Zadnji na cilju, a vendarle športnik

Ford, Testi

Medtem ko renault scénic, opel zafira in od nedavnega tudi VW touran že nekaj časa razvajajo predvsem družinsko usmerjene kupce, so pri Fordu doslej le nemo opazovali in preštevali izgubljene dobičke v rastočem segmentu kompaktnih…

Medtem ko renault scénic, opel zafira in od nedavnega tudi VW touran že nekaj časa razvajajo predvsem družinsko usmerjene kupce, so pri Fordu doslej le nemo opazovali in preštevali izgubljene dobičke v rastočem segmentu kompaktnih enoprostorcev. Tega obdobja je naposled konec, Ford ima s focusom C-Maxom končno v ognju nekaj vročega železa. Preizkusili smo ga z novim 1.6-litrskim turbodizlom in osnovnim paketom opreme ambiente.

“New edge design” je postal konzervativen

C-Max si osnovo deli z mazdo3 in volvom S40, uporabili pa jo bodo tudi pri novem focusu. Po velikosti sodi v razredno povprečje, dolg je 4333 mm, širok 1825 mm, višina je s 1595 mm dokaj skromna, zato pa medosje znaša ugodnih 2640 mm. Že na prvi pogled deluje nižje od konkurence, strešna linija se močneje spušča in se konča v rahlo poševnem zadku s pokončnimi lučmi. Zadaj je brž ko ne podoben manjši fiesti in po mojem mnenju nekoliko preveč dolgočasen. Spredaj kraljuejo lepo oblikovani žarometi z integriranimi smerniki in tradicionalna hišna maska motorja. C-Max ima veliko steklenih površin, zato je preglednost v vse smeri zelo dobra. Z boka so opazni za forde značilni izbočeni blatniki, ki avtomobil na videz nekoliko razširijo.

“Pet sedežev je dovolj”

Medtem, ko se konkurenca ubada z vprašanjem, kako vsaj približno udobno prepeljati sedem potnikov, so se pri Fordu odločili, da ponudijo le pet sedežev, češ, da več povprečen kupec ne potrebuje. To so ugotovili s tržno raziskavo, niso pa polemizirali o tem, ali naj bo potniška kabina kljub temu prilagodljiva, ali ne. In tudi niso! Druga vrsta namreč omogoča številne možnosti, trije sedeži niso le zložljivi, temveč omogočajo tudi skrajno udobno namestitev za dva potnika. Srednji sedež je mogoče enostavno potisniti nazaj, srednja sedeža diagonalno odmakniti vsaksebi, ob tem pa se precej poveča prostor za kolena. Seveda se tedaj močno skrči prtljažnik, ki sicer v osnovi meri ugodnih 550 l, v tej disciplini forda prekašata le touran in zafira. Z odstranitvijo sedežev v drugi vrsti ga lahko povečamo na 1.620 l.

Armaturna plošča klasične oblike

Časi ekstravagantne armaturne plošče, s katero se ponaša navadni focus, so minili. Ta namreč deluje zelo urejeno in umirjeno. Instrumenti so logično nameščeni in pregledni, stikala so ergonomsko oblikovana. V C-Maxu se sedi nekoliko nižje kot pri konkurenci, sedeži so udobni in dovolj zajetni, prestavna ročica je nameščena na armaturni plošči in lepo dosegljiva. Količina odlagalnih predalov sodi nekako v povprečje, škoda le, da pri osnovni različici ambiente ni sredinskega naslonjala za roke in pod njim uporabnega predala. Varnostna oprema zajema sprednje in stranske varnostne blazine ter varnostne pasove z omejevalnikom zatezne sile.

1.6-litrski TDCi več obljublja na papirju, kot zmore v praksi

Vozne lastnosti so bile pri razvoju C-Maxa nedvomno v ospredju. Navduši s pravim kompromisom med športnostjo z malo nagibanja v ovinkih in zelo neposrednim volanskim mehanizmom ter udobjem prijetnega družinskega sopotnika. Vožnja skozi ovinke je svojevrstna zabava, avtomobil uboga na vsak ukaz, zato voznik hitro pozabi, da sedi v enoprostorcu. Čvrstemu podvozju lahko očitamo le nekaj slabše glajenje cestnih grbin, vendar prej našteto odtehta. Vse različice razen osnovne so opremljene z elektronskim nadzorom stabilnosti ESP. Testnega C-Maxa je poganjal popolnoma nov 1.6-litrski turbodizelski agregat z 80 Kw/109 KM in 240 Nm najvišjega navora. Medtem, ko na papirju prepriča s svojo sodobno zasnovo, ima v praksi z 1,4 tone težkim fordom kar precej dela. Predvsem moti dokajšnja neodzivnost zunaj optimalnega območja delovanja, zlasti pod 2.000 vrtljaji v minuti, kjer se bolj malo dogaja. Motor je tudi glasnejši od TDCi-jev, ki smo jih vajeni pri mondeu, verjetno zaradi enoprostorske zasnove karoserije s kratkim nosom. C-Max s tem motorjem do hitrosti sto km/h pospeši v 11,3 s, kazalec pa se ustavi pri 185 km/h. S svojo povprečno zmogljivostjo 1.6 TDCi ni ravno vzoren sopotnik C-Maxovega športnega karakterja.

900.000 SIT razlike

Dodaten argument proti 1.6-litrskemu turbodizlu je njegova visoka cenovna razlika v primerjavi z bencinsko osnovo. Medtem ko focus C-Max 1.6 16V v osnovni različici stane ugodnih 3.8 milijona tolarjev, pa se z 1.6-litrskim TDCi cena povzpne za devetsto tisočakov na 4,7 milijona. Oprema ambiente sicer zajema klimatsko napravo, električni pomik prednjih stekel, električno nastavljivi vzvratni ogledali in voznikov sedež nastavljiv po višini. Zabave željni družinski očetje bodo morali torej poseči po 1.8-litrskem bencinskem motorju s 120 KM, nezahtevnim pa bo dobro služil tudi osnovni bencinski motor. Odlično podvozje dobite v vsakem primeru!

Foto: Miloš Milač