Obujena tradicija

Aktualno, Novosti

Samo dve leti po tem, ko je Laverda prešla pod okrilje Aprilie, so Italijani držali besedo in na salonu motociklov v Milanu predstavili novo laverdo SFC1000, kot prvi motocikel obujene znamke. Ime Laverda je vedno…

Samo dve leti po tem, ko je Laverda prešla pod okrilje Aprilie, so Italijani držali besedo in na salonu motociklov v Milanu predstavili novo laverdo SFC1000, kot prvi motocikel obujene znamke. Ime Laverda je vedno pomenilo sinonim za zmage na dirkah in tudi nezgrešljivo obliko, tako da ima SFC1000 namen nadaljevati to tradicijo.

 

Vrnitev imena SFC
Mnogo let je že minilo, odkar je Francesco Laverda leta 1947 zasnoval in izdelal svoj prvi motocikel s 75 kubičnimi centimetri. Vsa leta svojega obstoja je Laverda s svojimi motocikli vedno izstopala iz konkurence s svojimi inovativnimi tehničnimi rešitvami, v kombinaciji s strastjo in nezgrešljivo obliko. Laverda je svoj vrhunec dosegla v šestdesetih in sedemdesetih letih, ko je zmagovala z modelom 750SFC. Ta legendarni motocikel je bil hiter in privlačno oblikovan, se pravi motocikel za prave entuzijaste. Ime SFC se je vrnilo, nova laverda pa pooseblja karakter svojih prednikov, a v motociklu za tretje tisočletje.

Apriliin pogonski agregat
Za pogon skrbi znan Apriliin dvovaljni V-twin s kotom med valjema 60 stopinj in s po štirimi ventili nad vsakim valjem, ki v laverdi SFC1000 razvije največjo moč 133 KM pri 9.500 vrtljajih in največji navor 105 Nm pri 7.500 vrtljajih na minuto. Privit je v okvir iz jeklenih cevi, dodatno ojačenih z aluminijastimi ploščami. Moč motorja se na zadnje kolo prenaša preko šeststopenjskega menjalnika s kratkimi prestavnimi razmerji, največja hitrost pa znaša, sklicujoč se na podatke, preko 280 kilometrov na uro.

Vrhunska tehnika v le nekaj sto motociklih
Ostala tehnika je vrhunska, tako so na primer sprednje vilice proizvajalca Öhlins in so popolnoma nastavljive. Zadnja nihajna je roka je narejena iz aluminija, zavorni diski pa so opremljeni z radialnimi zavornimi čeljustmi. Motociklov s tako bogato tehniko nameravajo narediti le v nekaj sto primerkih, obenem pa pri Laverdi načrtujejo tudi SFC1000 z nekaj manj vrhunskimi (in tudi cenejšimi) tehničnimi komponentami, ki bo namenjen za širši krog kupcev.