Italijani pohiteli s pričetkom proizvodnje

Aktualno, Novosti

Zaradi ugodnega odziva javnosti na lanskem salonu motociklov v Münchnu in še ugodnejšega odziva letos v Milanu, se je Moto Guzzi odločil pohiteti z modelom griso. Ta legendarna italijanska znamka motociklov je pred nekaj leti…

Zaradi ugodnega odziva javnosti na lanskem salonu motociklov v Münchnu in še ugodnejšega odziva letos v Milanu, se je Moto Guzzi odločil pohiteti z modelom griso. Ta legendarna italijanska znamka motociklov je pred nekaj leti dobila nov zagon, začetek proizvodnje grisa pa so namesto v letu 2005 napovedali že za drugo polovico leta 2004.

 

Iz vsakega segmenta nekaj
Pri Moto Guzziju so grisa označili kot ‘techno-cruiser’, sicer pa je nekakšna mešanica med športnikom, streetfighterjem in cruiserjem ter ga težko uvrstimo v določen segment. Modne zapovedi v Italiji trenutno prisegajo na Harley-Davidsonove motocikle, Moto Guzzi pa si želi z izjemno atraktivnim grisom odrezati svoj delež.

Enak pogonski agregat verjetno tudi v MGS-01 corsa
Pogonski agregat predstavlja znan dvovaljni V-twin s kotom med valjema 90 stopinj in gibno prostornino 992 kubičnih centimetrov, obogaten s štiriventilsko tehniko pa naj bi razvijal približno 102 KM. Ker griso nima nikakršnega oklepa, je hladilnik za olje nameščen na desni strani karterja, po levi strani pa je speljan izpušni sistem. Verjetno je motor enak kot pri konceptnem MGS-01 serie oziroma z imenom za serijsko proizvodnjo MGS-01 corsa, ki bo s tekočih trakov najbrž zapeljal sočasno z grisom.

Kardanski prenos, speljan skozi nihajno roko
Menjalnik je šeststopenjski, moč pa je na zadnje kolo speljana na enak način, kot pri letos predstavljeni brevi V1100. To pomeni kardanski prenos, speljan skozi enojno zadnjo nihajno roko, ki ga je Moto Guzzi tudi patentiral. Tak sistem, sklicujoč se na vire, obljublja bolj blago podajanje moči oziroma eliminira slabosti kardanskega prenosa, se pravi sunkov pri ostrem dodajanju in odvzemanju plina. Popolnoma nov okvir z obeh strani obdaja rezervoar za gorivo, griso pa naj bi tehtal okoli 200 kilogramov.