Humanoidni robot na evropski turneji

Aktualno, Zanimivosti

Hondin humanoidni robot ASIMO, ki se giblje, manipulira s predmeti in odziva na dražljaje podobno kot človek, bo od 16. do 22 februarja na ogled v londonskem muzeju znanosti. Dogodek označuje začetek turneje na stari…

Hondin humanoidni robot ASIMO, ki se giblje, manipulira s predmeti in odziva na dražljaje podobno kot človek, bo od 16. do 22 februarja na ogled v londonskem muzeju znanosti. Dogodek označuje začetek turneje na stari celini, med katero bo ASIMO demonstriral najnovejše tehnične dosežke na področju robotike.

Kratica ASIMO pomeni »Advanced Step in Innovative Mobility«, torej napredno tehnologijo mobilnosti, označuje pa robota, ki ga mnogi štejejo med najbolj dodelane humanoidne robote. Pri njegovem razvoju so pri Hondi upoštevali zapletene in natančno koordinirane gibe človeka, kar robotu omogoča veliko mero spretnosti. Zato je ASIMO sposoben hoditi naprej in nazaj, se obračati, plezati in celo hoditi po stopnicah. Ob tem vseskozi načrtuje svoje korake in temu primerno prilagaja svoje težišče – lep primer je nagibanje telesa med hojo pri menjavi smeri, tako kot to nezavedno počne človek. Ta lastnost mu omogoča tudi tekoče gibanje, brez nepotrebnega ustavljanja. Hondini inženirji za prihodnje generacije robotov razvijajo še druge kognitivne sisteme, ki bodo omogočali prepoznavanje ljudi, objekte in geste, preračunavanje razdalje in smer gibanja različnih objektov, kar bo omogočalo neomejeno gibanje v kompleksnem okolju. ASIMO prepozna petdeset različnih besed in pozdravov, kakor tudi okoli trideset različnih ukazov, na katere se zna tudi ustrezno odzvati.