Prvi uspešni testi

Aktualno

Cestni vlaki bi lahko bili nov način potovanja po avtocestah v prej kot desetih letih – in projekt SARTRE, ki ga financira EU, je že uspešno predstavil prvo demonstracijo tehnologije v Göteborgu na Švedskem. Gre…

Cestni vlaki bi lahko bili nov način potovanja po avtocestah v prej kot desetih letih – in projekt SARTRE, ki ga financira EU, je že uspešno predstavil prvo demonstracijo tehnologije v Göteborgu na Švedskem.

Gre za prvi preizkus razvojne ekipe projekta SARTRE, ki je financiran iz strani EU, da so testirali svoj sistem izven simulatorjev. »Veseli smo, da toliko različnih sistemov skupaj deluje tako dobro že po prvem preizkusu,« pravi Erik Coelingh, strokovnjak za strojništvo pri Volvu. »Sistemi prihajajo od sedmih članov – podjetij SARTRE projekta, kar je kar iz štirih držav. Zimsko vreme pa prinaša še nekatera dodatna testiranja kamer ter komunikacijske opreme.«

»Gre za mejnik pri tem pomembnem evropskem raziskovalnem programu,« pravi Tom Robinson, koordinator SARTE projekta iz podjetja Ricardo UK Ltd. »Cestni vlaki ponujajo novo dimenzijo cestne varnosti, boljšo izkoriščenost cest, večje udobje voznika na dolgih poteh ter zmanjšano porabo goriva ter posledično CO2 emisij. S skupnim znanjem vseh sodelujočih podjetij beleži projekt SARTRE dejanski napredek k realizaciji varne in učinkovite tehnologije cestnih vlakov.«

BOLJ VARNO IN UDOBNO

Cestni vlak, projekt SARTRE, je konvoj vozil. Profesionalni voznik v vodečem vozilu vozi kolono drugih vozil. Vsak avtomobil meri razdaljo, hitrost in smer ter se prilagaja vozilu spredaj. Vsa vozila so popolnoma samostojna ter lahko zapustijo vlak kadarkoli želijo. Vendar, ko so vkrcani na vlak, se lahko vozniki popolnoma sprostijo ter počnejo druge stvari, medtem ko vlak nadaljuje svojo dolgo vlečno pot.

Opravljeni testi so vključevali vodeče ter sledeče vozilo. Volan sledečega vozila krmari sam, medtem ko gladko sledi vodečemu vozilu. Voznik lahko pije kavo ali bere časopis, brez da bi uporabljal roke ali noge za upravljanje vozila.

Cestni vlaki so ustvarjeni za izboljšanje mnogih stvari: prvič, cestne varnosti, saj minimizira človeški faktor, ki povzroči 80% cestnih nesreč. Drugič, zmanjša porabo goriva ter izpuste CO2 emisij za kar 20%. Hkrati je zelo udobno ter priročno za voznika, saj ima med vožnjo čas za druge stvari in ne za upravljanje vozila. Glede na to, da se bodo vozila vozila z avtocestno hitrostjo z nekaj metri razlike, se bo promet osvobodil nenehnih gneč in zastojev.

Razvoj tehnologije je v popolnem teku ter bo po vsej verjetnosti le-ta šla v produkcijo v naslednjih nekaj letih. Kar pa lahko vzame več časa, je sprejem javnosti ter zakonodaja, saj mora kar 25 vlad EU-ja sprejeti ustrezne zakone.

O tej novici smo že pisali >TU!< (+ video)