V tretje gre rado

Aktualno, Novosti

Vse večjo priljubljenost kombijevskih zadkov v zadnjem času videvamo tudi v višjem srednjem razredu, predstavnike pa večinoma najdemo med prestižno nemško trojico. BMW-jeva serija pet s kombijevskim zadkom, ki bo doživela svetovno premiero v Ženevi,…

Vse večjo priljubljenost kombijevskih zadkov v zadnjem času videvamo tudi v višjem srednjem razredu, predstavnike pa večinoma najdemo med prestižno nemško trojico. BMW-jeva serija pet s kombijevskim zadkom, ki bo doživela svetovno premiero v Ženevi, prihaja na trg že v tretji generaciji, sprva z dvema bencinskima in dizelskima motorjema, jeseni pa še z novim dizelskim motorjem z dvema turbinama v izvedbi 535d.

Tudi s projekcijskim zaslonom in panoramskim strešnim oknom

Nova serija 5 touring je v primerjavi s predhodnico zrasla v vse smeri, prav tako pa je s 535 litri prostornejši tudi prtljažnik z deljivo zadnji klopjo v razmerju 60:40. S podiranjem klopi ta naraste na 1.650 l, kar je za 125 l več kot nekoč. Kljub temu je inženirjem uspelo z uporabo lahkih materialov kot je aluminij za slabih 50 kg znižati težo vozila. Zadržali so praktično dvodelno odpiranje prtljažnih vrat, ki jih je mogoče upravljati tudi z elektriko. V primeru, da so nameščene pnevmatike, s katerimi je možno tudi ob predrtju nadaljevati z vožnjo, pridobimo v prostoru za rezervno kolo dodatnih 35 l. V prestižnem karavanu bodo seveda na voljo vse dobrote, ki jih najdemo že pri limuzini (aktiven volan, aktivno podvozje, aktivni žarometi…), novost pa bo projekcijski zaslon z bistvenimi informacijami za voznika na vetrobranskem steklu, ki bo na voljo jeseni. Veliko panoramsko strešno okno bo poslej razveseljevalo potnike spredaj in zadaj.

Rojstvo novega trilitrskega turbodizla

Nov agregat, ki bo na voljo tudi v limuzini, zmore 272 KM in kar 560 Nm največjega navora, ki je na voljo pri 2.000 vrtljajih v minuti. Da je izjemno elastičen, priča podatek, da 500 Nm ustvari že pri nizkih 1.500 vrtljajih. 535d do sto km/h požene v 6,6 sekundah. Skrivnost je v dvostopenjskem prisilnem polnjenju, kjer vsaka od dveh turbin deluje pri določenem intervalu vrtljajev, v primerjavi z običajnim agregatom v 530d se ob tem za 500 vrtljajev (največ 4.800) razširi razpon delovanja motorja. Izpušni sistem s filtrom sajastih delcev izpolnjuje normo Euro 4. Ob začetku prodaje bodo kupci lahko izbrali tudi najšibkejši 2.5-litrski turbodizel s 177 KM in 400 Nm navora, ki petko do hitrosti sto km/h požene v 8,3 s.

Sprva po zmogljivostih skrajna bencinska motorja

Najšibkejši bencinski agregat v seriji 5 touring bo znani 2.5-litrski šestvaljnik s 192 KM in 245 Nm navora v različici 525i SE. S 4.4-litrskim osemvaljnikom z razmestitivijo valjev v obliki črke v različici 545i SE bo poskrbljeno tudi za najzahtevnejše. 333 KM in 450 Nm navora je mimogrede na voljo tudi v novi seriji šest z istim motorjem. Različici 520i in 530 i SE touring prideta na vrsto spomladi prihodnje leto. Vsi avtomobili so serijsko opremljeni z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, za doplačilo pa je na voljo tudi samodejni menjalnik z možnostjo ročnega prestavljanja steptronic.