Najbogatejši avensis wagon poleg udobja razvaja tudi z bogato opremo

Testi, Toyota

Toyota avensis je tudi v karavanski različici wagon ohranila svojo klasično, rahlo zadržano, a prepoznavno obliko. Preizkusili smo različico s turbodizelskim motorjem, ki po svojih lastnostih sodi med povprečne, in najbogatejšo opremo sol, ki razvaja…

Toyota avensis je tudi v karavanski različici wagon ohranila svojo klasično, rahlo zadržano, a prepoznavno obliko. Preizkusili smo različico s turbodizelskim motorjem, ki po svojih lastnostih sodi med povprečne, in najbogatejšo opremo sol, ki razvaja z luksuznimi dodatki in kvalitetnim vzdušjem v udobni potniški kabini.

Luksuzna in svetla potniška kabina

Počutje v potniški kabini meji že na luksuz, k čemer pripomorejo kvalitetni materiali svetlih barv in armaturna plošča z letvico v imitaciji lesa. Pohvaliti velja tudi udobne sedeže in predvsem domiselno in uporabno ročico za nastavitev naklona naslonskega dela. Ob medosni razdalji 270 cm je tudi na zadnji sedežni klopi dovolj prostora za povprečno velikega potnika, če le voznik ali sovoznik ne sodita med največje. Prtljažni prostor v osnovi meri radodarnih 520 litrov oziroma ob podrtih naslonjalih zadnjih sedežev 1.500 litrov, zamerimo pa mu odsotnost lučke za osvetlitev. Oprema je bogata in poleg elektrifikacije pomičnih delov in klimatske naprave na primer nudi tudi dodatno ogrevanje kabine in sprednjih sedežev, kar pride prav v mrzlih jutrih, soliden radisjki sprejemnik s CD predvajalnikom in osmimi zvočniki ter pralne šobe sprednjih žarometov.

Popolna varnostna oprema in pet zvezdic na crash testu

Oprema sol pomeni najvišjo raven in ponuja popolno varnostno opremo sedmih zračnih blazin. Dve sprednji, sprednji bočni, varnostni zavesi in dodatno zračno blazino, ki v primeru trka ščiti voznikova kolena. Tako je pasivna varnost na visoki ravni, k čemur priča tudi vseh pet doseženih zvezdic na crash testu. Učinkovite zavore so opremljene s protiblokirnim zavornim sistemom ABS z elektronsko raporeditvijo zavorne moči EBD in ojačevalnikom zavorne sile BA, prav tako pa v opremo sol sodita tudi elektronska sistema za zagotavljanje stabilnosti VSC in sistem proti spodrsavanju pogonskih koles TRC, vendar bi slednji lahko svoje delo opravljal precej bolj dosledno.

2,0-litrski turbodizel s 116 KM sodi med povprečne

D4-D je oznaka za Toyotin 2,0-litrski turbodizelski motor z vbrizgom goriva po sistemu skupnega voda (common rail). Največja moč znaša 116 KM pri 3.600 vrtljajih, navora pa je za 280 Nm pri 2.000 vrtljajih na minuto. Pogonski agregat glede na konkurente ne sodi med najboljše, saj pod 2.000 vrtljaji zeva precejšnja tako imenovana turbo luknja, obenem pa je v višjih vrtljajih tudi razmeroma glasen. Največja hitrost znaša 190 kilometrov na uro in pospešek do številke sto 11,4 sekunde, poraba plinskega olja pa je ob zmerni vožnji na testu dosegla okoli sedem litrov na sto kilometrov.

Avensis učinkovito poudarja udobje

Avensis stavi predvsem na udobje, saj je vzmetenje razmeroma mehko in tako učinkovito požira cestne neravnine, obenem pa se v hitro voženih ovinkih avtomobil kar precej nagiba. Tudi volanski obroč je nekoliko prevelik in preveč posreden za športno vožnjo, na njem pa so nameščena stikala za upravljanje radijskega sprejemnika. Menjalnik je petstopenjski z razmeroma dolgimi prestavnimi razmerji, čeprav mu za vožnjo po avtocesti ne bi škodovala še šesta prestava. Prestavna ročica je natančna, a z razmeroma dolgimi hodi.

Cena je nekoliko nadpovprečna, a jo upraviči bogata oprema

Toyota avensis wagon 2,0 D4-D sol se je tako na testu izkazala kot zelo prijeten in kvalitetno izdelan avtomobil, ki se zaradi luksuznega vzdušja v potniški kabini že malenkostno spogleduje s premium razredom. Ob tem je cena s 6,12 milijona tolarjev nekako v zgornjem delu razrednega povprečja, a se za to avensis oddolži z veliko mero udobja in bogato opremo, a obenem tudi nekoliko manjšo mero športnosti.

Foto: Miloš Milač