprt S-type 4,2 V8 ‘R’ s 400 KM dobite za 19,30 milijona tolarjev. Cene dizelsko gnanih različic še niso dokončno določene, bodo pa verjetno za dobrega pol milijona višje od najcenejšega bencinsko gnanega S-typa.

XJ in XK

Največji in najprestižnejši, jaguar XJ, je bil uradno v Sloveniji predstavljen že novembra lani, ponaša pa se s povsem aluminijasto karoserijo, kar pripomore k razmeroma nizki teži celotnega avtomobila. Cena zanj se začne s 16,88 milijona za XJ 3,0 V6 classic in konča dobrih deset milijonov višje, oziroma pri 26,98 milijonih tolarjev za XJ 4,2 SUPER V8 S/C. Nekoliko je prenovljen tudi prestižni športnik XK, ki se ponaša z nekoliko spremenjeno podobo sprednjega in zadnjega dela, boljšo aerodinamiko in serijskim zadnjim spojlerjem. Cena za XK8 za atmosfersko polnjenim V8 s 300 KM v različici coupe znaša 19,89 milijona oziroma v različici cabriolet 22,30 milijona tolarjev. Pri modelu XKR osemvaljnik diha s pomočjo turbinskega polnilnika in razvije 400 KM, cena pa je 22,87 milijona tolarjev za XKR coupe oziroma 25,32 milijona tolarjev za XKR cabriolet. Oba avtomobila, tako XJ kot tudi XK, je že mogoče naročiti.