Lahkotna Korejka

Hyundai, Testi

Kompaktna elantra je bila predstavljena leta 1991 in je kmalu postala eden izmed najbolje prodajanih korejskih avtomobilov. Leta 1997 je doživela prenovo, štiri leta kasneje pa je prišla na vrsto tretja generacija z daljšo medosno…

Kompaktna elantra je bila predstavljena leta 1991 in je kmalu postala eden izmed najbolje prodajanih korejskih avtomobilov. Leta 1997 je doživela prenovo, štiri leta kasneje pa je prišla na vrsto tretja generacija z daljšo medosno razdaljo in prostornejšo kabino. Danes Korejka na trgu nima lahkega dela, prepričati zna predvsem s ceno. Preizkusili smo različico s 1.6-litrskim bencinskim motorjem in opremo GL za slabe tri milijone tolarjev.

Ostarela karoserijska zasnova

Čeprav je zunanjost v primerjavi s predhodnico dobila nekaj ostrejših robov, ki so zamenjali okrogline, je elantra bolj aerodinamična kot prej. Kljub temu njena oblika ni ravno prepričljiva, za to ji primanjkuje nekaj sodobnih oblikovalskih prijemov, predvsem pa skladnosti. Na prvi pogled nekoliko spominja na toyoto corollo iz preteklih let, s tem pa je jasno, da hyundai stavi predvsem na ugodno ceno in ne diši po čem iz višjega cenovnega segmenta. Za nekaj svežine poskrbijo le zadnje luči z zanimivo optiko, žarometi pa so pod modnim prozornim steklom. Pod prtljažnimi vrati najdemo uporabnih 415 l prostora z dovolj lahkotnim dostopom.

Uporabna kabina s prevladujočo temno-sivo plastiko

Elantra ima 2610 cm dolgo medosno razdaljo, kar zagotavlja solidne prostorske razmere v notranjosti, čeprav kabina deluje predvsem v širino nekoliko utesnjeno. Kljub strehi, ki je dovolj oddaljena od glav potnikov, je občutek zaradi velike količine temno-sive plastike, ki na mestih deluje ceneno, vse prej kot zračen. Zadnja klop je pri kombilimuzini deljiva, kar pripomore k uporabnosti, nekoliko manj pa bodo potniki veseli mehkih sedežev z malo bočne opore. Med vožnjo posebej pri višjih hitrostih je močna prisotnost šumov, ki jih povzročajo pnevmatike in veter okoli vogalov karoserije. Notranjost sicer ponuja dovolj odlagalnih mest, preglednost je solidna. Stikala so na svojih mestih in jih je lahko upravljati, težavo povzročajo le miniaturni gumbi naknadno vgrajenega avtoradia, ki sicer zadostuje le za nezahtevno poslušanje. Samodejna klimatska naprava dobro opravlja svoje delo, za varnost skrbijo prednje in stranske varnostne blazine, ABS ter tritočkovni varnostni pasovi tudi na zadnji klopi.

Motor je primeren predvsem za umirjeno vožnjo

1.6-litrski bencinski agregat je za svojo velikost dovolj odziven, njegova zmogljivost pa pričakovana. Največjo moč 77kW / 105 KM doseže pri 5800 vrtljajih v minuti, največji navor 143 Nm pa pri 4500 vrtljajih, kar pomeni, da ga je pri odločnejši vožnji potrebno pošteno priganjati, ob tem pa postane nesramežljivo glasen in nekoliko robat. Dodatna težava pri testnem avtomobilu je bilo počasno padanje vrtljajev ob odvzemu plina, kar je oteževalo prestavljanje. S tem motorjem je elantro smotrno peljati predvsem umirjeno, ob večinoma takšni vožnji smo namerili povprečno porabo slabih osem litrov.

Lahkoten menjalnik in volanski mehanizem

Voznikov položaj za volanom z občutkom nizkega sedenja je soliden. Volanski mehanizem je lahkoten, pri višjih hitrostih celo preveč in ne ponuja pravih povratnih informacij glede oprijema pogonskih koles. Pohvalo si zasluži menjalnik z lahkotno in dovolj natančno prestavno ročico. Čeprav ima Elantra dokaj mehko podvozje, ki se močno nagiba v hitrih ovinkih, cestnih grbin ne blaži z odliko, podvozje pa je ob tem tudi dokaj glasno. Zavore so spredaj kolutne, zadaj pa bobnaste, zato vrhunskih rezultatov ni pričakovati. Elantra sicer dobro opravlja delo prevoznega sredstva, vendar za kaj več ni primerna. Nekoliko presenetljivo, če pomislimo na odlične vozne lastnosti coupeja in vse večji ugled, ki si ga Hyundai pridobiva v svetovnem rally prvenstvu.

Za nezahtevne voznike

Avtomobile, kot je elantra, je kljub pomanjkljivostim v nekem smislu prijetno voziti. Velja za posebneža, ki nekoliko spominja na uspešne pretekle japonske čase, vendar kaj več ne zmore. Razlika je zaradi močne in v marsičem boljše opozicije še bolj očitna, zato največji korejski koncern čaka veliko dela pri razvoju njenega naslednika. Seveda pa so pričakovanja kupcev različna in mnogi avtomobil še vedno smatrajo predvsem kot prevozno sredstvo. Zanje elantra s 1.6-litrskim motorjem, opremo GL in ceno 2,92 milijona slovenskih tolarjev ni napačna izbira.

Foto: Miloš Milač, Mitja Koželj